Najnovije

Kokteli od viskija koji su zavladali internet tražilicama!

Koliko puta ste i vi sami googlali neki koktel? Sigurni smo dosta. Ovo je lista najtraženijih koktela od viskija.

Kokteli od viskija koji su zavladali internet tražilicama.

U posljednje vrijeme viski se vratio na velika vrata i zadobio sve veću popularnost. Skupa s viskijem, među trendi pićima našli su se i kokteli čiju bazu čini upravo on. Uz pomoć Google Trendsa istražili smo kojih 10 koktela od viskija je najgooglanije u zadnjih 12 mjeseci. Rezultati samo pokazuju da se ljudi ne boje eksperimentirati sa svojim nepcima.

Ova lista napravljena je na način da je uzet prosjek pretraga za svaki piće tijekom 2016., a zanimljivo je da se broj pretraga koktela koji sadrže viski svakako povećao u zadnjih nekoliko godina.

 

10. Pickleback

Sastojci: Voda od kiselih krastavaca, whiskey (možda ne baš najskuplji koji imate)

Da odmah započnemo s jednim kratkim, nadamo se da je ovo toliko googlano više iz znatiželje nego radi motivacije za pićem. Dakle, ovo piće sastoji se od jednog viskija, nakon kojeg zatim popijete vode od kiselih krastavaca….. naravno da postoji i varijacija na temu…. jer zašto ne. Pisky Wickle se pije na sličan načini, samo što umjesto da popijete vodicu u kojoj su bili kiseli krastavci, pojedete jedan.

 

9. Rob Roy

Sastojci: Škotski viski, slatki vermouth i Angostura Bitter

Ovo dobro poznato piće nastalo je 1800 – ih u baru hotela Waldorf Astoria na Manhattanu. Ovo piće dobilo je ime po premjeri istoimene operette koja je ime dobila po Škotskom heroju Rob Roy McGregoru. Od tad pa na dalje, Rob Roy postao je kratki klasik u barovima gdje se kretalo visoko društvo.

Vrlo je sličan Manhattanu kojeg ćemo se nešto kasnije uhvatiti. Rob Roy se priprema isključivo od Škotskog viskija upravo radi imena koje nosi, dok se Manhattan tradicionalno pravi s viskijem od raži. 

 

8. The Godfather

Sastojci: Škotski viski i Amaretto

Tradicionalno, The Godfather svih koktela poslužuje se s velikim kockama leda, a sastoji se od jednakih udjela Škotskog viskija i Amaretta. Ako ovo nije najukusniji put u teški mamurluk, zaista ne znamo što je. Čini se primamljivo iskušati ovo piće s obzirom da se poslužuje u brojnim modernim barovima.

 

7. Lynchburg Lemonade

Sastojci: Jack Daniel’s, Triple Sec, Angostura bitters, sok od limuna, šećerni sirup i soda

Iako Jack Daniel’s možete zamijeniti bilo kakvim burbonom, no ovo piće ipak je ime dobilo prema gradu u Američkoj državi Tennesse koja je dom destilerije Jack Daniel’s. 

Koktel je nastao i dobio ime prema restoranu u Alabami, te je taj isti restoran tužio destileriju viskija za krađu recepture koktela. Restoran je čak i dobio sudsku bitku, no ne i novac za koji tvrdi da ga  je destilerija zakinula (13 milijuna dolara). U svakom slučaju, ovaj osvježavajući koktel je 7. na listi najgooglanijih koktela od viskija u 2016.

 

6. Rusty Nail

Sastojci: Škotski viski, Drambuie (liker od viskija, meda i začinskog bilja)

Ovo je jedan za one koji baš, BAŠ vole viski. Ovo je doslovno viski poslužen s likerom od viskija. Od kud mu naziv? Ne zna se točno, ali jedna od legendi je da ovo piće zadaje toliko jaku glavobolju ako se od njega rastavite da drugi dan imate osjećaj da ste glavom pogodili u hrđavi čavao.

 

5. Mint Julep

Sastojci: Burbon, svježa menta, šećer i ledena voda

Pun leda, Mint Julep je jedan od klasičnih rođaka Mojita. Podjednako osvježenje, ali ipak malo više elegancije, ovaj koktel je omiljeno piće navijača na Kentucky Derby trki konja.

Pošto ipak ima svega nekoliko sastojaka, iznimno je bitno da ga se napravi kako treba. Koristite samo najmanje i najsvježije listove mente koje imate na raspolaganju, i nemojte pretjerati s time. Muddlanjem šećera i mente dobiti ćete odlične okuse. 

 

 

4. Sazerac

Sastojci: Rye viski, absinthe, Peychaud’s bitter i kocka šećera

Absinthe i viski. U jednom kratkom (srećom) periodu pojavio se trend da je koktel, što smrtonosniji, to popularniji. Glavni sastojak izvorno je bio Sazerac Cognac, a nakon toga, iako je sam brandy zamijenjen, ime se nekako zadržalo. Osim toga, postoji novi brend Sazerac Rye Whisky, ako vam je baš do brenda…. Može se posluživati s ledom, ali glavni dio priče ovog koktela je kora limuna ili naranče. Već sama aroma lagano smanjuje intenzitet pića koji stvara absinthe.

 

 

3. Whiskey Sours

 

Sastojci: Burbon, bjelanjak, sok od limuna, šećerni sirup

Ponekad se naziva i burbon sour, prvi poznati zapis ovog  slatko – kiselog pića pojavio se 1870. godine u Wisconsinu. Iako se na policama brojnih trgovina pojavio velik broj raznih mješavina koje su “spremne za korištenje” čim ih otvorite, načelno niti jedan barmen koji imalo drži do sebe koristi samo prave sastojke.

2. Manhattan

Sastojci: Rye ili Kanadski viski, slatki crveni vermouth i Angostura bitters

Popularna teorija je da je ovaj koktel nastao u Manhattan klubu u New Yorku 1870-ih, za banquet čija je domaćica bila majka Winston Churchilla. Kanadski viski zapravo je postao zamjena za vrijeme prohibicije s obzirom da je bio najdostupniji. Do danas su se pojavile  nebrojene varijacije ovog klasika, s različitim verzijama, od slađih do jačih ili pak do jeftinijih….

1. Old Fashioned

Sastojci: Burbon ili Ryeviski, Angostura bitters, šećer, voda

Koktel čiji je sastojak viski, a našao se na prvom mjestu ove liste je – Old Fashioned. To je viski s laganim “twistom”.  Ono što se smatra Svetim gralom koktela zapravo je malo zaslađen, pooštren i laganije piće koje se dobiva iz gore navedena 4 sastojka.

 

I sama činjenica da je upravo ovo omiljeno piće nezaboravnog Don Drapera iz Mad man serije bi vas trebala osvojiti. 

 

Via: www.thedrinksbusiness.com