Najnovije

Tom Collins – Crna povijest legendarnog koktela

Photo: taste.com.au

U popularnim Dictionary of Drink and Drinking koji je napisao Oscar Mendelsohn ne toliko davne 1965. godine, otkriće ovog koktela pripisano je konobaru / barmenu pod imenom John Collins koji je u vrijeme kada je koktel nastao bio zaposlen u Limmer’s Old hotelu u Londonu a bio je svojevrsni talent za izradu punčeva od džina. Navodno se ovo piće ispijalo od 1860-ih no nikada mu zapravo nije dan naziv.

Pričam ti priču…

Legende o nastanku koktela i priče koje stoje iza njih su zanimljve, ali uvijek ih treba uzimati s dozom skepticizma, točne odgovore na neka pitanja možda nikada nećemo saznati ali ako koktel ima zanimljivu priču svakako je treba poslušati. Sudeći prema Bartender’s Guide kojeg je napisao Jerry Thomas, cijela priča s Limer’s hotelom i konobarom Johnom je zapravo laž… Sudeći prema (vrlo prigodnom) istraživanju koktel – povjesničara George Sinclaira, niti jedno piće pod nazivom Collins se nije povezivalo s Limmer’s hotelom već je grupa pića pod nazivom Collins prvi put spomenuta u Bartender’s Guide.

Jedino što kod te priče ne drži vodu je da su recepti za Tom Collins, koji su uključivali detaljne recepture s brendijem, viskijem i džinom par godina ranije objavljeni u knjizi Haney’s Steward & Barkeeper’s Manual. Zapravo, čak se doslovno pojavio i koktel pod nazivom – John Collins. Sastojao se od šećera, limunovog soka, Old Tom džina i soda vode, posluženo u visokoj čaši s ledom. Osim toga, neki tvrde da je začetak Tom Collinsa bio sa geneverom, što ga povezuje i sa Nizozemskom.

Photo: www.nuggetmarket.com

Ok, povijest ovog koktela je pomalo zbunjujuća, većina si je htjela pripisati ovaj koktel koji se danas smatra jednim od klasika. Na kraju je i čaša valjkasta i visoka postala poznata kao Collins čaša. Dekoracija s kojom ćete se susresti kada naručite Tom Collins biti će drugačija, ovisno nalazite li se u Europi ili Americi. U Europi se za dekoraciju pretežno korist kriškom limuna ili spiralom dok je u Americi standard poslužiti ga s trešnjicom i narančom.

Tom Collins najbolji je kada se priprema s London dry style džinom koji je bogat botaničkim okusima i tek finom notom gorčine. Svakako je drugačije i posebnije piće od običnog džina s tonikom. John Collins je isto piće samo pripremljeno s burbonom, a Vodka Collins…pa, zbilja mislimo da vam ne treba to objašnjavati.

Tom Collins

Sastojci:

  • 6 cl džina
  • 3 cl svježe ocijeđenog limunovog soka
  • 3 cl šećernog sirupa
  • 10 cl soda vode

Izrada:

Prošejkajte sve sastojke osim sode, procijedite u Collins čašu punu svježeg leda i nadotočite sode do vrha. Dekoracija prema izboru može biti od naranče ili jednostavna spirala od limunove kore.

Tom Collins postao je popularan na ulicama New Yorka 1874. kada je upravo to ime postala glavna “fora” za zezanje ljudi. Prijateljica bi došla drugom prijatelju i pitala ga ako pozna Tom Collinsa, na što bi prijatelj odgovarao sa “ne poznam ja nikakvog Tom Collinsa”. Prijateljica bi na to reagirala ovako nekako: “Kako ne, sada sam ga čula kako priča o tebi i ismijava te pred ljudima tu, u baru odmah iza kuta.” Kada bi prijatelj došao na zadano mjesto shvatio bi da je prevaren. Iz nekog razloga, ova zezancija je postala toliko popularna da se proširila Amerikom. Navodno je upravo radi te zezancije Jerry Thomas koktel u svojoj knjizi nazvao Tom Collins.

Na kraju krajeva, priču o tome kako su barmeni iskoristili ovu zezanciju možete pročitati u našem članku – Od barmenovog trika do legendarnog koktela

Eto, priča koja nema početka niti kraja, ali ipak se radi o vrhunskom popularnom koktelu koji bi svakako trebali isprobati.