Najnovije

Najstarija mexička ”cantina” zatvorila vrata

Povijesni ugostiteljski objekt u Ciudad de Méxicu, u pokrajnoj ulici koja vodi od glavnog trga Zocalo između Nacionalne palače i katedrale, odnedavno više ne radi i na vratima je katanac, uz obavijest “zatvoreno zbog renoviranja”. Kantina “El Nivel” (“Razina”, nazvana tako jer su vlasti u njezinom podrumu bilježile razinu vode tijekom poplava), na mjestu gdje se navodno od 1667. toči piće, davne 1855. dobila je prvu službenu dozvolu za kantinu u cijelom Meksiku.
Ta dozvola, sa serijskim brojem 1, koju je potpisao Antonio López de Santa Anna, dugo je čuvana u sefu kao dragocjen povijesni dokument, a preslik je visio na zidu kantine, uz brojne novinske članke o slavnom lokalu.El Nivela
U El Nivelu okupljali su se brojni pisci, slikari, novinari političari i boemi Meksika. Tridesetak predsjednika države, od Sebastiana Lerda de Tejade do Ernesta Zedilla, tijekom svog mandata bi barem jednom iz obližnje Nacionalne palače skoknulo na piće u kafić s velikom tradicijom.
Tu su snimane popularne telenovele, s društvom je pjevao slavni Augustin Lara, na šanku su tijekom izgnanstva s Kube pedesetih Fidel Castro i Ernesto Guevara planirali veliki povratak…
Specijalitet El Nivela bila je mješavina tekile, anisa i likera od naranče. No, više se ne služi jer je današnji vlasnik Ruben Aguirre, Spomenikčiji je pokojni otac Jesus Aguirre prije više od 40 godina kupio tu kantinu, izgubio sudski spor s vlasnicima zgrade, Nacionalnim autonomnim sveučilištem Meksika.
Ruben Aguirre kaže da se 17 godina sudio sa sveučilištem u nemogućim uvjetima, jer su svi dokumenti glasili na ime njegova pokojnog oca, i sad se mora iseliti; očajnički traži novu lokaciju na kojoj bi nakon stoljeća i pol El Nivel nastavila s radom.

Izvor: Večernji list