Najnovije

[EKSKLUZIVA] Martin Hudák: “Moja nova poslovna pozicija”

Posjetili smo Bar Convent Berlin već treću godinu za redom i definitivno možemo potvrditi da je najveći sajam barmenske struke. Posjetitelji su imali mogućnosti prisustvovati brojnim uzbudljivim degustacijama proizvoda i vrhunskom prezentacijskom programu.

Copyright by Bar Convent GmbH

Razgovarali smo s Martinom Hudákom koji je 2017. godine bio pobjednik „World Coffee In Good Spirits“. Rođen je u gradu Prešov u Slovačkoj.

Završio je srednju školu za kuhara, ali nije volio kuhinju pa je vrlo mlad počeo raditi iza šanka. Točnije, odmah nakon mature (prije 10 godina).

Počeo je s radom u caffe baru koji je bio i koktel bar u isto vrijeme, zato je jako brzo otkrio da želi raditi oboje. Cijelo vrijeme.

Poslušali smo njegov seminar ove godine na Convent Bar Berlinu i moramo reći da je bio jedan od zabavnijih na kojem smo ikada bili. Ono što nam se svidjelo je što govori iskreno, iz srca. Pričao je o toliko zanimljivih stvari i zbilja zna kako zainteresirati slušatelje.

Da li je prilika za rad u American bar u hotelu Savoy proširila tvoje poglede i utjecala na poslovnu karijeru?

Savoy me naučio jednoj stvari. Gostoljubivosti. Prije toga sam poznavao kavu, koktele, recepte… ali Savoy me naučio ljubaznosti, kako biti gospodin i kako brinuti o gostima.

Što bi barmen trebao znati i kako bi se trebao prezentirati da bi postao glavni barmen u Savoy-u?

Puno me ljudi pita kako dobiti posao u Savoyu. Nisu to otmjeni kokteli, nije to način kako ćeš „shake-ati“, nego je to engleski jezik. Moraš biti jaaako jaaako dobar u engleskom jeziku. Radit ćeš u baru s tradicijom od 130 godina, u Engleskoj, na mjestu gdje dolazi kraljica i cijela kraljevska obitelj. Tek nakon toga, dolazi tvoje znanje o otmjenim pićima i o mjestu gdje ćeš raditi. Zato, uči Engleski, nauči klasike i saznaj sve o mjestu gdje ćeš raditi!

Moj engleski je bio jako loš u početku. Išao sam u školu jezika svakog utorka i tako godinu dana. A sada… mogu pričati i engleskim naglaskom ako želite! (ha-ha)

Na svom si seminaru spomenuo da si 7 godina pokušavao postati šampion. Nije li te to umorilo?

Da… jako je zamorno. Puno ljudi odustane nakon 1 ili možda 2 godine. Ali 7 godina? Zbilja moraš biti svjestan što želiš postići u svom životu. I znao sam od prvoga dana. Želim biti taj koji će raditi kombinacije koktela i kave koje će funkcionirati zajedno.

Morao sam pobijediti na tom natjecanju da bih dokazao industrijama brendova (i svima ostalima) da sam sposoban to napraviti. Zbog toga sam naporno radio sve dok to nisam i postigao. Sada mogu putovati svijetom i svima pokazivati kako kokteli s kavom mogu biti prekrasna kombinacija.

Puno ljudi odlazi u London, Irsku, Njemačku, Belgiju… a sada kada imaš sve, ostavio si to i otišao u Australiju.

Prošle godine u srpnju osvojio sam „World Coffee In Good Spirits“, a u studenom smo postali najbolji bar „The World’s 50 Best Bars“. Nakon toga, shvatio sam da sam postigao sve što sam mogao i ne postoji korak dalje koji mogu napraviti. Otišao sam u pravo vrijeme, na samom vrhu.

Otišao sam i nisam požalio jer želim svima po cijelom svijetu pokazati da nije bitno jesi li bijelac, radiš li u Savoy-u… jedino važno je tko ste vi. I to je ono što želim dokazati ljudima. Možete ostvariti sve snove koje imate, bilo gdje na svijetu.

Dakle, treba imati jasnu viziju i samo ići za njom. Što te potaknulo na odlazak u Australiju?

Imam poruku za sve one koji iz tvoje zemlje žele doći u London. Morate biti spremni da ćete potrošiti puno novca, biti udaljeni od svojih bližnjih, izgubit ćete kosu (kao i ja, ha-ha) i potrošit ćete puuuno svog vremena. London je odličan za karijeru, ali nije dobar za život.

Izvan posla, nisam imao društveni život. Imao sam samo poslovni život. U Australiju sam otišao jer sam se htio više usredotočiti na svoju obitelj, zdravlje i sreću, a u isto vrijeme pokrenuti novi posao u zemlji koja ima više mogućnosti od Londona.

Koji je tvoj najdraži koktel, kad ne piješ koktel s kavom?

Svaki koktel u mojoj čaši. (smijeh)

Što možemo očekivati od tebe u budućnosti?

Otvorio sam svoju firmu za kavu koju sami pržimo, radim seminare po cijelome svijetu i otvaramo bar idući mjesec. Službeno, letim u New York i (neslužbeno) mogu najaviti svoju novu poziciju kao globalnog ambasadora za Mr. Black coffee liqueur. To je još velika tajna, nitko ne zna. (Osim tebe upravo sada).

Stvarno znaš čuvati tajne (smijeh). Ovaj članak ćemo objaviti u Hrvatskoj idući tjedan. A što misliš o Hrvatskoj?

O vama sve najbolje. Super, odlični i dragi ljudi, jako ljubazni i srdačni. Samo se usmjerite na doživljaj i iskustvo gosta. Učinite svog gosta sretnim, ne sebe. Nemojte pokušavati biti najbolji u svom gradu, u svojoj zemlji. Budite najbolji za svog gosta, to je važno. Iako vaš Negroni bude možda previše vodenast, a Martini možda pretopao. Nije bitno. Učinite svog gosta sretnim!

Hvala na savjetima, nadamo se da će ih naši barmeni mudro iskoristiti. Želimo ti svu sreću u tvojoj budućoj karijeri i privatnom životu. Nadamo se da ćemo te idući put vidjeti u Hrvatskoj!