Najnovije

Dries Botty: “Ono što mi se trenutno zbilja sviđa je kako se sve više vraćamo minimalizmu”

Intervju s barmenom Bijou BelRoy's bara u Antwerpenu, Belgija

Dries Botty barmen je iz Belgije, a njegovu zanimljivu priču imali smo prilike poslušati na BCB-u u Berlinu, pa ju prenosimo i vama na čitanje.

Koja je tvoja definicija dobrog bara?

Definicija dobrog bara je, prvenstveno, mjesto gdje možeš popiti dobro piće. Međutim, dobro piće čini samo 10 posto toga, mislim da je ostatak kako se ondje osjećaš. Kada uđeš u bar, prvotni osjećaj mora biti dobar i moraš se osjećati kao kod kuće. Mora postojati određena razina povjerenja. Koktel bar može biti odličan, a isto tako i dive bar može biti odličan. Sve ovisi o tome kako se tamo osjećaš, koja je vibra, cijeli paket mora biti upotpunjen. Ako koncept nije dobar, ni bar nije dobar. Dobar bar je onaj u kojem se sve podudara u određenom trenutku. Ako želim ići na party, onda je dive bar dobar. Ako želim izaći sa svojom djevojkom, onda je koktel bar dobar, dokle god je domaćinstvo na razini. Atmosfera mora biti dobra i moraš se tamo dobro osjećati.

Imaš li najdraži ili nekolicinu najdražih barova?

Moj najdraži bar je onaj u kojem se nalazim u određenom trenutku. Stvarno ovisi o trenutku i prilici.

Koji ti je najdraži bar u Berlinu?

Nisam bio u puno barova u Berlinu i zapravo smatram da ne bi trebali birati najdraži bar u Berlinu tijekom BCB-a. S obzirom na to da ne mogu suditi barove tijekom BCB večeri, ne mogu reći koji mi je najdraži bar u Berlinu.

Imaš li all-time najdraži bar?

Bar u kojem radim, Bijou bar u Antwerpenu. Volim tamo raditi i smatram da ako radiš negdje pet dana u tjednu, bitno je osjećati se kao kod kuće. Stoga je to moj najdraži bar.

Svjedoci smo mnogih trendova u miksologiji, nekih dobrih, a nekih loših. Što ti se sviđa a što ne sviđa?

Ono što mi se trenutno zbilja sviđa je kako se sve više vraćamo minimalizmu. Svi ti nezgrapni, stvarno veliki ukrasi koje smo koristili su lijepi za vidjeti, ali mislim da se sada više razmišlja o samom okusu, i to je bit minimalizma. Znači okus je bitan, ništa izvan toga. Krajnji cilj minimalizma je izrada vlastitih spirita, točno onako kako ih najviše preferirate za svoje koktele. Mislim da je to veliki plus jer svi postajemo pametniji, svi žele biti drugačiji od ostalih, pa se zato trebamo vratiti osnovama i krenuti od tamo.

Preuzeto sa: facebook.com

Kada to čujemo, rekli bismo da si fan klasičnih koktela?

Jako volim klasične koktele, ali isto tako volim i lude kreacije.

Koje ti je najdraže piće?

Isti slučaj kao i s barovima, ovisi o trenutku. Volim sve piti. Jako mi se sviđaju osvježavajuća pića, kao i El Presidente koktel ili Negroni. Stvarno ovisi o tome što imam u planu i s kim sam u društvu.

Koje je zadnje piće koje si napravio?

Zadnje piće koje sam kreirao je piće koje zovem Call Me Cheesy, moja verzija Pineapple Daiquria. U njega stavim BelRoy’s ruma, votke prožete parmezanom koji daje slanoću, umjesto slane otopine. Zatim zakiselim sok od ananasa koji zamjenjuje sok od limete i sirup napravljen od Tripel Karmeliet piva.

Postoji puno barmenskih knjiga na tržištu, imaš li najdražu?

Više ne čitam previše barmenskih knjiga, trenutno sam više koncentriran na znanost iza okusa, odnosno kako okusi funkcioniraju i minimalizam, kao što sam spomenuo. Zapravo, generalno ne čitam previše knjiga.

Da li si ikad bio u Hrvatskoj?

Ne, nažalost nisam, ali sam čuo mnogo divnih stvari o toj zemlji.

Imaš li kakav savjet za mlade barmene?

Krenite puzati prije nego potrčite. Nemojte odmah krenuti s fermentiranjem i složenim stvarima, počnite s klasicima. Budite sigurni da ste usavršili izradu klasika. Nakon toga, možete nastaviti dalje. To je kao da ste kuhar. Ne možete se baviti fuzijama u kuhanju na početku, morate krenuti s klasicima.

Puno ti hvala na intervjuu, Dries. Nadamo se da ćemo se vidjeti u Bijou-u.

Da, dođite i budite moji gosti! I nema na čemu.