Najnovije

Američki whisk(e)y

Najveći ljubitelji kvalitetnog whiskeya

Arome i raznovrsnost Jack Daniel’sa

23.4.2019 u Puli svestrani mr. Filip Pleteš održao je edukaciju o dobro poznatom Jack Daniel’su, u kojem nam je pobliže objasnio točnu povijest i raznovrsnost tog svjetski poznatog whiskeya. 

Nakon zanimljive edukacije odlučili smo svoje novo znanje podijeliti i sa vama.

Tasting je započeo s laganim okusom Gentleman Jacka koji je dvostruko destiliran kroz javorov ugljen za izuzetnu glatkoću ispijanja. Njegov uravnoteženi okus ispunjava sve kriterije pravog američkog whiskeya no zbog lakoće okusa paše i ljudima kojima whiskey nije prvi izbor zbog jačine.

Kako je jačina okusa određivala redoslijed tastinga, sljedeći na listi je naravno bio najpopularniji i najklasičniji Old No.7. Taj Tennessee whiskey ne sazrijeva kako mu kalendar kaže, već prolazi kroz taj proces u ručno rađenim bačvama. Kada sazre, znaju samo kušači. Oni to ocjenjuju po boji, aromi i okusu, kako je to radio i sam Jack Daniel.

I tako smo došli i do zadnjeg Jack Daniel’s izbora, Single Barrel Select. S definitivno najjačim okusom u ponudi i dalje uspijeva skrivati suptilne note karamele, slatke arome i lagane voćne note. Sve to ga čini jedinstvenim Tennessee whiskeyem.

  • Fun fact – najveći kupac starih whiskey bačva je Tabacco industrija

Bourbon ili Whiskey?

Vječno pitanje, no da ne kompliciramo previše odgovor zvuči ovako. Svaki bourbon je whiskey, dok whiskey nije uvijek bourbon, niz federalnih regulacija određuje što je što. I s time je došao i dio edukacije o raženom whiskeyju i bourbonu. Dva lagana tastinga koje nam je nudio Woodford Reserveuključivala su Kentucky Straight Rye Whiskey i Kentucky Straight Bourbon.

Savršeno uravnotežen okus tog whiskeya, Kentucky Straight Bourbon sastoji se od više od 200 prepoznatljivih aroma, od sitnih naznaka žitarica i drva, do slatkih aromata, začina i voćnih i cvjetnih nota.

Napravljen u tradicionalnom stilu Kentucky Ryesa, Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whisky isporučuje hrabre okuse papra i duhana s dugim voćem i slatko začinjenom završnom obradom. 2017 godine dobio je nagradu za najbolji američki raženi whiskey. 

 

Eto, ‘ukratko’ smo vam približili taj raznovrsni svijet whiskeya i bourbona. Nadamo se da ste kao i mi naučili nešto novo i zanimljivo te da ćete nam se na sljedećoj edukaciji pridružiti.