Najnovije

Armin Azadpour: “Hunky Dory je bar koji odaje priznanje Dawidu Bowieju”

Kod nas je Armin Azadpour. Možeš li nam reći odakle si?

Moji roditelji su iz Irana, ali odrastao sam u Frankfurtu. Neko vrijeme sam radio u Zürichu, u Švicarskoj gdje sam osnovao svoj prvi Speakeasy bar. Oduvijek sam htio biti vlasnik bara.

Kako to da si napustio Švicarsku i došao u Frankfurt?

Zbog ljubavi. Imam suprugu i 7-godišnju kćer u Frankfurtu i to je razlog zašto sam otišao i došao ovamo. Upoznali smo se u Parizu i poznavali smo se godinama. Ne smeta joj što putujem jer je samozaposlena pa nam to uopće nije problem.

Hunky Dory je tvoj projekt. Da li je u potpunosti u tvom vlasništvu?

Da, to je moj vlastiti bar, nema investitora i nitko drugi nije uključen. Radi se o zabavi; Hunky Dory, kao što ime kaže.

Nažalost, nisam imao priliku posjetiti bar ali sam čuo da ste prilično posebni kada je riječ o primanju narudžbi. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Čitava filozofija bara je da se zabavite i okupite ljude. Kada uđete u bar, atmosfera je kao u dnevnoj sobi, ali uz visoku kvalitetu usluge. Imamo telefone tako da možete nazvati jedni druge ili možete nazvati bar ako je prekrcan pa ne morate stajati za šankom i čekati, možete ih jednostavno nazvati i dobiti svoju narudžbu i piće. To vrijedi i za vanjski vrt. Imamo i nekoliko igara kao što su stolno kuglanje i automati za igre na sreću, a sve to pomaže ljudima da se malo opuste. 

Kako izgledaju vaši koktel meniji i što nudite?

Piće i kokteli su uglavnom klasični, uvijek se trudimo da na meniju imate nešto voćno, gorko, kiselo, slatko, suho i naravno nešto bezalkoholno. Kako su ljudi sve zdraviji, bezalkoholna pića moraju sve više biti u ponudi. Ono što pokušavamo učiniti je da svaki koktel bude fotografiran i objašnjen pomoću sastojaka kako bi ljudi znali što mogu očekivati. Većina njih kada čitaju meni nemaju pojma koji su sastojci; ne svi, već većina. Dakle, da bi im olakšali, pored naziva imaju sliku kako bi mogli vidjeti da li je za njih previše ženskast ili ne, kakvu će čašu i ukras dobiti i slične stvari.

Koji je tvoj omiljeni koktel?

Moj omiljeni koktel na novom meniju je dr.Watson, baziran na Ardbegu Ten koji je pomalo zadimljen. Malo soka od cikle, soli i octa daje različite arome i poslužuje se u staklenoj luli. Prepoznatljiv izgled dr.Watsona i Sherlock Holmesa je s lulom, a što je u luli? Dim, tako da to cijelo piće čini sasvim posebnim.

Što se dogodilo s njemačkim barovima? Samo je jedan u najboljih 50.

To je dobro pitanje iako zapravo postoje dva. Schumannov u Münchenu i Buck & Breck u Berlinu. Oni su prilično uspješni, a mislim da je Schumann legenda. Stvarno je stvorio njemačku barsku scenu i način na koji upravlja barom je šokantan. Ono što želim reći je da ako želite biti u prvih 50 morate raditi marketing, trebate društvene mreže, morate putovati. Ako želite da ljudi dođu vidjeti vaš bar, i vi morate ići vidjeti njihove. Pobrinite se da imate lijepe menije i dobre fotografije koktela, da promovirate sebe i ono što radite.

Koji je tvoj savjet mladim ljudima koji danas žele otvoriti vlastiti koktel bar?

Pobrinite se da ste dobri s proračunom, da sve izračunate tri puta. Potrebno je puno vremena i osoblje je najvažnija stvar. Uvijek se pobrinite da imaju sve, a moj savjet je da im date dionice. To je ono što ja radim.

Koliko ljudi trenutno imaš i radiš li još uvijek iza šanka?

Trenutno imam 5 osoba uključujući sebe i da, još uvijek radim u baru, volim ga. To je i razlog zašto sam ga otvorio. Lijepo je putovati i sve ali ljudi dolaze vidjeti vas, a ako ne radite nemaju razloga.

Imaš li planove za otvorenje novog bara?

Ne za sada. Mislim da je lakše održavati bar i držati ga na kvalitetnoj razini, dati mu nekoliko godina i učiniti ga vrlo uspješnim. Također, trenutno je stvarno teško naći dobro osoblje u Njemačkoj jer se sve više barova otvara, a sve je manje ljudi koji imaju vještine za dobar rad.