Najnovije

Stefan Haneder, najbrži barmen Austrije

Za početak, možete li nam nešto reći nešto o Vašoj dugotrajnoj karijeri?

Moja karijera je počela prije gotovo 20 godina, krenuo sam kao konobar i kuhar kada sam imao 17 godina. S prvim poslom u restoranu koji ima Michelinove zvjezdice, izgubio sam dodir s koktelima ali brzo mi se vratila volja i želja te sam upisao Američku školu za barmene u LA-u. Bilo je to 2 mjeseca istinski napornog vježbanja i treninga za klasične koktele. 

Osvojio si mnogo nagrada, možeš li nabrojati nekoliko kojih se sjećaš?

Godinu dana nakon što sam počeo s koktelima, sudjelovao sam u Austrijskom Flairtending Challengeu, to je bilo moje prvo natjecanje i završio sam peti. Dvije godine nakon završio sam 3. a 2003. godine po prvi puta sam osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju. 

Ukupno sam pobijedio na 8 državnih natjecanja, 6 puta sam bio finalist u IBA, osvojio sam više od 100 natjecanja u flairtendingu širom svijeta. Također sam se natjecao i u klasičnom bartendingu te sam u Austriji završio prvi, a u Tokiju sam došao drugi. Tako sam postao prvi bartender koji ima medalju u flairu i klasičnom bartendingu.

Zašto ste se prestali natjecati na IBA-u? 

Predsjednik flaira iz Austrije došao je do mene te me pitao da li bi preuzeo njegovu poziciju. To je bilo 2014. u Cape Townu. Bila mi je čast i zadovoljstvo te veliki napredak za mene pa sam poziciju, naravno, i prihvatio. Prije dvije godine bio sam pomoćni sudac, sada sam glavni sudac. Još uvijek se natječem u flairu na natjecanjima širom svijeta, samo ne na IBA-u.

Uz sva spomenuta natjecanja imate i druge uspjehe, nam možete reći nešto i o njima?

Naravno, napisao sam knjigu 2017., izdali smo 10.000 primjeraka i rasprodali sve u tri mjeseca. Otvorio sam novi bar u Linzu. Trenutno imam dva bara i dva cateringa, zaposleno više od 20 barmena, sve u svemu, odlično.

Možete li mi reći nešto više o Acanto baru?

Otvorio sam ga 2001. godine, nevjerojatno je kako sam bio mlad. To je bila super odluka, mislim da je to jedini flair bar u Austriji. Čini se da nitko ne želi imati samo flair bar, no u mom slučaju se jako isplatilo.

Što je za Vas definicija dobrog bara?

Za mene je definicija dobrog bara kada imate jednu novu stvar koja iznenađuje. To može biti bilo što, od namještaja do drugačije glazbe, neke nove lokacije ali najviše me iznenađuju nova pića. Ne treba to biti nešto nadahnuto niti nikad prije viđeno, može biti neki drugačiji sastojak ili ukras, važno da je novo.

Ljudi konstantno traže iznenađenja jer je 99% svih barova je poprilično slično, kamo god krenuli isti je cjenik, isti izbor koktela. U mom baru u cjeniku pišu i sastojci i imate sliku za svaki koktel, jednostavno a efikasno. Postoje neki barovi gdje čak ni ja ne mogu objasniti neke recepte, to je preteško i komplicirano za ljude koji se ne kuže u to, pogotovo bez slika.

Imate li omiljeni bar?

Vjerujem da je teško imati jedan omiljeni bar. Vidio sam jako puno stvarno dobrih mjesta. The Sign je bar u Austriji koji je u vlasništvu mog prijatelja. On je Azijski barmen iz Austrije koji je jako kreativan i uvijek je u potrazi za originalnošću. Ali na kraju dana ima puno barova koji su istinski dobri pod njih spada i Angels, jedan super cool bar u Pragu.

Jeste li ikada bili u Hrvatskoj?

Bio sam u Hrvatskoj jednom ali samo zbog natjecanja. Održavalo se na Braču nedaleko Splita. Bilo mi je super i stvarno mi se svidjelo no nažalost nisam imao previše vremena za istraživanje.

Imate li kakve savjete i prijedloge za mlade barmene?

Vjerujem da je najvažnija stvar za ovaj posao strast i volja. Kada sam počeo s bartendingom svakodnevno sam trenirao, nisam razmišljao o ničemu drugome. Nikad nisam imao vremena ali sam ga stvarao. Nakon 3 do 4 mjeseca naučite osnove i nakon toga počnete stvarati vlastiti stil i poteze koji Vama najviše pašu. Ako ne volite bartending i nemate neke želje ni strasti za tim, nemojte ni početi.