Najnovije

Eduardo Orendain, Arette tequila: “Ljudi trebaju dati tekili drugu priliku”

Proizvodnja Arette tequila http://www.tequilaarette.com/

Eduardo Orendain dio je kompanije Arette tequila, a na Bar Convent Berlin-u smo imali priliku nakratko porazgovarati s njim. Rekao nam je par zanimljivih činjenica o njihovoj firmi, ali i o problemima u proizvodnji agave. Pročitajte.

Eduardo, sin ste vlasnika proizvođača tekile. Zašto otac nije ovdje? 

Proizvodimo tekilu od 1900-tih godina. Dakle, moja obitelj proizvodi tekilu 80 godina. Ja sam 5. generacija. Moj je otac glavni proizvođač u Arette tequili. Moj posao je prodaja. Putujem po tržištu, odlazim na brojne sajmove u Europi, Meksiku i SAD-u, a moj otac je za to vrijeme u destileriji. On je zadužen za proizvodnju tekile, a ja za prodaju.

Dakle, lice ste brenda.? Što mislite o proizvodnji tekile sada kada je gin toliko popularan?

Ja mislim da se dogodio veliki “boom” i da popularnost alkohola od agave također raste. Ne samo tekile, nego i mezscal-a – koji raste jako, jako brzo u zadnjih nekoliko godina. I to se ne događa samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Posebno raste potražnja za tekilom od 100% agave, dok komercijalna pića polako padaju u prodaji. 

Što mislite o europskom tržištu? Moram priznati da do sada nisam imao prilike probati vašu tekilu.

Europsko tržište se mijenja jako brzo. To predstavlja veliki izazov. U Europi svi znaju za tekilu i piju tekilu. Znaju za velike kompanije i velika imena, ali i to se mijenja. Male, samostalne obitelji koje proizvode tekilu nisu jako poznate i zbog toga se suočavamo s izazovima.

Suočavamo se s problemom ljudi koji su imali loša iskustva s tekilom i kada pomisle na tekilu, prestrašeni su. Kažu: “Ooo ne. Ne želimo piti tekilu jer smo imali loše iskustvo u mladosti, za vrijeme studiranja… ” Trebaju dati tekili drugu priliku i probati je. Puno puta nam kupci kažu da ne piju tekilu. Ja im na to kažem: “Ovo je mala boca, 100% agave, dobra kvalitetna tekila, probajte ju.”. Onda joj daju drugu šansu, probaju i kažu “Wow, ovo uopće nema okus tekile”. Onda im kažem: “NE. Ovo je okus tekile. Pili ste lošu tekilu prije 20 godina na fakultetu.”

Što je s globalnim zagrijavanjem? Agava se bere ranije nego obično.

Tekila se proizvodi od agave, s kojom postoji veliki problem. Trenutno se proizvodnja bori s najvećim manjkom agave u povijesti tekile. Agavi je potrebno 7 do 8 godina da sazrije, što je jako dug vremenski period.

Jako je teško procijeniti koliko agave će nam biti potrebno za 7 godina. Postoje razdoblja kada se zasadi previše agave, zbog čega cijene postanu jako niske. Farmeri u Meksiku zbog gubitka novca tada ne žele posaditi agavu, a usjeve zamijenjuju s kukuruzom ili nečim drugim. 7 godina kasnije, pojavljuje se nestašica, kao upravo sada, a cijene se dižu u nebesa.

Sada je agava jako skupa i svi ju sade. To je opet pogrešno. Sada se sadi previše agave. Za 7 godina će cijene ponovno pasti. To je krug koji trebamo zaustaviti, ali je jako teško s obzirom da traje 7 godina. Moramo se ujediniti zajedno, kao farmeri i proizvođači agave kako bi cijela organizacija postala kvalitetnija. Ona postoji – CRT (Tequila Regulatory Council), ali nije dovoljna.

Na raznim edukacijama o alkoholu na bazi agave tvrde da agavi više nije potrebno 7 do 8 godina za dozrijevanje zbog globalnog zagrijavanja, nego 5 do 6 godina?

Nije u tome problem. Problem nastaje kada farmeri i firme zbog nestašice beru agavu prije vremena. U tom slučaju ih beru nakon 4 do 5 godina, kada nije još zrela. Zbog toga se bere tako rano, ne zbog globalnog zagrijavanja. Agave trenutno nema dovoljno i zato žrtvuju njezinu kvalitetu. 

Nakon 80 godina rada, imate vlastite biljke agave i sve radite kompletno sami?

Da, moja obitelj ima svoje biljke agave. Imamo više od 500 hektara agave, zato nekih godina imamo agave više nego je potrebno za proizvodnju. Jedne godine prodajemo, druge zadržavamo više za sebe. Teško je pratiti porast i pad cijena agave i zato nam naša vlastita proizvodnja daje stabilnost. 

Možete li mi reći koje barove namjeravate posjetiti u Berlinu?

Arette je imao party prošlu večer u baru “Luca”, zabavili smo se s Monte Lobos-om i Ancho Reyes-om. Sada idemo na različite događaje destilerija i barova u okolici. Sjajno je u ovom trenutku biti u Berlinu s toliko ljudi, ne samo iz Europe, nego iz različitih dijelova svijeta. Zabavljamo se. 

Da li vam je ovo prvi put u Europi?

Ne, ovo nam je 5.-ta godina zaredom na BCB-u.

Prvi put da vas upoznajemo!

Moj ujak Heime je prošlih godina bio na sajmu. Ove godine nije mogao pa su poslali mene. Ha-ha.

Možete li mi reći jeste li kada posjetili moju zemlju, Hrvatsku?

Nisam nikad posjetio Hrvatsku, ali nadam se uskoro.

To znači da nemate uvoznike za Hrvatsku?

Ne, trenutno ne prodajemo u Hrvatskoj.

Još jedno pitanje, vidim da imate tri različite etikete na bocama?

Tako je, prva je Arette bianco, koja ne odležava. Druga je Oreposado, koja odležava 10 mjeseci i imamo Aneho koja odležava 2 godine. Također, imamo i tekilu Extra Aneho, koja odležava 5 godina. To je mala bočica limitirane proizvodnje.

Koja je cijena bočice?

Oko 120 €, ovisno o trgovini.

Eduardo, hvala vam puno na vremenu i bit će mi zadovoljstvo vidjeti vaš intervju na našoj stranici Barmen.hr.

Hvala vama, cijenim to. Čekam vas u Meksiku!