Najnovije

Održan Irish Whiskey MasterClass u Rijeci

Prvi u niszu seminara o viskiju održan u Rijeci.

Prvi od nekoliko u seriji MasterClassova koji će se baviti svijetom viskija, održana je u Rijeci 24. studenog 2017.

U svijet viskija zakoračili smo s irskim viskijem. Na predavanju smo detaljno objasnili proces proizvodnje, odležavanje a nakon specifičnosti se prešlo na vođenu degustaciju čak 5 viskija.

Polaznici su se upoznali s aromama, okusima i najbitnijim značajkama sljedećih brendova:

  • Jameson Black Barrel
  • Bushmills Black Bush
  • Redbreast 12
  • Teeling Single Grain
  • Tyrconnel

Za sve one koji su propustili seminar, evo nekoliko riječi o svakom brendu:

Bushmills Black Bush Whiskey jedan je od brendova s kojima su se polaznici upoznali kroz degustaciju. Da ne otkrivamo previše: Jedinstvena receptura i način na koji se ovaj viski proizvodi rezultira bogatim voćnim notama i dubokim intenzivnim karakterom.

Drugi whiskey na vođenoj degustaciji bio je Jameson Black Barrel. Evo nekoliko detalja koji bi vam mogli biti interesantni:

Black Barrel trostruko je destilirana mješavina bogatog pot still i žitnog viskija koji dozrijeva u kombinaciji bačvi od trešnjina drva i bourbon bačvi. Za razliku od ostalih Jameson viskija, u ovom su slučaju bourbon bačve podvrgnute dodatnoj toplinskoj obradi. Tako Black Barrel jamči prepoznatljivu glatkoću Jameson Originala s izraženim notama začina, oraščića, vanilije i trešnje.

Treći viski na vođenoj degustaciji bio je Redbreast Whiskey 12. Ovo je prekrasno izbalansiran single pot still Irish Whiskey. Bogate teksture i pun slatkih okusa s pikantnim notama, ovo je jedan od viskija za koje će se brojni poznavatelji složiti da je jedan od najboljih dostupnih irskih viskija.

Teeling Single Grain ima jednu posebnost, a to je da dozrijeva u bačvama kalifornijskog Cabernet Sauvignona. Slastan i slatkastog okusa, bogat začinima i voćnim notama, ovo je svakako viski koji zaslužuje biti dio MasterClassa.

 Tyrconnell Single Malt Irish Whiskey – Krajem 18. stoljeća, ovaj viski nastao je u destileriji Watt Distillery. Svoje ime duguje legendarnom konju koji je usprkos svim lošim očekivanjima, 1876. godine osvojio legendarni National Produce Stakes.

Osoba koja je predvodila čitavo predavanje je Filip Sarilar. Ušao je u svijet barmena i destilata prije dugih 7 godina. Od onda su njegov fokus i ljubav usmjereni na viski.

Glavni je trener viskija u Školi barmena u sklopu Udruge konobara i barmena Hrvatske. Osim toga, na Whisky Fair Zagreb predstavljao je The MacallanThe Famous Grouse te Highland Park Whisky.

Četiri godine proveo je u hotelu koji u svom baru ponosno sadrži čak 103 etikete viskija sa svih strana svijeta. (Azija, Škotska, Irska, Amerika, Austrija, Češka, Japan, Indija….)

Osim toga, sudjelovao je na brojnim radionicama – Japanski Whisky, Johnny Walker Whisky, od bačve do bačve… te kako sam navodi, najviše znanja stekao je degustacijama, čitanjem i samostalnim radom.

Uskoro se pripremaju i novi termini Whisk(e)y MasterClassa u 2018. tako da nas svakako pratite i rezervirajte svoja mjesta na vrijeme!