Najnovije

Erik Lorincz: “Tim je najvažnija stvar u baru.”

Intervju s Bar Convent Berlina

Na sajmu Bar Convent Berlin imali smo priliku porazgovarati s Erickom Locinczem – bivšem glavnom barmenu u Savoy American baru i osvajaču svjetskih prvenstava. Pročitajte što nam je sve otkrio o sebi!

erik-lorincz-zoran-lukic

Tvoja priča je stvarno zanimljiva. Već si kao mladić odlučio početi raditi u najboljim svjetskim barovima?

Imao sam 24 godine, učio engleski u Slovačkoj, a onda sam odlučio napustiti zemlju sa vizijom da postanem bolji barmen, da naučim nove stvari. Mislio sam da bi London mogao biti pravo mjesto s obzirom da se njega danas smatra sjedištem koktel industrije, ali i hrane i mode. Upravo sam tamo na kraju i naučio „plivati u dubokim vodama“.

Kako se zvao prvi bar u kojem si počeo raditi?

Zvao se Greenwich, ali sada je zatvoren. To je bio prvi koktel bar u Slovačkoj, otvoren 2001. godine i tamo sam radio tri i pol godine prije nego sam se preselio u London.

Kao šampion si već dobro znao pričati engleski?

Pohađao sam satove engleskog kada sam tek došao u London, kao i Martin Hudak. Preko dana sam bio u školi jezika, a navečer sam radio kao ispomoć u noćnom klubu gdje sam skupljao čaše, čistio pod i pepeljare – s obzirom da se tada još uvijek smjelo pušiti u Londonu.
erik-lorincz

Reci nam… Koja je najbolja stvar u Savoyu? 

Ljudi koji tamo rade su jako oprezno izabrani. Ne može svatko postati članom bara i svi kandidati moraju proći kroz jako rigorozan probir prije nego ih se primi tako da su uistinu posebni. Tim je stvarno bio odličan, smatram to i najvažnijom stvari u baru. 

Kako ste stvarali svoj meni? Je li to dogovor između jednog/dvoje ljudi ili radite u timu? 

Uvijek je bio dogovor između mene i kolege Declana McGurka, ali i ostatak tima je predlagao svoje ideje. Nakon dobrog promišljanja, izabrali bismo cjenik koji smatramo najboljim, nakon čega bi birali alkohol s kojim ćemo raditi te ljude koji će njima rukovati ovisno o tome tko je najbolji s kojim pićem.

Savoy je bio proglašen najboljim na svijetu, a i ti si bio nominiran?

Osvojili smo titulu najboljeg bara godine dvije godine za redom na natjecanju miksologa u Berlinu. Također, osvojili smo i prvo mjesto u najboljih 50 barova svijeta, titulu za najbolji hotel bar, barski tim i koktel bar godine na natjecanju Tales of the Cocktails.

Mislim da sve ima veze s posjećenosti mjesta jer to igra glavnu ulogu. Veći gradovi imaju i više barova tako da mali gradovi (bez obzira na kvalitetu) stoje u njihovoj sjeni jer nisu toliko često posjećivani.

Koji je tvoj savjet za mlade barmene koji bi htjeli postati voditelji u tako dobrom baru kao što je Savoy?

Sve počinje s time gdje se vide u životu i koliko dugo se vide na poziciji barmena. U onom trenutku kada odluče da se time ne žele baviti samo nekoliko godina, onda se moraju tome i posvetiti. Posao se ne može naučiti u mjesec dana ili godinu, čak ni u pet godina. Uvijek postoji nešto novo za učiti i treba tome biti posvećen svakodnevno kako bi uspjeli.

Za kraj… koji je tvoj najdraži koktel u izlasku?

To je teško pitanje. Uvijek je onaj u mojoj čaši. Kada bih izašao van ovdje u Berlinu, onda bi to vjerojatno bio Negroni, u Londonu Dry Martini, u New Yorku Whiskey Sour. Sve ovisi o raspoloženju.

Puno ti hvala na razgovoru!

erik-lorincz-zoran-lukic-berlin