Najnovije

Što sve gosti kradu u kafićima.

Gostima stvarno svašta padne na pamet.

Je li vam se ikad dogodilo da ste nešto slučajno ukrali u kafiću? Ili možda namjerno? 😉

Činjenica je da barovi imaju najkul stvari ikad – od vintage čaša, metalnih slamki do cjenika koji graniče s modernom umjetnošću. Ljudi se lako pomame, pogotovo nakon 2-3 pića.

“Ljudi kradu, više – manje, sve što nije čavlima zakucano u pod” kaže Julie Haase, voditeljica Detroit’s Sugar House. “Naši cjenici su zapravo najčešće na tapeti. To su cjenici sa 101 koktelom, opširni, s velikim popisom pića, s dekorativnim stranicama itd. Jedinstven je, poseban. Skup je za izradu. Ali mogu razumjeti iskušenje kad ga gosti jednom vide”.

Praksa uzimanja stvari iz bara je takva da joj se ne ne može stati na kraj. “Zaustavili smo one goste koje vidimo da uzimaju stvari, ali neki su lukavi i brzi. Jednom su nam ukrali ploču za pisanje koja se nalazila na ulazu u lokal. Također su nam nestala ogledala i slike sa zidova u toaletima. Nove smo zalijepili za zid.”

Posebno popularni predmeti koji mame na krađu su specijalne šalice i čašice. Rachel Knox je konobarica u Pok Pok NY baru. Oni za posluživanje jednog posebnog viskija koriste malecke šalice i ljudi ih konstantno kradu. “Priznajem, slatke su za poludjeti, ali stalno moramo kupovati nove. Jedna glumica i njezine frendice su ih uzele najmanje 10 komada zadnji put.”

Will Escalante je voditelj bara The Bygone u hotelu Four Seasons u Baltimoru. Ima vrlo sličan problem. U restoranu i baru nalaze se crno – zlatni podmetači, s ugraviranim slovom B, koji nestaju zabrinjavajućom brzinom. “Može se to shvatiti i kao kompliment i kao besplatni marketing, ali ponekad jednostavno previše košta.” Vikendima su se prebacili na obične ubruse jer je posla previše da bi pratili tko uzima podmetače.

Ti podmetači bili su toliko popularni da je The Bygone odlučio to pretvoriti u profit. “Odlučili smo ih nuditi kao suvenire, to je odnedavno trend u cijelom svijetu…. ako još uvijek postoji netko tko ga nema…”

Gavin Mosley, voditelj u noćnom klubu Den Hospitality kaže da ni boce cuge više nisu sigurne od dugih prstiju. Pored zaštitara, brojnih kamera i pažljivih radnika, preporučuje da se boce pričvrste za zid ili za police. Kaže da je i sam tu i tamo uzeo metalnu slamku tako da razumije i goste.

Haas isto razumije goste: “Ponekad ljudi kradu sitnice kao suvenir na posebnu večer u njihovom životu. Možda se radi o rođendanu, obljetnici ili odličnom spoju. Ponekad samo žele maleni podsjetnik na tu posebnu večer.”

“Najslađi su mi oni koji misle da kradu ali zapravo to nije istina. Za koktele koristimo malene štipaljkice kako bi pridržavale dekoracije, i ponekad mi se gosti nasmiješe s vrata, pokažu štipaljkicu i kažu – ovo kradem – i odu. Fora je da ne koristimo te štipaljkice više od jednom tako da bi ionako završile u smeću. Ljudi valjda uživaju u sitnom uzbuđenju da nešto ponesu sa sobom. Doslovno, bilo što.”

“Pokušavam biti obziran, ali što više ljudi kradu, to brže rastu cijene koktela kako bi se nadoknadio inventar.”

Via: Liquor.com