Najnovije

Riješite jedan od ovih problema i mogli biste postati milijarderi

 

Kako biste to postigli morate se uhvatiti u koštac s jednim od ovih problema, piše Business Insider. Znanstvenici i inženjeri već su otkrili kako bi se oni mogli savladati, ali još uvijek nitko nije uspio pronaći ključ za njihovo rješavanje. Negdje se radi o izazovima novčane prirode, a negdje o kompliciranim situacijama koje stručnjake muče već desetljećima.

1. Bežični izvori energije

Pronalazak načina kako sve oko sebe učiniti učinkovitijim i pretvoriti to u izvor energije jedna je od stvari koje bi vas mogle obogatiti. Dugotrajne baterije moraju postati prošlost.

2. Internet u zabačenim dijelovima svijeta

Svi se slažu kako je ovo jedan od prioriteta. Jedan od skupih načina kako se to može postići jako je skup i uključuje postavljanje gomile novih instalacija. Postoje i drugi načini. Projekt “Loon” ima samo jedan cilj, slanje balona s obnovljivom energijom na rub svemira kako bi se napravila internet mreža za udaljene i zabačene dijelove svijeta.

3. Jeftina solarna energija

Smanjenje troška sirove solarne energije može se postići na više načina. Potrebne su nam jeftine fotonaponske ćelije. One istodobno moraju biti jako učinkovite. U ovom trenutku svi se utrkuju kako bi pronašli način da ujedine ta dva zahtjeva i pokušavaju pronaći materijale i procese s kojima bi uspjeli napraviti jeftinu i kvalitetnu fotonaponsku ćeliju.

4. Čisti ugljen

Smanjivanje emisije ugljičnog dioksida neki smatraju važnijim od pronalaska obnovljive energije. Zbog toga bi proizvodnja čistog ugljena nekome mogla donijeti milijune.

5. Tableta od koje se uistinu može smršaviti

Ovo bi vjerojatno bio sveti gral modernog društva. 2012. godine znanstvenici na sveučilištu UCLA uspjeli su genetski modificirati mozgove miševa. Miševi su živjeli u “hipermetaboličnom” stanju i izgarali kalorije bolje od normalnih miševa. Bili su potpuno otporni na debljinu i ostajali mršavi bez obzira na visokokaloričnu prehranu i nedostatak aktivnosti. Uz sve to, imali su normalni krvni tlak i nisu pokazivali rizik za razvoj srčanih bolesti ili dijabetesa.

6. Jeftina desalinizacija

Nedostatak vode jedan je od glavnih problema današnjice. Desalinizacija biljaka pokazala se kao previše skupa i neučinkovita. Idealna vrsta desalinizacije bila bi ona koja se pokreće solarnog energijom i koristi samo jednu petinu količine struje koja je trenutno potrebna za desalinizaciju.

7. Pravovremeno predviđanje velikih prirodnih katastrofa

Pitanje koje redovito muči svjetsku zajednicu seizmologa jest hoće li ikada biti moguće predvidjeti potrese. Radi se o kompleksnom problemu. Bez obzira na to što je moguće očitavati seizmički aktivnost, još uvijek nitko nikada nije predvidio potres.

Izvor: index.hr