Najnovije

Bobby Heugel: “Mi poslužujemo grad u kojem radimo”

Bobby Heugel na Bar Convent Berlin 2018 Source: Bar Convent Berlin 2018 / Gili Shani

Bobby Heugel je barmen koji je promijenio kulturu koktela grada Houstona. Imali smo priliku čuti njegovu priču na Bar Convent Berlinu 2018. Uživajte! 😉

Možemo reći da je jedan od onih ljudi koje ne viđamo svaki dan. Posjećuje brojna mjesta (posjetio je 3.000 destilerija 😮), uključen je u mnoge seminare i edukacije izvan svoga bara. Pored svega toga, zaradio je MILIJUN DOLARA i dao ih u humanitarne svrhe.

Recite mi koja je vaša tajna uspjeha?

Najvažnija stvar koju radimo u baru je ta da poslužujemo grad u kojem radimo. Današnji barovi su previše fokusirani na ono što se događa izvan njihovih gradova.

Mi poslužujemo goste iz Houstona i zato turistima koji dolaze pružimo potpuno iskustvo našeg grada. Mislim da bi to barovi trebali raditi. To je ono što mi pokušavamo – predstavljati mjesto iz kojeg dolazimo.

Spomenuo si nekoliko puta da niste bar s cijenama visokog ranga. Koja je cijena Tom Collinsa u tvom baru?

Cijena se mijenja ovisno o baru. Imamo iznimno lijepe barove gdje se kokteli naplaćuju 15$. To su vrlo mali prostori i primaju se samo rezervacije. S druge strane, imamo druge barove gdje se Tom Collins poslužuje za 8$. Skoro dupla cijena. O baru uvelike ovisi i razina cijene.

Po tvom mišljenju, koji je broj kvalitetnih barmena?

Od ukupnog broja ljudi koji rade u baru, koliki postotak je kvalitetnih barmena? Zbilja ne znam. Teško pitanje. Ne bi volio dati točan broj, ali mislim da je taj broj bio puno veći prije 10 godina.

Mali broj barova koji rade koktele znači i da imamo ljude s malo iskustva. Zato im je potrebna edukacija. 

Koliko ljudi ne prođe test?

Nikad nismo imali nikoga tko nije prošao program. Imali smo samo one koji su odlučili da to nije za njih. I to je važno. Važno je da ljudi shvate ako ne rade u pravom baru za njih.

Imate puno testova: poznavanje menija, slijepi testovi… Postoje li kazne za one koji ne znaju dovoljan broj točnih odgovora? 

Ne. Ako se netko muči jer mu je preteško, razgovaramo o problemu i pokušamo ga riješiti zajedno. Nemamo kazne za one koji ne prođu test jer je važno zapamtiti da je svaki čovjek u nečemu bolji, a u nečemu lošiji. 

Koliko ste uključeni u upravljanje bara, intervjua, testova i tjednih programa koje imate?

Većinom menadžeri provode obuke za članove osoblja. Ja više ne radim obuke jer jednostavno nije moguće. Ali, menadžeri i ja smo istog mišljenja što se tiče programa obuke. Vrlo je bitno imati dobru komunikaciju na dnevnoj razini i međusobno razumijevanje. 

Što ti prvo pada na pamet kada te netko traži opis dobrog bara u jednoj rečenici?

To je mjesto gdje se osjećaš dobrodošlo. 

Dakle stvar je samo osjećaja? 

Tako je, gost se treba osjećati dobrodošlo.  

Bobby Heugel interview

Koji je tvoj najdraži bar u Europi?

Volim The American bar hotela “Savoy”. Ograničen je broj mjesta u baru. Mislim da je to najbolje iskustvo bara na svijetu. 

Čini mi se da su samo 2 bara iz Njemačke u “World’s 50 bars” 2018 godine? Schumann’s i Buck and breck. Što se dogodilo s barovima u Njemačkoj?

Ne bih znao. Zbilja. Iako, ne radi se samo o nagradama. Nagrade ne mogu zamijeniti naš primaran posao, kojeg trebamo raditi kao profesionalci u ugostiteljstvu.

Ljudi koji odlučuju koji će se barovi kvalificirati za “World’s top 50 bars”… da li putuju na sva ta mjesta ili u tome pomažu društvene mreže?

Mislim da bar trebaš posjetiti za takvu odluku. 

Tvoje najdraže piće?

Martini.

Klasični?

Da.

Jesi li kada posjetio Hrvatsku? 

Nisam, ali bi volio.

Imamo puno toga za ponuditi u našoj zemlji, svakako bi nas trebao posjetiti. Sada imaš i prijatelja u Hrvatskoj 😀

Da, ha-ha. Bio sam i u Istambulu, Bukureštu… ali nisam proveo vrijeme s domaćinima. Moram doći… doći ću. 😀

Hvala ti puno i nadamo se da ćeš uživati u našem članku!

Bobby Heugel Bar Convent Berlin 2018