Najnovije

Kako opremiti kućni bar

Dolaziš doma nakon posla, i tako bi popio koktel da to nisu istine. Ali kako? Donosimo ti popis svega što ti treba za mali kućni bar a obećajemo da nećeš bankrotirati na tom projektu 😉

Od kuda uopće započeti?

Možda će vam se na prvu učiniti da je krenuti od nule velik i skup projekt.

Za početak, ne, nećete moći napraviti svaki koktel ikad. Za to bi vam trebalo jako, jako puno novaca i jako puno mjesta u frižideru. Ovo o čemu ćemo pisati je super početak koji će vam otvoriti vrata u svijet koktela.

Ok. Prvo vam treba neka osnovna oprema.

Za početak vam treba sljedeće:

Boston Shaker

Kvalitetan. Nemojte štedjeti na šejkeru jer je on više – manje osnova vašeg novog malog koktel bara. Ne želite da vam se koktel kod šejkanja počne cijediti po ruci, prskati po namještaju i slično. Nisu to neke velike cifre, pa preporučujemo da izaberete onaj srednje cijene pa prema većoj.

Izbor šejkera je zaista velik. Možete ih birati u svim bojama i s raznim dizajnima. Svakako kupujte od tvrtke koja se bavi prodajom opreme za barmene jer ste onda sigurni da je oprema profesionalna i kvalitetna.

Za početak preporučujemo standardni boston shaker koji možete pronaći ovdje.

Možete se opskrbiti i malenim trodijelnim shakerom koji je manje zapremnine pa kad pripremate samo jedan koktel olakšava vam čitavu situaciju. Uostalom, izaberite sami.Shakeri dolaze u svim veličinama i bojama 🙂

Strainer

Baš smo nedavno pisali o strainerima i glavnoj razlici među njima pa možete pročitati članak.

Da malo skratimo priču, postoje dva najpoznatija strainera, jedan je poznat pod nazivom Hawthorne strainer a drugi Julep strainer. Ovaj prvi će se pokazati kao nešto praktičniji za kućni bar jer se može prilagoditi i shakeru i mixing glasu, a kad vam malo naraste iskustvo, odlučite biti profinjeniji i elegantniji, priuštite si i Julep strainer.

Straineri se koriste kako bi iz vašeg koktela odstranili krupne sastojke, komadiće leda i slično. Samo korištenje je vrlo jednostavno iako se na početku možda učini suprotno. Sve što vam treba je malo prakse.

 

Jigger (mjerica)

Ako želite maleni kućni bar, a nemate iskustva u izradi koktela, jigger će vam biti jedan od najboljih prijatelja. Njegova svrha je da izmjerite koliko kojeg sastojka stavljate u koktel. Izgleda poput malenog metalnog pješčanog sata. Najčešće ćete ga pronaći s mjerama 25/50 ml i 20/40 ml. Izgledom je nešto privlačniji ovaj prvi. Vjerojatno ćete se susresti i s nazivom Japanski Jigger. Cijena nije visoka, a spasit će vas u izradi koktela.

Fine strainer

Da, postoji još jedan, ali s ovim ste se već susreli u svakodnevnom životu. Ovaj strainer ima sitnu mrežicu koja odvaja i najmanje komadiće iz vaših koktela, radilo se o pulpi ili ledu. Da se razumjemo, nije vam neophodan, ali kad već nešto radite, napravite to kako treba.

Mixing Glass

Za sve koktele koji se miješaju a ne šejkaju svakako će vam trebati ova velika čaša. I definitivno straineri, ali njih smo već spomenuli. Njih zaista proizvode u prekrasnim dizajnima. Želite li nešto elegantno i funkcialno, pogledajte Libbey Stiring Glass.

Barska žlica

Treba li vam stvarno? Ne. Možete miješati jušnom žlicom. Ili prstom. Ali ako želite da vaša izrada koktela i liči na nešto, barska žlica je svakako jedan od predmeta koji vam treba. Nisu skupe ali daju novu dimenziju izradi koktela kad naučite i pokoji dodatni trik s njom. Možete birati dužinu svoje žlice tako da vam je dostupna flat žlica koja je nešto kraća a sukladno tome je i cijena niža. A ako želite elegantniju verziju, onda je to definitivno Corradini žlica od čak 45 cm.

Muddler

Muddleri služe kako bi nagnječili sastojke poput limete ili mente a da ih pritom ne zdrobite jer onda počinju ispuštati gorke okuse. Muddler na dnu ne bi trebao imati prevelike šiljke kako ne bi uništio koktel, a opet treba biti dovoljno velik da kad ga koristite ne lupate prstima u rub čaše. Možete nabaviti kratki klasični muddler koji je dizajniran da savršeno sjeda u šaku, ili veliki muddler koji će sigurno privući brojne poglede.

A sad – alkohol

Bazni alkoholi – to su oni na kojima će se temeljiti vaši kokteli. Ako znate koje koktele volite, ili barem koji vam je alkohol draži, već ste si skratili muke i vjerojatno račun.

Krenimo:

  • Gin
  • Vodka
  • Bijeli rum
  • Whiskey
  • Tequila
  • Tripple Sec
  • Vermouth (samo ako ste fan martinija, ako ne, ne trošite novac.)

Gle, ako ne podnosite vodku, preskočite ju, lako ćete kasnije nadopunjavati svoj asortiman.

Ako bacite pogled na listu, primijetiti čete više bijelih pića nego onih starijih, odležanih. To je samo da bi imali više izbora i više kombinacija koktela koje možete pripremiti. Sljedeći put kas skupite novčiće, kupite tamni rum i brandy.

Postepeno ćete nadopunjavati asortiman kako budete učili i odlučivali što vam se sviđa a što ne.

Bitteri, pića za miješanje i sokovi

Bitteri će vam trajati cijelu vječnost jer se u praksi koristi svega kap po koktelu kako bi im dodali notu gorčine ali i fantastičnih okusa. Oni koji se najčešće koriste su svakako čokoladni bitteri, bitteri od naranče i angostura bitter.

A sad idemo na voćni odjel. Treba vam limun, limeta, naranče. Onda produžite do dijela s bezalkoholnim pićima i nabavite soda vodu (ili mineralnu), Ginger beer, šećerni sirup. Ako ste ljubitelj G&T, svakako će vam trebati tonici, ali preporučujemo da izdvojite koju kunu više i osigurate si kvalitetne tonike, vjerujte nam, osjetiti ćete razliku.

A sad, ono najbolje – prijedlozi koktela!

Daiquiri, Martini, Moscow mule i njezinu novu popularni varijaciju – Dublin Mule, Tom Collins, Mojito (nabavite si teglicu svježe mente jer prekrasno izgleda a i koristiti ćete je. Whiskey sour i brojni drugi….

Sad dalje od toga sve ovisi o vašem ukusu. Kako vam se bude svidjelo nešto novo, tako ćete nadopuniti svoj mali bar, ali i izbaciti nešto ako vam se ne sviđa. A oprema? Vjerujte mi, samo će rasti njezina količina ali i vaše umijeće.

 

Za sve one koji tek započinju s ovom avanturom postoje i dva pomno složena paketa:

Prvi je idealan za kućni bar jer sadrži dobar dio osnovne opreme i to za samo 400 kn (cca)

Drugi set je za one koji žele izvoditi trikove iza svog šanka a ne žele razbijati staklene boce 🙂