Najnovije

Prvi koktel koji će postati moderni klasik u Hrvatskoj

Prošlog je ponedjeljka održano natjecanje “Croatian Modern Classic” u Aperitivo baru u Zagrebu.

Photo by: Bruno Zlomislić

Birao se koktel koji će postati hrvatski moderni klasik i uvrstiti se u koktel kartu 17 prestižnih barova diljem Lijepe naše koji su odlučili sudjelovati u ovoj ideji. 

30 “izabranih” barmena iz cijele Hrvatske na svoju su adresu dobili individualne pozivnice za ovo natjecanje. Unatoč tome, natjecanje je bilo otvorenog tipa i mogao se prijaviti tko želi. To su barmeni i učinili – prijavili se i postali dio ove totalno nove priče. Iako su brojčano Zagrepčani bili nadmoćniji, prva tri mjesta pripala su barmenima i iz drugih gradova. 

Photo by: Bruno Zlomislić

Čiji kokteli su izabrani u top 3?

Treće mjesto pokupio je Dino Zukić sa svojim koktelom “Shit in the Woods”. Drugo mjesto odnijela je Gordana Muktić, jedina dama među natjecateljima, iz Part Plaze Histria u Puli. Za svoj koktel naziva “Co-Groni” nije koristila plastične koktel štapiće za miješanje, nego je ekološki osviještena upotrijebila štapić cimeta.

Photo by: Bruno Zlomislić

Između ukupno 25 fantastičnih djela, istaknuo se i pobijedio naš Marino Karinja! S obzirom na to da iza njega stoji i cijeli njegov barski tim iz splitske Bokamorre, koktel je dobio ime Breakfast at Bokamorra.

Receptura koktela je javna i glasi:

  • – 50 ml Hendricks gin
  • – 25 ml citrus juice (15 ml pink grapefruit, 10 ml lemon)
  • – 15 ml Rich sugar syrup (2:1)
  • – 15 ml Egg White
  • – Reverse dry shake u fizz čašu (250 ml)
  • – Top up (50 ml) Thomas Henry Coffee Tonic
  • – Garnish grapefruit twist

Završetkom natjecanja priča ne prestaje…

Cilj natjecanja bio je pronaći prvi hrvatski moderni klasični koktel koji će s vremenom biti prihvaćen i u većem broju hrvatskih barova. Da bi dobio taj status, koktel je morao imati dozu jednostavnosti bez kompliciranja u izvedbi i dekoraciji. Kako bi se mogao raditi u svakom baru, koktel nije smio sadržavati domaće sastojke.

Photo by: Bruno Zlomislić

Croatian modern classic” organizirala je strana barska scena, a predvodili su ga Kruno Rozić i Ivan Mandarić koje je podržao i Aperitivo bar. Malo je reći da je organizacija bila kvalitetna, lokacija izvanredna, a kreirana pića neprocjenjiva.
 
Više od 20 okusa prošlo je kroz nepca stručnog žirija kojeg su činili: Ivan Mandarić, Kruno Rozić, Marijan Maksan, Alex Kratena, Saša Lovrenščak i Mišel Posavac. Alex Kratena, svjetsko lice barske kulture i poznati češki barmen, izjavio je da je rijetko bio sudac na natjecanjima s toliko publike, toliko prisutne pozitivne energije i pravim zajedništvom. 

Photo by: Bruno Zlomislić

Iz kuta pobjednika – Marina Karinje

Nakon pobjede, barmen Marino Karinja nam je ispričao svoj pogled na trenutke u Aperitivo baru:

“Natjecanje je bilo prvenstveno zabavno i opušteno, svi smo predstavili jednu zajednicu i maksimalnu potporu jedno drugome, pošto nije bilo “nagrada” već smo svi išli ka jednom cilju (to jest još idemo), a to je plasiranje prvog hrvatskog koktela kao modernog klasika.
 
Pobjedom na ovom natjecanju i plasiranju moga koktela u listama prestižnih hrvatskih barova osjećam se počašćeno, a isto tako ispunjeno s obzirom da znam da sam napravio još jedan korak prema uzdizanju cjelokupne hrvatske barske scene.”

Izvor: Instagram