Najnovije

Sirha 2019 – novi trendovi HoReCa sektora

Saznajte zašto smo se uputili u Francusku...

U Francuskoj se prošlog tjedna održao globalni sajam ugostiteljstva i usluga prehrane – Sirha. Kao i svake godine, okupio je sve svjetske stručnjake HoReCa sektora. Predstavljene su najnovije inovacije i trendovi u sektoru prehrambenih usluga širom svijeta.

Događaj se održava svaku neparnu godinu u siječnju u Lyonu Eurexpo i ugošćuje najprestižnija međunarodna gastronomska natjecanja, a neka i više od 30 godina: Bocuse d’Or i Coupe du Monde de la Pâtisserie. Danas je Sirha internacionalni događaj kojem prisustvuje sve veći broj posjetitelja.

Među brojnim natjecanjima, održali su se: Sirha World Cuisine Summit, International Catering Cup, Bocuse d’Or : an edition without Monsieur Paul, 5 contests in the coffee world! , European Butcher Competition, 13th European Sugar Championship, 9th European Championship of Frozen Desserts. Natjecanja su okupila svjetski poznate kuhare i stručnjake iz industrije prehrambenih usluga. Svoje tehničke vještine i kreativnost dokazivali su u raznim kategorijama. 

Prestižnu titulu kuhara i globalne gastronomije Bocuse d’Or osvojila je Danska, po drugi put u povijesti. Pobjedniku je dodijeljen legendarni trofej Jérômea Bocusea, predsjednika Bocuse d’Or, zajedno s predsjednikom žirija Mathew Petersa i počasnim predsjednikom Christopheom Bacquijem, nakon emocionalne dodjele nagrada i priznanja osnivaču Paulu Bocuseu koji je preminuo prije godinu dana.

Natjecanje Coupe du Monde de la Pâtisserie proslavilo je 30 godina postojanja. U dva dana strastvenog natjecanja za titulu “World Pastry Champion” ukupno se borio 21 tim iz svih krajeva svijeta, a 1. mjesto po prvi puta je osvojila Malezija. Za ovu okruglu 30. obljetnicu, tehničke i kreativne vještine sudionika dokazivale su se u izazovu pripreme 100% veganskog deserta.

Inovacije

Konstantna povezanost globalnih partnera s događajima Sirhe, stavlja sajam u jedinstven i povlašten položaj, zbog kojeg rade na stalnim inovacijama. Ove godine, The Food Studio je demonstracijama na izložbi “Food Design” predstavio novih 100 proizvoda klasificiranih po 7 utjecaja na gastronomiju prema Food Service Vision (FSV). Svjesni toga da potrošači žele sudjelovati u očuvanju okoliša i njihovog zdravlja, predstavili su svih 7 novih utjecaja, a oni su sljedeći:

Flexitarizam – novi polu-vegetarijanski način prehrane (manje ribe i crvenog mesa u prehrani).
Održivost – ekološka i održiva rješenja kojima se smanjuje utjecaj na planetu.
Prirodno zdravo – potrošači sve svjesniji zdravih sastojaka i jela zbog čega se stvaranje proizvoda okreće prirodnijom i zdravijom proizvodnjom.
Lokavore – prehrana uglavnom od lokalne, domaće uzgojene ili proizvedene hrane.
Globalizacija – olakšava susret stranih kulinarskih kultura, što omogućuje brzu pojavu novih gastronomija. 
Praktičnost – inovacije koje olakšavaju život gostima i ugostiteljima zahvaljujući digitalizaciji.
Atraktivna mjesta – zbog razvoja kućne dostave i drugih oblika zabave, sve veća pažnja se pridaje iskustvu gostiju i dodanoj vrijednosti kako bi privukli goste. Naravno, tu je i estetski doživljaj kojeg gosti žele podijeliti na internetu.

Tijekom 5 dana prepunih događaja, susreta i inovacija, Sirha je okupila rekordan broj posjetitelja, njih čak 225 tisuća uključujući i više od 30 tisuća međunarodna posjetitelja! I mi smo bili među njima 😉