Najnovije

Razgovor za posao – što NE napraviti!

A s njom i sezona :)

Pet hrabrih mladića odlučila su stati pred naše stroge predavače i s njima se družiti do kraja edukacije.

S jučerašnjim danom započela je posljednja Škola barmena. Pet hrabrih mladića odlučili su stati pred naše stroge predavače i s njima se družiti do kraja edukacije. Svakako su donijeli odličnu odluku jer imaju tu mogućnost i priliku da ovu sezonu odrade kao barmeni na top lokacijama duž hrvatske obale. Želimo im svu sreću! 😉

Sezona pomalo kreće, a s njom i intervjui za razne sezonske poslove, iako je možda dobra većina njih već odrađena. Ali ako si među onima koji razgovor za posao tek treba odraditi, podijeliti ćemo ti par savjeta kako to najbolje izvesti. Prije nego pošalješ životopise i molbe, dobro ih pogledaj i pročitaj. Ne želiš da ti piše da si rođen 1993. godine, a da si prošlog ljeta 2011.  završio srednju školu dok je u tijeku 2017. godina. Obavezno ažuriraj sve netočne podatke i druge informacije.

Također, nemoj pretjerivati u pisanju životopisa, odnosno nemoj davati netočne podatke.

Prije nego se intervju odvije, probaj vježbati. Zamoli ekipu da ti uskoči i glume potencijalnog poslodavca. S obzirom na doze kreativnosti koje nastaju kad ste skupa kao ekipa, mogli bi ti postaviti toliko besmislena pitanja, a s druge strane potencijalna.

Na netu potraži pitanja koja se uglavnom vrte na razgovorima za posao, i smisli najbolje moguće odgovore koje bi mogao dati.

Pročitaj svoj životopis kako ti se ne bi dogodila blokada tijekom razgovora. Nema goreg nego kad poslodavac pomisli da si izmislio neke stvari.

Nemoj imati standardne odgovore na standardna pitanja. Podigni se iz mase i raspričaj se. Pričaj o tome koji su ti ciljevi u budućnosti, zašto želiš raditi na mjestu za koje si se prijavio, kako bi mogao doprinijeti radu firme i slično.

Budi iskren dok pričaš o eventualnim prošlim poslovima i otkazima, ali nemoj ići u krajnost i počet vrijeđati bivšeg poslodavca i kolege.

Obavezno se informiraj o firmi u koju ideš na razgovor. Ne želiš na pitanje poslodavca: znate li čime se mi bavimo?, kao odgovor dati pogled u prazno i tišinu. 

I zapamti, ako ne dobiješ posao, ne znači da nisi dovoljno dobar, a pogotovo nemoj to shvatiti osobno. Nečiji profil im je jednostavno više odgovarao. To je krug života u kojem trenutno netko dobije, netko izgubi. Što ne znači da ćeš prestati tražiti posao. Gledaj s ove strane; što više intervjua obaviš, to ćeš biti iskusniji, i naći ćeš posao čiji će ti radni uvjeti itekako odgovarati.

Sretno! 🙂