Najnovije

Pismo od vašeg barmena

Nikad nemojte podcjenjivati tuđi posao.

Druga stvar koju naučite radeći kao barmen je kako biti strpljiv i ne dopustiti da vas sitnice isprovociraju.

Odličan sam slušaoc. Možete brbljati satima o tome kako ste otišli na spoj naslijepo, i do kraja večeri vaš pratioc se toliko napio i počeo pričati o svojoj bivšoj ljubavi života bez koje jednostavno ne može živjeti. Inzistiram na detaljima. Možete se žaliti na razne sportske klubove koje volite mrziti. Saslušat ću vas iako ne pratim ni nogomet ni rukomet ni košarku i nije me briga tko je dobio zadnju utakmicu.

Možete me iskoristiti i kao izgovor za spašavanje od dečka/cure kojeg/ju ste upoznali na netu, a koji su se predstavili daleko drugačije nego što zapravo jesu. Rado ću im priopćiti da vas nisam primijetio, ili da ste morali naglo otići zbog određene hitnoće. I onda ću ih saslušati kako govore da su stvarno mislili da ste vi onaj pravi/prava. Jedna među prvim stvarima koje barmen nauči je kako više slušati, a manje govoriti, i pritom biti u potpunosti angažiran i prisutan.

Udarali su me, povraćali na mene, kad dolazim kući u pet ujutro smrdim na alkohol, ali ne zato što pijem dok radim već iz razloga što je neka entuzijastična pijana osoba probala preko šanka zgrabiti bocu tequile koja se potom prolila po meni. Gađali su me podmetačima, stojim više od osam sati radnog vremena, a kad napokon legnem ulove me grčevi u nogama zbog kojih bi najradije odrezao noge u tom momentu. Druga stvar koju naučite radeći kao barmen je kako biti strpljiv i ne dopustiti da vas sitnice isprovociraju.

Rad satima, napola izgladnjeli, s velikom potrebom za wc, i jedenje hrane koja se već ohladila jer od velikog obujma posla ništa ne stižete, naposljetku vas pretvori u vampire, vukodlake i druga blijeda, neispavana i gladna bića. Iako s druge strane, u odličnoj smo formi i ne moramo trošiti novac na teretane jer vas posao sam po sebi izbrusi.

S godinama rada postanemo sveznalice. Ne na način ‘ja sve znam, ja sam najbolji’, nego na način da puno pričamo s našim gostima o svemu i svačemu. Zato, poštedite me toga da su barmeni alkoholičari i ljudi koji sa pola završene srednje škole nisu mogli naći drugi posao. Naši ožiljci na rukama potvrđuju da ovo nije nimalo lagan posao. Reakcije na koži zbog baratanja s raznim voćem i povrćem, opekline, ogrebotine uzrokovane slomljenim staklom i noževima za izradu dekoracija i pripremu voća – samo su dio našeg ‘laganog’ i ‘jednostavnog’ posla.

Kao barmen, poštujem tvoju odluku da je prošlo moje radno vrijeme i ti želiš posljednju rundu, ali molim te da onda i ti poštuješ moju odluku da poplaćam svoje račune i stanarinu. Kao što bih i ja nagradio tvoj prekovremeni rad za mene, tako vi nagradite i moju odluku da vam donesem još samo tu jednu cugu iako su četiri sata ujutro.

Samo vaš,

Barmen

 

via Thought catalog