Najnovije

Jednu kavu sa sirom molim! Hvala.

Europljani su, uz Amerikance, najveće kavopije u današnje vrijeme. Osim redovitog jutarnjeg razbuđivanja uz kavu, neizostavan je napitak prisutan prilikom svakodnevnih druženja na našim trgovima i brojnim ulicama.

Kava nema jednak okus kao miris, zbog sline koja briše čak polovicu njezinog okusa.  Stoga, ako primjerice držite nos dok pijete kavu imat ćete osjećaj da je drugačijeg okusa. Iz tog razloga – ako i niste ljubitelji kave, miris koji proizvodi definitivno djeluje umirujuće na naša osjetila i odvodi nas u neku posebnu dimenziju. 

Hormon kojeg mozak prirodno ispušta nakon buđenja dovoljan je kako bi se osjećali budnim tijekom jutra, a onda iza 9 sati nastupa kava koja u razdoblju između 9.30 i 11.30 pokazuje svoj najbolji učinak.

Kod nas je uobičajena kava s mlijekom ili turska kava, ali što je s dodavanjem alkohola, jaja ili možda sira? Upoznajte se s nekoliko neobičnih tradicija ispijanja kave u ostatku svijeta:

 

  • Kava uz dodatak jajeta – neobična inovacija koja se pojavila tijekom rata u Vijetnamu, kada je svježe mlijeko bilo nedostupno. Na taj se način ispija i danas, ali iz nešto drugačijih motiva – miješanjem s proteinima, talog kave se brže spušta na dno i pruža blaži okus inače gorkoj kavi.
  • Ceremonija ispijanja kave u Etiopiji – žene na taj dan pred gostima pripremaju kavu sat vremena – počevši od čišćenja prema prženju zrnca koja se miješaju sa životinjskom masti, nakon čega se drobi i prolazi kroz filter nerijetko napravljen od konjskog repa. Zatim slijedi posluživanje u posebnim čašama, i to redoslijedom od najstarije do najmlađe osobe u prostoriji.
  • Kaffeost – u Finskoj preko kockice sira prelijevaju svoju kavu. Žličicom se može uzeti sir koji je upio okus kave i uživati u ovom neobičnom spoju.
  • Koktel kava u Irskoj – nastala dodavanjem viskija umornim Amerikancima koji su propustili let pa ih je lokalni stanovnik na taj način htio ugrijati i dati im energije. Na vrhu se nalazi šlag kroz koji se ispija kava i to bez miješanja.
  • Meksički napitak – u kavu se stavlja neobrađena šećerna trska i štapić cimeta. Njihov je običaj piti ga iz glinene šalice jer vjeruju da ona izvlači okuse.

Iako se ispijanje kave u svijetu možda i razlikuje, moramo se složiti s jednim. Umijeće pripremanja kave svakako je interesantno i podiže razinu kvalitete ovog čudotvornog napitka!

A želiš li naučiti još više o kavi. Sve o kavi. Javi nam se. Škola za bariste počinje 24.2.2018.