Najnovije

Ian Burrell, prvi globalni ambasador ruma

Ovdje sam s Ianom Burrellom, prvim globalnim ambasadorom za kategoriju ruma.

Rum-Ian-Burrell

Molim te objasni mi kako si postao globalni ambasador za rum?

Pa prije svega morate vjerovati u sebe, morate vjerovati u poruku koju širite i morate imati “cojones” kako bi ljudi počeli vjerovati u vas. Volim rum, volim ono što prikazuje, njegovu povijest i budućnost. Sve što ja radim je pričam njegovu priču raznim brendovima. Radim za sebe. 

Imaš bogatu povijest. Rođen u Engleskoj, roditelji s Jamajke. Posjećuješ li često Jamajku?

Posjećujem Jamajku, zajedno s puno drugih otoka i zemalja. Ne radi se samo o Karibima, sada već radim i na Mauricijusu i Madeiri. Pokušavam približiti uvozni rum u Australiji, Aziji, Novom Zelandu jer oni većinski za sad samo rade svoj. 

Na sajmu ima 170 različitih marki gina i samo 80 marki ruma. Što misliš hoće li budućnost donijeti takav uspjeh i rumu?

Sigurno ćete vidjeti puno više marki ruma jer ga ljudi više i razumiju sad. Mnogi kažu da je rum novi gin no rumovi se zapravo prodaju više nego gin, globalno. Razlika je ta što je gin došao niotkuda. Rum je uvijek bio popularan. Neki od najvećih svjetskih brendova su rumovi, pogledajte Bacardi.

Rum je oduvijek bio velik no sada ljudi više pričaju o njemu, uspoređuju marke kao i kod whisky-a. Vjerujem da postoji kategorija ruma koja će eksplodirati kao gin, a to je Spiced Rum. 

Ian Burrell

Uspoređujući proizvodnju gina i ruma, što misliš o ljudima koji misle da mogu proizvesti rum u svojim domovima?

To je istinski strah koji imam. Aromatizirani rumovi postaju sve popularniji te privlače ljude koji bi to radili doma na “puno brži način”. Kod ruma nema jednostavnijeg načina izrade, morate planirati unaprijed te znati da je najkraći period u kojem rum mora odstajati, godinu dana.

Ne govorim da su takvi ginovi grozni na primjer, njih možeš napraviti doma u tjedan dana, uliti u bocu i prodavati. No tako rum ne funkcionira, rum koji se napravi u tjedan dana je grozan i nekvalitetan.

Imaš li neke upute za proizvodnju ruma, te što misliš koji će okusi postati popularni?

Jako pazite na destilaciju, potrudite se da dobijete najbolju tekućinu moguću, nemojte koristiti prečace. Ako odlučite dodati šećer pripazite da Vam taj šećer ne maskira aromu ruma, već da je obogati. Što se tiče aromatiziranih rumova, želio bi vidjeti više regionalnih začina.

Hrvatska je poznata po lokalnim začinima, misliš li da onda ima budućnosti i kod nas za rum?

Da, definitivno. Ali ne onaj domaći, to nije rum to je lažni rum hahaha, s malim brodom na etiketi hahaha. Ako bi netko napravio dobar Spiced Rum koristeći hrvatske začine, to bi onda bio pravi lokalni rum. Nitko drugi ga ne bi mogao napraviti jer bi postao jedinstven za Hrvatsku. 

Odakle je došla ideja za posluživanje ruma na Antarktici?

Novinar me pitao jednom jesam li održao masterclass po cijelom svijetu. Rekao sam da nisam jer nisam bio na Antarktiku. Na što je on predložio je da bi trebao ići. Godinu dana kasnije, uzeo sam svoj mobilni Tiki bar i napravio masterclass za istraživačke stanice.

Imaš li kakav savjet za korištenje ruma u baru?

Rum bi se trebao koristiti u barovima baš kao što se koristi i bilo koji drugi alkohol. Ako ga želite koristiti u koktelima, koristite ga kao što koristite tequilu ili blended whisky. Tako možete pokazati prave karakteristike ruma. Imate neke ljude koji ne vole alkohol s okusom, npr. votku, te ih miješaju s sokom ili tonikom. Lakši rum možete staviti umjesto votke te dobiti rum tonik koji ljudi mogu pijuckati.