Najnovije

Vino ili votka?

Možda čašu vina zamijenite za čašicu votke?

Od početka vremena, ljudi eksperimentiraju s eliksirima u svrhu liječenja. Svi ste sigurno čuli za je dobro popiti čašu crnog vina za zdravlje srca, ali što je s votkom?

Prema jednom istraživanju, i crno vino i votka su zapravo dobri za srce. I jedno i drugo piće dobri su za cirkulaciju, naravno, u umjerenim količinama.

Istraživači su svinjama dali crveno vino i votku, te usporedili s onim svinjama koje nisu pile. Rezultati su pokazali da crveno vino poboljšava cirkulaciju, proširuje krvne žile i doprinosi zdravoj visini kolesterola. Votka, s druge strane, povećava gustoću kapilara što omogućuje da više kisika uđe u krv i ostala tkiva.

Votka ima nešto nečistoća i šećera zbog destilacijskog procesa što pridonosi niskom broju kalorija. Nema masti, šećera, kolesterola, ugljikohidrata niti natrija. 0.5 cl votke sadrži otprilike 97 kalorija dok decilitar vina ima od 100 do 150, ovisno o količini alkohola. Da se razumijemo, jednom kad votku pomiješate s raznim zaslađenim sokovima gubi se ta prednost.

Osim toga, svi ovi benefiti koje smo nabrojali nestaju sa svakom sljedećom čašicom. Najvažnije je spomenuti da ne postoji napitak kojim se postiže dugovječnost. Sve što pijete treba biti u umjerenim količinama.

 

Via vinepair.com