Najnovije

Zanimljivosti o njegovom veličanstvu – GINU

Jedno od najpopularnijih pića današnjice iza sebe krije brojne zanimljivosti. Pročitajte zabavne činjenice o ginu koje možda niste znali.

Gin se vratio na velika vrata, i moramo priznati, jedno od najosvježavajućih pića kojim često nazdravljamo je upravo G&T. Donosimo nekoliko činjenica o ginu koje možda niste znali 🙂

Gin je nastao oko 1689.

40ak godina kasnije pojavilo se i sparivanje gina s hranom (1731), a kombinacija je bila s medenjacima. Kombinacija koju brojni ljubitelji gina vole i dan danas.

Gin kakav poznamo je zapravo apsolutno  potpuno britanski.

Mnogi tvrde da je nizozemski ali u Nizozemskoj se zapravo proizvodio Genever, koji je drugačiji. Gin je mnogo čišći i proizvodio se u Londonu. Genever se koristio u ljekovite svrhe dok je gin koristio isključivo kao alkoholno piće za uživanje.

Najskuplji gin na svijetu košta 2.000 funti po boci

I ime mu je Watenshi, poznat je i kao “Japanski Anđeo”. Za bocu ovog “anđela” od 0,7 l morat ćete izdvojiti čak 2.000 funti, prema čemu ispada da je jedna mjerica oko 70 funti.

Većina borovica koje se koriste za proizvodnju rastu u divljini

Iako je industrija gina teška milijardu funti i potrebno je mnogo borovica, rijetko su kultivirane. Većina se bere ručno u divljini diljem Europe.

 

Pili su ga protiv malarije

U prošlosti se tonik (koji sadrži kinin) koristio u borbi protiv malarije, no gorki okus nije svima odgovarao stoga su ga počeli miješati s ginom. Mnogi vjeruju da je upravo ovako nastao Gin&Tonic. Danas većina tonika zapravo ne sadrži mnogo kinina, a neki ga ne sadrže uopće.

Bathtub Gin (Gin iz kade) je stvar prohibicije

Iako ćete češće čuti za moonshine ili whisky iz ere kad je alkohol u Americi bio ilegalan, i gin je bio prilično popularan. Pošto ga je dosta lagano proizvesti, mnogi su jeftinom alkoholu od žitarica dodavali sok borovica, ostavili da fermentira i zatim ga destilirali direktno iz kade.

 

Zaboravite na Bloody Mary, gin i sok od rajčice koristili su se kao lijek za mamurluk

20-ih godina u Americi (posebno u New Yorku) mnogi su miješali gin i sok od rajčice kako bi se riješili mamurluka, i to je bilo mnogo prije no što je Bloody Marry zapravo nastao.

Britanski mornari dobivali su dnevnu dozu ruma dok su pomorski časnici dobivali gin.

Još jedna interesantna stvar je da su brodovi mornarice bili opskrbljivani limetom a ne limunom (kako bi ga dodavali u piće), radi manjka vitamina C. Zašto limeta? Jer su investitori iz Britanije uložili mnogo novaca u plantaže limete, a u isto vrijeme imali veliki utjecaj na politiku.

Na Filipinima se pije najviše gina na svijetu

Možda ste mislili da su Britanci ti koji piju najviše, ali na Filipinima je ipak najveća ispijena količina gina po glavi stanovnika. Gotovo 40% od ukupne svjetske konzumacije popije se upravo tamo.

37 godina nakon nastanka gina, u Londonu je bilo više od 1.500 kotlova

a gin ste mogli nabaviti na više od 6.000 mjesta

U jednoj od svake četiri zgrade nalazio se kotao

 

James bond i njegova popularna “šejkan, ne miješan” martini je zapravo pogrešno. Boljega je samo miješati.

Diskutabilno najpopularniji Martini je onaj koji naručuje svjetski poznati špijun James Bond, većina miksologa preporučuje da se martini miješa. Smatraju da se previše razvodnjava šejkanjem.

 

Najbolji način za degustaciju gina je da ga se pije na sobnoj temperaturi i razvodnjenog s jednakom količinom vode

Ovo pomaže pri osjetu okusa, i na ovaj način možete osjetiti prednosti i nedostatke gina.

Prvi čovjek koji je oplovio svijet sve uspjehe pripisao je dnevnoj čaši pink gina.

Sir Francis Chichester osvojio je ovaj izazov 1960-te, i kaže da ga je čaša gina (s biterima i vodom) pomogla da dočeka kraj dana. Isto tako kaže da mu je najgori dan bio kad mu je ponestalo gina.

 

Prema zakonu, svaki gin mora imati dominantni okus borovica, ali nigdje se ne navodi koliko je to točno.

Najružniji nadimak koji je gin dobio je “Mothers Ruin” (u slobodnom prijevodu “Uništavač majki”)

Postoji nekoliko priča o tome kako je došlo do ovog nadimka, jedna od njih je da, s obzirom da je bio jeftin, konzumirale su ga prostitutke, i dolazilo je do povećanog broja abortusa.

 

 

Martini čaša zvala se koktel čaša do 1990-ih

U tom periodu su kokteli u stilu martinija postali iznimno popularni pa se naziv koktela prenio i na čašu.

Dobar Gin & Tonic ne može se napraviti bez dobrog tonika.

S obzirom da većinu ovog pića zapravo čini tonik, čak i ako imate gin visoke kvalitete i pomiješate ga s tonikom loše kvalitete, to može apsolutno uništiti činjenicu da ste koristili dobar gin.

Prva receptura u prvoj knjizi o koktelima ikada je koktel s ginom.

Knjiga se zove “Cooling cups and Dainty drinks” a koktel se sastojao od gina, sirupa od đumbira, orange curacao likera i bittera.

 

početkom 1900-ih, Gin Rickey je bio jako popularno piće

zapravo se sastojao od gina, leda i sode sa sokom limete, sve zajedno pomiješano u highball čaši.

Bobica borovnice zapravo nije bobica već “čuvar sjemenke” tipa češer kod bora.

Doktori su često nosili maske punjene borovicama kako bi se zaštitili od kuge

To je bilo u vrijeme kad se smatralo da se bolesti prenose lošim mirisima, pa su prikrivali mirise borovicama. Također se vjerovalo da su borovice ljekovite pa su se mnogi kupali u njima i jeli ih.