Najnovije

Mint Julep

Neki kokteli su vječni.

Mint Julep je koktel s bogatom povješću i službeno piće Kentucky Derby utrka.

excitemytravel.com

Mint Julep je koktel čija je povijest starija od 200 godina. Njegov put započeo je u SAD-u u državi Virginiji gdje se na početku radio s baznim alkoholima poput ruma i brandyja. Piće se tradicionalno pripremalo sa šećernim sirupom i listićima mente jer su se tad ovi sastojci koristili u medicinske svrhe. Osim toga, prije no što je kava ušla u redovnu upotrebu, farmeri su prije odlaska na polja pili upravo pića s šećerom i mentom.

Mint Julep kakvog danas poznamo postao je službeno piće Kentucky Derby konjskih utrka još 1938. godine. Do tog razdoblja Kentucky bourbon zamijenio je rum i postao glavni sastojak ovog koktela.

excitemytravel.com

No, zašto se poslužuje u posebnoj čaši? Mint Julep tradicionalno se poslužuje u kositrenoj čaši s drobljenim ledom, a ono što većina ne zna je da te čaše imaju svrhu i da se trebaju držati ili za sam vrh ili za prošireno dno kako bi led zamaglio vanjski dio čaše.

Sad da malo istražimo ime… mint nam je jasno od kuda dolazi, no zašto julep?

Riječ “julep” proizlazi iz drevnog Perzijskog jezika i to od riječi “gulab”. Ta riječ označavala je jednu vrstu zaslađene Ružine vodice. U klasičnom arapskom riječ je postala “julab” a u prijevodu na latinski postala je “julapium”.

Dok je piće došlo do Mediterana, ružine latice zamijenili su listići mente i od onda se pije s njima.

Eto, sad preostaje samo recept:

MINT JULEP

  • 1 žličica šećera u prahu (ili 2 cl ODK šećernog sirupa)
  • 4-5 listića mente
  • 2 žličice vode
  • 6 cl Bourbona

Upute za pripremu:

  • U Jučep čašu stavite mentu i šećerni sirup i lagano pritisnite mudlerom.
  • Dodajte bourbon i do vrha nadopunite drobljenim ledom.
  • Miješajte barskom žlicom dok se ne čaša ne zamagli izvana. Dodajte drobljenog leda do vrha čaše i dekorirajte s listićima mente.

S obzirom da je jedini alkohol u ovom piću bourbon, svakako izaberite neki kvalitetniji i u kojem bi uživali i bez dodataka.

www.liquor.com/recipes/mint-julep/