Najnovije

Luka Rossi: “Ono što smo htjeli je izdvojiti se iz mase sličnih proizvoda na tržištu i napraviti nešto posebno”

Odlučili smo saznati sve što možemo o proizvodima vinarije Rossi ali i budućim pothvatima…

Vina Rossi su svakako već dobro poznata, no mi smo s Lukom, jednim od trojice braće koji predstavljaju 5. generaciju ove obiteljske vinarije, odlučili porazgovarati o njihovim specifičnim proizvodima koji su nam privukli pažnju. Vinarija Rossi proizvodi Gin Nostromo, Teranino i Šovran XO, „Brandy“ napravljen od terana koji odležava 10 godina.

Odlučili smo saznati sve što možemo o ovim pićima ali i budućim pothvatima.

Bok Luka, hvala ti što si nam se danas pridružio. Već znamo da ste odlična vinarija i redovito uživamo u vašim vinima, no danas na zanimaju još neke stvari…

Možeš li nam ukratko reći nešto više o vinariji Rossi za one koji možda još nisu čuli?

Naša vinarija je mala obiteljska vinarija. Ja i moja braća trenutno predstavljamo 5. generaciju naše vinarije. Vinarija postoji od 1885. godine a trenutno radimo više od 100.000 litara vina. Sve grožđe za to vino dolazi iz naših vinograda. Ove godine smo investirali u vinariju i kupili najmoderniju dostupnu tehnologiju koja postoji u našoj industriji. To nam je omogućilo da zaista maksimalno iskoristimo sve naše resurse. Radimo brže nego ikad i proizvodi su još kvalitetniji. Proces same proizvodnje smo doveli na svjetski nivo i na to sam iznimno ponosan.

Koje proizvode možemo pronaći u vašoj vinariji?

Kao i većina istarskih vinara, više od 50% otpada na istarsku malvaziju. Radimo dvije etikete a to su istarska malvazija i limitirana edicija malvazija templare. Dalje, od bijelih vina imamo još Chardonnay, Muškat žuti, Rose koji je nešto između i od crnih vina imamo Cabernet i Teran kao posebne etikete i kupaža Moro koja je ime dobila u čast prve investicije naše vinarije a to je bio magarac Moro. To je kupaža od Merlota, Terana i Cabernet Sauvignona.

Vinarija je otvorena svaki dan i na raspolaganju vam je i osoba od 10 do 18 sati koja prima goste i objašnjava čitav proces proizvodnje i pokazuje imanje. Tu možete razgledati destileriju, vinariju, isprobati naše proizvode i uživati u pogledu.

Koja još pića, osim vina, možemo pronaći u tvojoj vinariji i destileriji?

Od rakija imamo Bisku, Medenicu, Travaricu, Erba Luiga, čiste sortne rakije od malvazije istarske, od muškata žutog. Također Gin Nostromo, Šovran Brandy i Teranino.

Gdje se ta pića mogu isprobati?

Mogu se, naravno isprobati kod nas u vinariji gdje su svi dobro došli. Mogu se isprobati i u brojnim restoranima, hotelima i barovima diljem Hrvatske.

Reci nam, kako si odlučio da je vrijeme za proizvesti teranino?

Do ideje je došlo kad smo primijetili da se sve više pije teranino i da je zamijenio  trend ispijanja rakija u ugostiteljskim objektima. Pošto imamo vinariju, destileriju i sve potrebne  sirovine, odlučili smo napraviti svoju verziju teranina.

Dugo smo se borili da dobijemo pravi recept. Teranino je jedno jako jednostavno piće, kombinacija je vina, rakije i začina poput klinčića i cimeta i slično.  Ono što smo mi htjeli je izdvojiti se iz mase sličnih proizvoda na tržištu i napraviti nešto posebno. Upravo zato smo se više od 3 mjeseca  posvetili samom receptu. Inspiracija za to su nam bile djevojke od 18 do 40 koje češće piju teranino i htjeli smo napraviti piće koje će upravo njih oduševiti i iznenaditi. Htjeli smo da oni koji popiju naš teranino osjete dašak nostalgije, bio to okus bombona ili slatkiša iz djetinjstva, bakinih kolača ili nečeg  trećeg.

Ajmo malo o ginu. Što nam možeš reći o Nostromu?

Pošto je gin postao jako popularan u zadnjih nekoliko godina, moja braća i ja, mlađa generacija vinarije, htjeli smo napraviti nešto manje tradicionalno, a više trendi i suvremeno. Kad smo krenuli proučavati ginove, shvatili smo da baza za gin može biti i vinski destilat.

To je naravno nešto prilično drugačije jer većina bazu za gin dobiva iz žitnih destilata. Mi smo odlučili raditi s našim sirovinama da ipak zadržimo povezanost s vinarijom. Tu smo vidjeli veliki potencijal jer je to nešto drugačije od svega što je trenutno bilo dostupno na tržištu. Obogatili smo ga s klasičnim mediteranskim začinima.

Nostromo, zanimljiv naziv – po čemu je vaš gin dobio ime?

Kad smo birali ime za gin, tražili smo poveznicu s našom povijesti. Uvijek barem nekako dotaknemo naše korijene, teritorij, povijest Istre i sl. U Istru su prve ginove donijeli mornari, moreplovci. Odlučili smo gin imenovati titulom s broda. Iako je najpoznatija definitivno  „kapetan“ , ta titula nosi određenu strogoću i strahopoštovanje pa nam se nije učinila prikladnom. Druga brodska titula  je Nostromo, to bi u prijevodu bio kormilar. Nostromo je uvijek bio duša i srce broda i odlučili smo da je to definitivno to što smo tražili.

Osim toga, gin je pun mediteranskih nota tako da smo i tu nekako povezali i ime i porijeklo ovog pića.

U čitavoj priči stvarno moram spomenuti i Zorana Lukića, predsjednika Udruge konobara i barmena Hrvatske. Na početku smo imali dosta problema s tim baznim alkoholom. Pošto smo krenuli sa specifičnom sirovinom i sam okus bio u najmanju ruku – specifičan. Ljude je podsjećao na rakiju i to im se nije sviđalo. Drago nam je što smo dobili kritike jer smo se onda još više potrudili da dovedemo taj gin do željenog okusa. Tu nam je Zoran jako pomogao, s nama je radio na destiliranju baznog destilata kako bi izgubili taj okus i dobili neutralniji gin kakav smo htjeli dobiti od samog početka. Naš gin destilira se 8 puta i dodajemo mu začine. Teško je odabrati i začine…ne samo odabrati već i odrediti količinu začina da dobijemo željeni okus. Bez  Zorana ne bi bilo Nostromo gina.

Gin tonik je trendi piće, koji tonik preporučujete uz svoj gin?

Što se toga tiče, tu smo od samog početka bili prilično ambiciozni i dobro se raspitali o tonicima kako bi napravili nešto posebno. Znate i sami kako za sebe uvijek želite najbolje, tako smo i mi htjeli najbolji tonik. Nakon dosta istraživanja pronašli smo craft tonik grčkih barmena i to je ispao pun pogodak. Radi se o Three Cents Artisinal Beverage Toniku i sodama koje se nevjerojatno dobro kompletiraju s našim ginom. Three Cents je grčki tonik i također ima varijacije okusa s Mediteranskim notama tako da su se stvarno sljubili kao da su stvoreni jedno za drugo.

Prvi ste koji ste proizveli „konjak“ od terana koji je odležao 10 godina, možeš li nam malo više reći o njemu?

Pošto imamo vinograde na različitim pozicijama i na različitim zemljama, kad smo počeli saditi vinograde, imali smo tu jednu poziciju koja nije baš bila najpogodnija. Tamo smo posadili Teran i on je iz nekog razloga jako, jako dobro rodio. Zbog te pozicije na kojoj se nalazio , iako ga je bilo puno, njegovi parametri za vino jednostavno nisu bili baš najbolji. Nije bio dovoljno sladak. U ovoj situaciji postoji samo jedna stvar koju možete napraviti a to je da počupate čitavi vinograd i prenamijenite zemlju ali mi smo htjeli zadržati taj vinograd. S druge strane nikako nismo htjeli rušiti kvalitetu svog vina. Tu smo se, možemo reći, uhvatili s bikom za rogove. Željeli smo pronaći način na koji možemo iskoristiti ovo grožđe i našli smo ga.

Mošt od grožđa smo stavili u kotao, napravili smo Brandy i stavili ga da odležava u drvenim barik bačvama od francuskog hrasta. Bačve koje koristimo su od crnog francuskog hrasta iz južnog Armagnaca, iz šume Limuzin, isto drvo i iste bačve koriste se za dobivanje Martella. Čak mogu reći da od dostupnih XO-a naš Brandy najviše liči baš Martellu.

Koliko količinski proizvodite svojih pića?

Teranino je tek krenuo u prodaju prije jedno mjesec dana i za sad smo jako zadovoljni. Ovdje je teško pričati o brojkama, ali u usporedbi s ostalim rakijama koje imamo u ponudi i njihovom prodajom smo iznimno zadovoljni.

Gin ima puno potencijala, za sad ga prodajemo na godišnjoj razini u količini otprilike  5.000 boca.

Šovrana radimo 1-2 barika (bačva od 225 litara) godišnje.

Koji su cjenovni rangovi ovih pića?

Što se tiče naših vina, tu smo negdje na zlatnoj sredini. Ne pretjerujemo s cijenama. Nismo najjeftiniji ali nismo ni preskupi. Uvijek se držimo neke zlatne sredine.

Što se rakija tiče, one su u malo višem cjenovnom rangu radi svoje kvalitete i okusa…

Konjak  nam cijenom parira ostalim XO konjacima.

Gin bih rekao da je početni segment skupljih ginova.

Pošto će ovaj intervju čitati ljudi iz svih dijelova Hrvatske, možeš nam reći gdje se ova pića mogu isprobati u Istri, Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku?

Naravno. U Puli od Ribarske kolibe koja je jedan od najrenomiranijih restorana do restorana Fatabutto… Naravno, nalazimo se u hotelima Maistra grupacije, Loneu, Kempinskom u Savudriji, u brojnim malim privatnim hotelima koji ciljaju na klijentelu veće platežne moći. Također smo i u Monte restoranu koji je poznat po svojim Michelinovim zvjezdicama.

U Opatiji smo od hotela Milenij grupacije do većih restorana. Od barova se naša pića nalaze u Karolina baru, Pommery baru, Tapas 51 baru, Boonkeru, cijeli uži centar Rijeke. U Zagrebu smo u Johann Francku,  restoranu Balon, hotelu Dubrovnik, La Bodega, u Dubrovniku se nalazimo u najjačim barovima u centru Dubrovnika ne mogu se trenutno ni sjetiti svih…

Koje je tvoje omiljeno piće?

Ovisi o atmosferi, raspoloženju, ambijentu, društvu, hrani i sl…

Spremate li nam još kakve novitete ili iznenađenja u nadolazećim godinama?

Uvijek. Ne mogu vam ništa reći ali svoja znanja i ambicije usmjerili smo prema još nekim novim stvarima za koje vjerujemo da će vas oduševiti.

Već si nam rekao da svoj gin kombiniraš s Three Cents tonicima. Postoje li neki kokteli koje si razvio s ostalim pićima?

Upravo na tome radimo u zadnje vrijeme. Kokteli i long drinks su postali jako traženi u zadnje vrijeme pa smo se odlučili posvetiti i tome. Najviše i dalje eksperimentiramo s gin tonicima ali na način da im dodajemo začine prije konzumacije. Začine koje dodajemo rastu u okolici naše vinarije i svima preporučujemo  da začine poput lavande, ružmarina itd. koriste kako bi istaknuli note koje se već nalaze u samom ginu. Osim toga, na taj način se možete osjećati kao da sjedite na našem sunčanom imanju s prekrasnim pogledom na vinograde koji vas okružuju. Nije li to osjećaj koji nam svima treba s vremena na vrijeme?

S Teraninom smo se isto malo igrali i dobili smo jednu jako zanimljivu kombinaciju. U čašu drobljenog leda stavi se Teranino, doda se Three Cents pink grapefruit soda i dvije kriške svježe naranče. Ako vas ovo ne podsjeti na ljeto, ne znam što hoće. Teranino se također može koristiti u koktelima kao zamjena za Vermouth. Tu liniju koktela ćemo sad krenuti razvijati.

Možeš li nam preporučiti na koji način je najbolje poslužiti pića o kojima razgovaramo?

Naravno. Gin tonik bi preporučio kao jedan dobar aperitiv ili čak digestiv. Može se ispijati na sunčanim terasama ili klubovima. U principu, za svako druženje gdje se razvije malo duža rasprava. Teranino je odličan za izlaske, za „presjeć“ s nečim slatkim i kratkim a ne prejakim. Mi ga preporučujemo malo rashlađenog ili u kombinaciji s Three Centsom kao što sam prije rekao.

Što se Šovrana tiče, iako je francuska moda da se konjaci piju s ledom, Coca – Colom ili nečim trećim, ja ipak preporučujem da to bude svjesna odluka. Da stanete sa svime, kažete da ćete popiti čašu šovrana. Sjednete, uživate u trenutku. Svakako preporučujem uz njega cigaru, ali dobru cigaru. Ako niste od toga, uz njega odlično idu dodaci poput tamne čokolade, neki jako jako zreli sir. Šovran je za trenutak kad želite uživati u 30 minuta apsolutnog hedonizma.

Luka, hvala ti na ugodnom razgovoru. Nadamo se da ćeš nam se javiti kad budeš spreman otkriti novitete koje si tako mudro sakrio od nas. Želimo ti puno uspjeha kao i do sada.

Hvala vama, čujemo se uskoro.