Najnovije

Tajna savršenog Gin Tonika

Popularno piće sve se češće priprema i u kućnoj radinosti. Želite li izbjeći loš G&T, slijedite ovih 7 jednostavnih pravila.

Zoran Lukić, predsjednik Udruge konobara i barmena Hrvatske, napisao je 7 jednostavnih pravila koja trebate slijediti kako bi i doma uživali u savršenom Gin Toniku.

Ponukan objavom dragog prijatelja o ideji savršenog G&T-a kod kuće shvatio sam da je revolucija tog čarobnog pića stvarno došla na jednu zavidnu razinu te da se sve više priprema i doma. U takvoj atmosferi bitno je znati 7 važnih činjenica kako uživanje doma ne bi bilo neugodno.

Činjenica 1

Nije moguće napraviti dobar G&T bez dobrog gina i dobrog tonika. Ako je kvaliteta gina i kvaliteta tonika loša, očekuje vas i loš G&T. Prvi test kvalitete može biti cijena, ali nije presudna. U većini cijene je i uključen dio za marketing brenda

Činjenica 2

Dodaci G&T-u kao što su borovica, kardamon, razni oblici papra, chili vlasi, cimet, dehidrirano ili svježe voće i kore, razno cvijeće i ostalo je na raspolaganju za kupiti ili u trgovačkim centrima ili kod HoReCa distributera. Nama poznati distributeri i proizvođači tih dodataka su Kotany (inače sponzor natjecanja barmena 2018), Botanica , Harissa…. slobodno pogledajte što sve imaju u ponudi i ako vas nešto zanima kontaktirajte ih.

Ali kako to koristiti i što to doprinosi samom piću? Za odgovor na to pitanje morate prvo istražiti gin koji želite koristiti. Ako gin ima naglašene cvjetne note, dodajete tu dekoraciju koja bi mogla potaknuti aktivaciju elemenata gina. Ukoliko su to citrusne note, ukrašavate s kriškom ili meni najdražim “peelom” citrusa, jer on uz dekorativni sastojak može i dodatno aromatizirati piće i osloboditi njegovu svježinu. U jednom od sljedećih članaka ću vam složiti listu od 20-ak najprisutnijih ginova i kako bih ja to obogatio tako da neću u ovom članku isticati pripreme.

Sve što stavite u piće počinje otpuštati svoje arome i utječe na okus. Infuzija koja se dodatno desi u vremenu dok konzumirate G&T mijenja piće. Promjena može biti u više smjerova tako da budite oprezni. Neke dekoracije su aktivnije i brže u infuziji (jednostavno objašnjenje je apsorbiranje aroma, boja, okusa  raznih dodataka u alkoholu), a neke sporije. Npr. Papar neće ništa promijeniti u piću u kratko vrijeme, ali će vam se sigurno zaletjeti dok pijete pa ćete zagrizom osloboditi  “spiciness” koji tražimo u ginu.

Meni je omiljeni crveni papar jer ga i inače koristim u kuhinji tako da ga volim i kao dekoraciju Spicy ginova. Voće i  kore koje želite dodati u G&T možete i sami dehidrirati, ali o tome ćemo malo više u još jednom članku ovih dana.

S druge strane nije svima ugodno vaditi bobice iz usta jer ste vi pretjerali i stavili punu šaku u piće. Dodatno, cvijet hibiskusa će uz poticanje aromatičnosti promijeniti i boju pića. Želite li intenzivirati neki okus koji dodajete, savjet je  prvo natočite gin, onda stavite dodatke i pustite da alkohol kao odličan solvent odradi posao za vas. Nakon toga stavite punu čašu leda i lagano natočite tonik.

A sada moram biti malo bad guy… Gin rade majstori zanata i ulože puno truda, znanja i testiranja kako bi vama, kao krajnjem konzumentu dali najbolji proizvod iza koga oni stoje. Nema potrebe stavljati pune čaše raznih sastojaka u cilju čiste dekoracije jer radite kontra efekt. Mijenjate okus nečega što su se znalci potrudili da bude savršeno. Važno je da proučite gin koji pijete te s maksimalno 2 sastojka istaknete njegove najbolje atribute. Kod gina vrijedi pravilo da je manje ustvari više.

Činjenica 3

Led je obavezan u što većoj količini kod pripreme G&T-a. Obavezno prije točenja ohladiti čašu i izbaciti višak vode.  Led čuva mjehuriće tonika i usporava otapanje ukoliko ga ima puno.

Činjenica 4

Čaša mora biti velika prvenstveno zbog količine leda, ali i zbog količine ukopnog pića. Poželjno je da bude otvorena na vrhu tako da za kućnu radinost odlično će vam doći i čaša za crno vino. Moj prijedlog za uživanje je čaša Libbey SPKSY Gin & tonic koju možete vidjeti na ovom linku

Činjenica 5

Tonik je važan isto kao i gin, ali moramo znati da je tonik u funkciji gina. Ako, nakon što napravite G&T sa svojim omiljenim gin-om, a dok ga pijete ne osjetite arome gin-a, zasigurno koristite krivi tonik. MORATE osjetiti gin te bi znalci mogli iz mixa doći do zaključka koje sastojke je koristio Master distiler. (Pisali smo o Master Distileru Beefeater gina, bacite oko).

Ukoliko osjetite tonik u premoćnim aromama znači da je korišteno puno umjetnih dodataka kod tog tonika. CO2 u toniku mora biti na visokoj razini jer njegovi mjehurići preuzimaju arome gina i dovode ih na površinu gdje vi možete uživati u njima… što nas dovodi do sljedeće činjenice…

Činjenica 6

Slamke nisu dobre za uživanje u G&T-u baš zbog aroma koje isplivaju na površinu, a vi se sa slamkom udaljite 10-ak centimetara od čaše. Izbacite je iz upotrebe jer jezik može percipirati samo 5 okusnih paleta i bez mirisa je hendikepiran. Sa svojim nosom možete osjetiti tisuće različitih mirisa te jedino uz ispijanje iz čaše možete istinski uživati u svom G&T-u.

Činjenica 7

Igrajte se. Ne postoje savršeni recepti jer je svatko jedinka za sebe. Omjer gina i tonika preporučujem da bude približno 1:3 što bi značilo 3cl gina i 1dcl tonika, ali različiti postoci alkohola u ginu, kao i željeni rezultat će vam mijenjati omjere kako vama najviše odgovara.

G&T smatrajte bazom, ali istražujte različite okuse tonika ili dodajte sastojke u kojima inače uživate. Ukoliko obožavate neko voće, dodajte sirup, pire ili čak i džem od tog voća te si tako personalizirate piće samo za sebe. Dodavanje raznog bilja ili začina mogu osvježiti piće ili ga pripremiti za neko posebno jelo pa ćete dodatni mentu, ružmarin ili bosiljak.

Ovdje ne postoji taboo, samo ljudi koji nisu otvoreni za novitete ili se boje svog neznanja pred drugima i brane krive ideale kako bi sebe zaštitili. U vašoj kući pit će se savršeni G&T, a to je baš onako kako ga vi volite.

Uz sva ova pravila moglo bi se dodavati puno stručnih postavki, ali za vas u kućnoj radinosti imate osnove u ovih 7 činjenica. Uvijek smo spremni doći na vaš G&T party i degustirati vaše novitete. Čak nas možete i zvati da vam odradimo dok vi uživate ?

Ako vam je malo ovo što sam naveo i želite znati i stručne detalje onda je za vas pravi izbor škola barmena koja počinje 15.10.2018. Nakon toga možete nadopuniti ovaj članak.

U Zagerbu u Craft Room-u održala se Hrvatska Gin Konvencija gdje ste mogli uživati u našim domaćim ginovima te samim time naći omiljeni među pionirima hrvatskih proizvođača. Više o hrvatskim craft ginovima možete pročitati na stranici gastro.hr gdje su pisali o hrvatskim Craft Ginovima. Bacite oko.

Pa da i odgovorim na naslov samog članka.

Savršenstvo je u ukusu gosta… znači da je nedostižno, ali uvijek nadomak ruke. Istražujte i igrajte se sa sastojcima… nađite svoj savršeni spoj i pošaljite nam slike i sastojke da objavimo na našoj Facebook stranici. Ovo ti je čak i prilika da je Lajkaš jer smo ti spasili sljedeći party s par osnovnih sastojaka ?

Naravno, kako drugačije završiti članak nego sa jednim jednostavnim receptom, a može vam koristiti za istraživanje što biste još mogli staviti kao dekoraciju za gin koji ima 47 sastojaka uz koji smo sljubili po nama na tržištu najbolji Three cents Tonik. 

Jedan od savršenih spojeva za malo iskusnije poznavaoce… gin Monkey 47 s Three Cents  Lemon Tonikom.

Tražite li inspiraciju, preuzmite BESPLATNU PDF knjižicu s jednostavnim receptima: