Najnovije

Filip Presečki: “Svako piće ima svoju atmosferu i svoj trenutak.”

Prvi hrvatski craft gin - Luftbremzer. Kako je dobio ime, po čemu je poseban i još više pročitajte u razgovoru s Filipom Presečkim, idejnim začetnikom ovog fantastičnog pića.

Filip Presečki idejni je začetnik prvog Hrvatskog craft gina – Luftbremzer. U kombinaciji s Vedranom Lulićem i Krešimir Agbabom čini tim ljudi koji je odlučio slijediti svoje snove i proizvesti prvi craft gin. Čitava priča je prilično nevjerojatna pa smo ih odlučili kontaktirati i pitati nekoliko pitanja.

Pozdrav Filipe, možeš li nam reći od kud se pojavila ideja za destilacijom gina? Nakon kojeg gin&tonic-a je pala odluka? 😉

Gin je već duže vrijeme naše piće, što je bio i prije nego je novi val gin craze-a uopće započeo. Glavna nit vodilja bilo je baviti se nečim što voliš, tako da se ubrzo hobi i entuzijazam destiliranja gina razvio u ideju projekta podizanja destilerije. No cijeli pothvat nije bio nimalo stihijski ni impulzivan. Destilerija je rezultat detaljnog promišljanja i planiranja te je put od ideje do realizacije trajao više od dvije godine.

Zašto baš gin? Zašto ne pivo ili whiskey ili vodka?

Zato jer ga volimo. To je glavni razlog. Prednost bavljenja ginom za nas jest također relativno brz tehnološki proces proizvodnje i nevjerojatno pogodno područje za snabdijevanje visokokvalitetnim lokalnim biljem kojeg koristimo kao ulaznu sirovinu. To je ono što je potrebno za bilo kakvu proizvodnju. Entuzijazam, resursi i know-how.

Planirate li ostati samo na njemu ili se okušati i u stvaranju nekog drugog destilata?

Specijalizirani smo za gin i planiramo destilirati samo gin. Smatramo da su uski fokus i predanost neophodni za održavanje kvalitete i standarda u proizvodnji. Međutim, voljeli bismo se okušati u proizvodnji različitih vrsta ginova. Već radimo na razvoju recepata radi diversifikacije proizvodnje, ali nećemo vam odmah sve otkriti

Možeš li nam predstaviti članove tima?

Najuži članovi tima su Filip Presečki – idejni začetnik, autor recepta Luftbremzer gina i koordinator cijelog poslovanja, Vedran Lulić– tehnolog zaslužan za proizvodnju i nadgledanje cijelog tehnološkog procesa, te Krešimir Agbaba – zadužen za brand strategije i digitalne komunikacije.

Kako nastaje vaš gin? Recite nam više o sastojcima i proizvodnji.

Sastojke nabavljamo lokalno, od malih poljoprivrednih gospodarstava i berača samoniklog bilja. Koristimo neegzotično i nama poznato bilje, ali držimo da je rezultat odličan. Gin je bogatog tijela borovice s izraženim floralnim notama na nosu i herbalnim akcentom lovora te korijenastim i zemljastim aftertasteom. Većina bilja destilira se direktno iz kotla, ali neko bilje poput kamilice jednostavno bolje funkcionira u parnoj komori tako da istovremeno radimo takvu ‘kombiniranu’ destilaciju. Naš veliki partner u cijelom podvigu je iStill, nizozemski proizvođač vrhunske opreme za destiliranje čiji destilator nam se pokazao izvanredan i neizostavan u procesu proizvodnje.

Gdje se može isprobati?

Distribucija je krenula tek nedavno, tako da još uvijek radimo na pozicioniranju i ovim putem pozivamo sve zainteresirane za suradnju da nam se slobodno jave. Za sada smo prisutni u nekoliko dobrih barova u Zagrebu, Opatiji, Dubrovniku i Splitu.

Možete li nam reći više o imenu gina i o papigi na etiketi? Sigurni smo da je priča interesantna.

Riječ je svojevrsni hommage Zagrebu, gradu iz kojeg dolazimo i u kojem živimo cijeli život. Luftbremzer je starozagrebački germanizam za besposličara i dokolicu, ali i bonvivana i hedonista. Gin je piće u kome se uživa u tim lijepim trenucima, a papiga jednostavno aludira i parafrazira iskrenost i uživanje u životu. I kada je k tome tako dobro ilustrirana poput naše… 🙂

Znamo da ste započeli s crowdfoundingom, kakav je odaziv, i mogu li se ljubitelji gina još pridružiti?

Crowdfunding je učinio jako puno u pogledu brand awareness-a i pomoću njega smo stekli lijep broj vjernih pratitelja, koji su nam naravno i financijski pomogli u realizaciji jednog dijela projekta razvoja destilerije. Tim ljudima svaka čast i još jedno veliko hvala, jer su od samih početaka vjerovali u projekt.

Sigurni smo da imate na umu najmanje jedan koktel s vašim ginom. Možemo li saznati recepturu?

Luftbremzer gin pokazao se vrlo versatilnim, njegovo jako tijelo dobro ide u Martiny Dry i neizostavni Negroni, ali volimo ga i u long drink-ovima poput Mule-a i Tom Collinsa. Za Gin&Tonic preporučamo suhi tonic, puno dobrog leda i ukras od kore naranče i po odabiru zvjezdastog anisa. Uživajte 🙂

Koja su vam omiljena pića (osim gina naravno)?

Ovisno o prigodi, svako piće ima svoju atmosferu i svoj trenutak.