Najnovije

Reći ću ti ono što bi volio da su rekli i meni…

Oni koji tek započinju svoj put prema poslu barmena ponekad ne dobiju dobre savjete.

Nije lako raditi smjene od 10 i više sati, bolovi u leđima su svakodnevna pojava od podizanja gajbi i bačvi.

Počni kao peraja. Od peraje ćeš lako napredovati dalje. Prije nego zaslužiš svoje zlatno mjesto u samostalnom i pravom šanku, moraš naučiti sve segmente ovog posla, a ne postoji bolji način da to naučiš nego biti peraja.  Čišćenje pultova, nadopunjavanje frižidera i polica, užasne smjene…. Ima li šećera, fali li mlijeka, gdje su slamke, ima li čaša, fali li leda, nareži limete…. 

Ako se pokažete kao puni volje i entuzijazma, spremni na učenje i marljivi, bit ćete primijećeni i vrlo brzo napraviti prve korake prema poziciji barmena. 

Tečajevi za barmena su super korisni. Ne, ne mogu zamijeniti iskustvo ali vještine koje ćete naučiti u školama za barmene su kvalitetne, u kontroliranoj okolini. Jednom kad stupite u bar neće vas uhvatiti panika ali sve te vještine dolaze do izražaja tek onog trenutka kad ih potkrijepite s nekoliko mjeseci rada. 

Tečajevi o destilatima su odlični i stvarno možete naučiti puno. Prednost tečajeva je kad ih vode ljudi koji zapravo rade u struci tako da vam prenesu svoja iskustva.

Ovaj posao je fizički zahtjevan. Često kod barmena i konobara vidite ozlijede poput teniskog lakta, ili upale karpalnih tunela. Držanje shakera nad glavom čitavu noć nije lagani zadatak. Osim toga, nije lako raditi smjene od 10 i više sati, bolovi u leđima su svakodnevna pojava od podizanja gajbi i bačvi. Postoje neke malene stvari koje mogu puno pomoći, poput udobnih cipela, kratkih predaha za istezanje mišića itd.

Ono što svima smeta, barem na početku, je činjenica da se svi vaši prijatelji zabavljaju dok vi radite. Propustit ćete brdo partyja, festivala i više manje možete zaboraviti na normalni ljubavni život. Većina ljudi se druži dok vi odrađujete smjene. 

Ne častite previše. To je klasična amaterska pogreška. Mladi barmeni misle da nema jače stvari nego častiti ekipu. Lako se ljudi naviknu na to. Štetite si dugoročno gledano.

Zapamtite da nitko od vas ne bi trebao očekivati da kad ste na šanku da pije besplatno. Pogledajte to iz perspektive da svako piće koje izađe iz šanka mora biti i plaćeno. Možda ćete i imati popust za personal ali isplati li vam se guliti duge smjene radi tuđih pića? Besplatno piće trebalo bi biti kompliment i zahvala ljudima koji se stalno vraćaju.

Najbolji dio smjene je špica. U jednom trenutku kada svi u baru zaplivaju, kad je ludnica i ne prestajete raditi. Na početku je malo stresno. Ljudi će biti malo nervozni dok čekaju u redu ali načelno je dovoljno da im kimnete glavom i date do znanja da ste ih primijetili. Tad vrijeme prolazi najbrže. Osim toga, tad su i napojnice najbolje.

Pokušajte uštedjeti oko 30% svojih napojnica. Tako ste na kraju svakako u plusu, u tom trenutku to zaista nećete ni primijetiti a nakon sezone će vam puno značiti. 

Ako želite biti voditelj bara – upišite tečaj menadžmenta. Mnogi krenu raditi kao barmeni jer je posao društven, kreativan, zabavan, ali voditi bar je nešto sasvim drugo. Tu trebate znanje o nabavnim i prodajnim cijenama, kako baratati s dobiti i gubicima. Napraviti izvrsno piće je samo jedan maleni dio ove velike slagalice. 

Postoji prilično podijeljena mišljenja o konzumaciji alkohola u smjeni. Neki su strogo protiv toga, a neki su da se smije umjereno konzumirati malo alkohola kad smjene postanu stresne. Ono oko čega se gotovo svi slažu je pićence nakon smjene s kolegama. To je jednostavno potrebno da vam se u glavi prestanu vrtjeti kotačići opsjednuti poslom i da doma dođete mirni i sabrani a ne opterećeni. U zadnje vrijeme sve više barmena odriče se ispijanja alkohola u potpunosti. Naravno, ne govorim o tome da su prestali degustirati pića već jednostavno ne konzumiraju pića samo da bi ih konzumirali. 

Morate razviti toleranciju na barenje / kontanje / zavođenje. Bit će gostiju koji će vam se otvoreno nabacivati, ostavljati brojeve mobitela i tražiti vaš. Uglavnom je to bezopasno i ako na pristojan način uzvratite sa “ne, hvala” onda će sve biti ok.

Jedna od najboljih i najprimamljivijih stvari je spavati do poslijepodneva. Uglavnom barovi rade do 2-3 ujutro, dok sve posložite i počistite, doma ste oko 5-6. Vrlo je lako pretvoriti se u vampira. Važno je da kvalitetno spavate, radi imuniteta i mentalnog zdravlja. Tu je bitno da se organizirate. Dobra druženja neće pobjeći, samo ih dogovorite unaprijed.