Najnovije

Put oko svijeta: Bugarska

Put oko svijeta doveo nas je do zemlje koja je jedan od većih proizvođača vina i ruža.

Bugarska – zemlja gdje je omiljeno piće rakija a u svijetu su poznati radi Ken Lee…

Bugarska (bug. България (Bǎlgarija)) država je u jugoistočnoj Europi. Glavni grad joj je Sofija. Graniči s Grčkom na jugu, Turskom na jugoistoku, Srbijom na zapadu, Makedonijom na jugozapadu i Rumunjskom na sjeveru. Na istoku izlazi na Crno more. – znaš da je tekst dobar kada započinje prvom rečenicom sa Wikipedije 🙂

–          Bugarska je najstarija europska država koja svoje ime nije mijenjala od svog osnutka. Isto ime ima od 681. godine.

–          Glavni grad Bugarske, Sofia, je izgrađena prije 7.000 godina

–          Potrebno je 1.000 Bugarskih Ruža da se proizvede gram ulja koje se kasnije koristi za parfeme

–          Bugarska je bila dom Thraciansa, i tamo je rođen Spartak

–          Trećina Bugarske prekrivena je šumama

–          Najveće IMAX 3D kino na svijetu je u Bugarskoj

–          Video žene koja pjeva Ken Lee tu di bu dibu da du je upravo iz emisije bugarski idol

–          Šopska salata je Bugarski specijalitet. Tvrde da su oni izmislili feta sir te da su ga Grci ukrali od njih

2016_24_02-Put_oko_svijeta-Bugarska-005

via: en.wikipedia.org

Pića koja su svojstvena i često ispijana u ovoj zemlji su – rakija, ayran, vino i mastika. Rakija je definitivno na prvom mjestu, vole je i ispijaju je, pa ajmo saznati malo više informacija…Da se razumijemo, ima tu i piva i drugih pića, ali ovo su definitivno najpoznatiji.

Rakija

2016_24_02-Put_oko_svijeta-Bugarska-004

Via: sofiaglobe.com

Rakija je žestoko piće izrađeno destilacijom fermentiranog voća što je svrstava u familiju brendija. Količina alkohola najčešće je oko 40% dok one domaće znaju imati i do 60%. Rakija je nacionalno piće više naroda. Voće od kojeg se rakija proizvodi može biti grožđe, šljiva, marelice, jabuke, dunje i sl. U pravilu je bez boje dok joj se ne dodaju drugi sastojci. Neke od rakija odležavaju u hrastovim bačvama kako bi dobila zlatnu boju i dodatne arome. Pije se iz čašice 0,3 ili 0,5 dl.

Više mane smo sa rakijom dobro upoznati i u Hrvatskoj, ali valja je spomenuti 🙂

Vino

2016_24_02-Put_oko_svijeta-Bugarska-006

Via: www.bulgarianwine.com

Grožđe i vino obilježili su Bugarsku povijest, uzgoj grožđa i proizvodnja vina datira do doba Tračana. Vino je uz rakiju jedno od najpopularnijih pića u ovoj zemlji.

Danas su tradicionalne sorte mavrud, gamza, melnik, pavid, rkatsiteli i velški rizling ustupile mjesto cabernet sauvignonu i pravom rizlingu. Jedna od popularnijih sorti trenutno je rubin koji jako puno obećava i na stranim tržištima.

Bugarska ima 5 regija koje su podjednako zastupljene u proizvodnji vina a raznolikost klimatskih i temperturnih utjecaja omogućava vrlo dobra bijela i crna vina.

Danas Bugarska ima preko 80 vinarija, a čak 30 % svojih proizvoda izvoze širom Evrope.

Mastika

2016_24_02-Put_oko_svijeta-Bugarska-003

Via: www.bluemarlinbd.com

 

U Bugarskoj je mastika piće sa snažnim okusom anisa, poslužuje se rashlađeno. Često se kombinira i sa likerom od mente i time se dobiva tradicionalni koktel zvan „oblak“. Prema Bugarskom zakonu, Mastika je piće sa minimalno 47% alkohola.

Ayran

2016_24_02-Put_oko_svijeta-Bugarska-002

Via: commons.wikimedia.org

Pripremljen od jogurta, soli i vode, ayran je jednostavno piće koje je popularno, kako u Bugarskoj, tako i u okolnim zemljama. Naravno, radi se o bugarskom jogurtu, inače riskirate da si uništite okus u ustima na jedan dan. Bugarski jogurt svrstava se među najbolje jogurte svijeta. Iako je poznat pod nazivom bugarski jogurt, lokalno stanovništvo isti proizvod naziva kiselo mlijeko. Da bi jedan jogurt bio bugarski, mora bit proizveden uz pomoć posebne bakterije – Lactobacillus delbrueckii bulgaricus. U Bugarskoj se godišnje konzumira do 400.000 tona jogurta.