Najnovije

Natjecanje barmena: Havana Club Cocktail Grand Prix 2018

Iskoristite trenutak i postanite dio jednog od najvećih i najstarijih natjecanja barmena. Uostalom. Glavna nagrada je put na Havanu i 20.000$ da započnete vlastitu liniju ruma…. što još čekate?!

Dragi barmeni,

Havana Club Cocktail Grand Prix 2018 (HCCGP18), jedno od najstarijih i najcjenjenijih svjetskih cocktail natjecanja, sada je otvoreno za prijave! 

Dok su 2014. godine suci tražili novi kubanski klasik, a 2016. godine željeli pronaći novi klasik koji u svom tekućem i vizualnom obliku definira srce kubanske kulture – Ove godine pozornost je usmjerena na ‘Cuba Modernu’. 

Za sudjelovanje u HCCGP18 natjecanju potrebno je poslati recepturu i fotografiju koktela do 21.03.2018. na e-adresu [email protected] 10 finalista odabranih od strane sudaca svoje će koktele predstaviti na završnom natjecanju 05.04.2018 u Aperitivo Baru, u Zagrebu. 

Hasta pronto!
The Havana Club Cocktail Grand Prix Team

1. TEMA – ‘CUBA MODERNA’

Ovogodišnji HCCGP fokusiran je na kubansku tradiciju i autentičnost, ali i na kubansku sposobnost prilagodbe i asimilacije bezbrojnim kulturnim utjecajima koji kubansku kulturu čine tako snažnom i inspirativnom.
Natjecatelji HCCGP18 za zadatak imaju stvoriti moderan i dinamičan koktel koji mora iskazati utjecaj lokalne kulture i razumijevanje ‘Cuba Moderne’. Mora stimulirati više od jednog osjeta, baš kao što to radi i Havana, biti inspiriran kubanskim barmenskim tehnikama, upotrebom sastojaka, strukturom pića i kulturnim ponosom Kube te mora biti ORIGINALAN, JEDNOSTAVAN I PONOVLJIV.

Za bazu svog koktela natjecatelji mogu odabrati između:

 • Havana Cluba Añejo 3 Años
 • Havana Club Añejo 7 Años
 • Havana Club Selección de Maestros

Ove godine pozornost je usmjerena na ‘Cuba Modernu’. Što to točno znači?

Kubanski kokteli nisu ni manje, ni više, no odgovor na složeno pitanje: kako napraviti koktel za lokalne goste i turiste, baziran na američkoj koktel tradiciji, koji prati najnovije europske inovacije, ali istovremeno poštuje kubanski nacionalni identitet? Drugim riječima: kako pomiješati kulture, a svih učiniti sretnima?

‘Cuba Moderna’ je širok pojam – evo malo pomoći!

FDBusiness.com

Osim nadaleko poznatih kubanskih ‘klišeja’ poput starih američkih automobila, kolonijalne Habana Vieje, Salsa bendova i velikog smrznutog Daiquirisa – Kuba je zemlja koja doživljava mnoštvo promjena.

Ona je danas dinamičnija nego što je bila desetljećima. Njezina umjetnost je jača nego ikad, a glazbena scena nevjerojatno raznolika. Novi kuhari donose originalne načine razumijevanja karipskih okusa, a privatni barovi koje vode mladi, kreativni barmeni izlaze iz svojih ustaljenih okvira. Ovo je nevjerojatno uzbudljivo vrijeme za biti na Kubi.

Od natjecatelja tražimo da nadahnuće pronađu u kubanskoj kulturi, ali kao osobni dodatak koktelu dodaju obilježja svog doma i kulturnih utjecaja svoje zemlje.

Nove koktel kreacije moraju pokazati dubinsko razumijevanje kubanske koktel kulture, njezinu jednostavnost sastojaka, strukturu koktela, inovativne barmenske tehnike i bezvremenske recepture. Kokteli također trebaju pokazati i utjecaj lokalne kulture natjecatelja i njihova osobna iskustva koristeći neka od, ili svih pet osjetila – okus, vid, zvuk, miris (arome) i dodir.

Beverage Dynamics

Za sudjelovanje u HCCGP18 natjecanju potrebno je poslati recepturu i fotografiju koktela do 21.03.2018. na e-adresu [email protected], nakon čega će suci odabrati 10 finalista koji će svoje koktele predstaviti na završnom natjecanju 05.04.2018 u Aperitivo Baru, u Zagrebu.

2. NAGRADA – NACIONALNO FINALE 2018

Pobjednik Nacionalnog finala HCCGP2018 imat će neponovljivu priliku sudjelovati na Međunarodnom natjecanju HCCGP18 koje će se održati u Havani, Kuba od 28. svibnja do 2. lipnja 2018. godine. Pobjednik će tijekom svog boravka na Kubi, uz samo natjecanje, sudjelovati i na raznim edukativnim seminarima, izletima i događajima koji su osmišljeni kako bi natjecatelje iz cijelog svijeta dodatno educirali i potakli na izradu najbolje verzije svog koktela na Međunarodnom polufinalu HCCGP18. Finalisti HCCGP18 svoju će zemlju zatim predstavljati na Međunarodnom finalu HCCGP18 koje će se održati u kultnoj Havanskoj lokaciji. Sudski tim Havana Cluba čine međunarodno priznati stručnjaci koje predvode nagrađivani povjesničari pića i sveobuhvatne legende, Jared Brown i Anistatia Miller.

Jedan od 10 Finalista HCCGP18 bit će okrunjen titulom Međunarodnog dobitnika HCCGP18 i dobit će veličanstveni Giraldilla trofej, bocu Havana Cluba Maximo Extra Añejo i budžet od 20.000 € kako bi aktivirao svoj vlastiti rum projekt u suradnji s Havana Clubom.

Molimo Vas da pažljivo i temeljito pročitate pravila

3. PRAVILA NATJECATELJA

 • Svaki natjecatelj mora kreirati JEDAN novi recept i izraditi DVA koktela prema njemu. Jedan koktel bit će predan sucima na probu i ocjenjivanje, drugi koktel namijenjen je fotografiranju.
 • Svaki natjecatelj imat će DESET MINUTA za pripremu koktel stanice
 • Svaki natjecatelj imat će SEDAM MINUTA za izradu dva koktela. Svakom natjecatelju kojem će izrada koktela trajati duže od sedam minuta bit će oduzet po 1 bod po minuti.
 • Nakon što natjecatelj završi, dužan je očistiti i ostaviti čistu koktel stanicu za sljedećeg natjecatelja.
 • Havana Club Añejo 3 Años, Havana Club Añejo 7 Años ili Havana Club Selección de Maestros moraju biti bazna pića svakog natjecateljskog koktela.
 • Minimalno 35cl Havana Club baznog ruma mora biti korišteno u svakom koktelu.
 • Korištenje ostalih Pernod Ricard brendova je poželjno, ali ne i obavezno.
 • Nije dopuštena upotreba drugih marki ruma.
 • Nema ograničenja ukupne količine alkohola u svakom piću.
 • Maksimalni broj sastojaka koji se mogu koristiti za svako piće je pet (5) kompletnih sastojaka. 5 KAZNENIH BODOVA dobit će natjecatelj koji prekrši limit od pet (5) kompletnih sastojaka po koktelu.
 • Natjecatelji moraju koristiti jedan sastojak u koktelu na dva različita načina (na primjer: NARANČA: i kao sok od naranče i kao domaći bitter od naranče. Ili primjer GREJP: i kao sirup i kao soda s okusom grejpa).
 • Sastojci kućne izrade kao što su sirupi, tinkture, paste, itd. koji su pripremljeni prije natjecanja mogu sadržavati neograničen broj sastojaka, a njihova gotova priprema bit će na natjecanju bilježena kao jedan sastojak.
 • Sve tehnike pripreme pića bit će prihvaćene, isključujući one koje se koriste u izložbenom flairingu.
 • Prihvaća se slobodno lijevanje doza ili upotreba neoznačenih mjera.
 • Metrički sustav koristit će se za brojanje svih tekućih sastojaka u mililitrima te kao „kap“ i/ili „dash“. Čvrsti sastojci brojat će se u jedinicama, bar žlicama ili gramima.
 • Na natjecanju će biti prihvaćen svaki barski alat koji na sebi nema branding.
 • Havana Club će osigurati Mojito i Daiquiri čaše. Uz njih će biti prihvaćeni i svi drugi ne-brendirani oblici čaša koji natjecatelji donesu sami.
 • Prihvaćat će se svi ukrasi, jestivi i nejestivi (npr. voće, povrće, začini, cvjetovi itd.) koji su predstavljeni u dobrom ukusu.
 • Havana Club će osigurati sve Havane Club rumove, svježu limetu, običnu i gaziranu vodu, led i šećer.
 • Sve ostale sastojke (sirupe, sokove, voće, povrće, začine) moraju nabaviti natjecatelji.
 • Nijedan koktel ne smije biti nazvan po javnoj osobi, bilo da je ona podrijetlom iz Kube ili neke druge zemlje (npr .: “Fidel Castro Daiquiri” ili “El Trump Presidente” ili “Hemingway Mojito” ili “Michael Jackson Mulata”) – 5 KAZNENIH BODOVA dobit će natjecatelj koji svoj koktel nazove prema javnoj osobi.
 • Bilo koji oblik plaćanja ili podmićivanja ponuđen sucu od strane bilo kojeg natjecatelja ili sudionika neće biti prihvaćen. Svaki natjecatelj za kojeg se otkrije da je ponudio sucu bilo koji oblik podmićivanja ili plaćanja bit će automatski diskvalificiran s natjecanja.
 • Svim natjecateljima bit će osiguran pristup bodovnim listovima nakon natjecanja.

4. BODOVANJE

Svaki koktel bit će bodovan kroz sve ocjenjivačke kriterije i kaznene bodove te ocijenjen prema sljedećim kriterijima:

 • Tehnička vještina i prezentacija: 15 bodova
 • Okus / Miris / Izgled: 50 bodova
 • Kratka prezentacija : 20 bodova
 • Kazneni bodovi
 • Prekoračenje ograničenja od maksimalnih pet (5) sastojaka: – 5 bodova
 • Prekoračenje vremenskog ograničenja: – 1 bod/minuti
 • Koktel koji nosi ime javne osobe: – 5 bodova

Odluka sudaca je konačna.