Najnovije

Sve što niste znali o šampanjcu

Pije se kao aperitiv i odličan je za zdravice

Mnogi proizvođači šampanjca su nosili željezne kacige kako bi izbjegli ozljede od čepova koji iskoče iz boce.

Šampanjac je posebna vrsta vina, koje je u potpunosti drugačije od običnog bijelog ili crnog. Prema francuskom zakonu iz 1908. godine koji je i dan danas na snazi, naziv šampanjac može se primijeniti isključivo na pjenušavo vino koje potječe iz regije Champagne – Ardenne u sjeveroistočnom dijelu Francuske. Svi ostali ‘šampanjci’ zakonski moraju biti označeni kao ‘pjenušac’ ili pod nekim drugim nazivom. Iznimke se javljaju u slučaju vina u SAD-u koje je proizvedeno prije 2006. godine i koja naziv nose po svom mjestu nastanka, npr. California champagne.

Tipovi šampanjca

Tri su tipa šampanjca:

 • non-vintage,
 • vintage i
 • prestige cuvee

Većina šampanjca su non-vintage, proizvedeni od niza različitih pojedinačnih vina koja su pomiješana. Vintage šampanjci rezultati su vina proizvedenog iz jedne berbe grožđa, a samo najbolje berbe mogu proizvesti izvrsne vintage šampanjce, što ovu sortu čini nešto rjeđom. Šampanjci koji mogu biti vintage ili non-vintage kriju se pod nazivom cuvee e prestige. Predstavljaju najkvalitetniji šampanjac koji jedan vinograd može proizvesti.

Sorte grožđa

Tri sorte grožđa koriste se za proizvodnju šampanjca: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Noir i meunier grožđe  je crno, dok je chardonnay bijelo. Ova grožđa mogu se međusobno miješati ili koristiti pojedinačno. Naprimjer, šampanjac Blanc de Blanc proizveden je od bijelog grožđa, dok Blanc de Noir koristi samo crno grožđe. Rose šampanjci, koji su ružičaste boje, proizvedeni su od omekšanog crnog grožđa iz kojeg se izdvaja prirodna tamnocrvena boja od kožice ili se u mješavinu šampanjca dodaje malo crvenog vina.

Što se tiče kategorije slatkoće, mnogi šampanjci su kategorizirani kao brut, što ukazuje na nizak sadržaj šećera. Brut zero šampanjci imaju vrlo malo šećera, ili su bez šećera, dok su demi sec i sec šampanjci u vrlo maloj količini slatki, ali ne slatki na isti način kao npr. porto ili sherry.

Ako želimo utvrditi kvalitetu šampanjca u čaši, bitan je izgled mjehurića koji se kontinuirano moraju kretati s dna prema vrhu, te moraju biti brojni i sitni, a u ustima daju osvježavajući osjećaj, ne previše agresivan. Ako nakon ispijenog gutljaja u ustima ostaje gorkast okus, vino je loše kvalitete.

Sada kada možemo razlikovati tipove šampanjca i sorte grožđa koje se koriste za isti, evo i malo zanimljivih činjenica o šampanjcu…

 • Najskuplja boca šampanjca košta 2,07 milijuna dolara.
 • Sabrage je pojam koji se koristi za otvaranje šampanjca sa mačem, što se radi samo u određenim svečanim prilikama.
 • Prema nekim istraživanjima, jedna do tri čaše šampanjca tjedno mogu spriječiti gubitak pamćenja.
 • Marilyn Monroe se okupala u kadi napunjenoj s 350 boca šampanjca.
 • Nekad davno, kad bi proizvođači šampanjca išli do svojih podruma kako bi provjerili boce, uvidjeli su da su neki čepovi prerano iskočili iz boca, što se tada pripisivalo određenoj nadnaravnoj aktivnosti. Zato se tlak u boci šampanjca naziva „Đavolje vino“.

 • Mnogi proizvođači šampanjca su nosili željezne kacige kako bi izbjegli ozljede od čepova koji iskoče iz boce.
 • Ako ubacite grožđicu u šampanjac, ona će kontinuirano plutati od vrha prema dnu čaše.
 • Krštenje brodova sa šampanjcem započelo je u Babiloniji.