Najnovije

Ljubaznost ili kako dobiti dobru uslugu u baru

Nitko ne voli bahatost, čak ni blaženi barmeni :)

Barmeni pamte loše postupke, ali još bolje pamte dobre, koje i nagrađuju.

Barmeni se suočavaju sa svime i svačime u svom radu, pogotovo u ranim jutarnjim satima. Moraju trpiti vaše pijane ispade, slušati o nedavnom prekidu s ljubavlju vašeg života, potom vaše pjevanje Miše Kovača ili Olivera Dragojevića.. ‘Cesarica’ i ‘Ako me ostaviš’ su najčešće na repertoaru.

Inače se barmene obilježava kao vrlo strpljive osobe, zato se i bave tim poslom koji ne može svatko obavljati. Ali imaju i oni svoje granice. Čak im toliko i ne smeta vaše tiho jodlanje Cesarice ukoliko bar nije krcat i ne ometate druge goste, sve dok se vi ponašate kao čovjek prema njima. Barmeni nisu roboti. I oni traže jedno ‘molim’, ‘hvala’, ‘ispričavam se’, i sve ostale izraze koje ste trebali naučiti još u petoj godini života.

Ukoliko ste jedna od bezobraznih mušterija, dobiti ćete i takvu poslugu. To je krug života – kako se ponašaš prema nekom, tako dobivaš nazad. Ipak, ne znaju se svi ponašati u baru. I to dobra većina. Ne razumijem kakva se to osobnost budi u nekim gostima koji misle da posao barmena nije težak i koji krenu isti podcjenjivati. Svaki posao ima svoje vrline i mane, i svaki posao je kombinacija teškog i lakog. Stoga, ukoliko želite dobru uslugu barmena, prvenstveno budite ljubazni. I napojnica nikad nije naodmet. Ako je račun 38 kuna – naravno da ćete zaokružiti na 40 kuna.

Barmeni vas čuju. Čak i u najbučnijim barovima. Nakon godina rada, barmeni steknu nadnaravan sluh i vid. Sve vide, sve čuju. Pa tako vide i vaše mahanje rukama, kao da su psi. Zapamtite – ako se ponašate kao kreten, biti ćete i tretirani kao jedan. Nemojte se derati preko cijelog bara, biti ćete posluženi čim uzmu narudžbe gostiju koji su došli prije vas.

Barmeni razgovaraju jedni s drugima. Svi zaposlenici unutar bara međusobno razgovaraju. Ako ste bili bezobrazni prema njihovom kolegi/kolegici, saznat će. Zato poštujte sve zaposlenike unutar bara.

„ Frende! Ej, tebra!“ Da budemo jasni: niste ni frendovi, ni braća. Niste skupa nosili prsten na uništenje u Trećem dobu Međuzemlja, niti ste tražili skupa kamen mudraca i žrtvovali svoje živote. Zamislite da vama u kancelariju/razred/kabinet netko ulazi sa pozdravom: ‘E, di si, tebra, šta ima??’ Mislim da ne moram dovoditi u upit kretanje vaše daljnje komunikacije. Osim ako vam Princ s Bel Aira nije upravo ušetao. To već dolazi u obzir.

Znamo da neki barovi daju besplatne cuge. Hvala na poslovnom savjetu. Osim ako nije u igri happy hour, nećete dobiti besplatnu cugu. Pogotovo ako ste tek ušli u bar i popili prvu cugu. 

Pazi sad: barmen si, i napokon imaš prvu slobodnu subotu nakon masu vremena, i izađeš van.  Odlučiš pametovat i iz čistog mira kažeš kolegi barmenu da ne radi dobro svoj posao – ne, ne i ne. Zbilja si to napravio? Ne.

Najbolji način da dobijete dobru poslugu? Budite ljubazni. Ako vidite da je gužva u baru, smislite što ćete piti na vrijeme, nemojte odugovlačiti kad barmen dođe po vašu narudžbu. Nemojte zviždati, nemojte mahati, budite normalni, kao što ste normalni prema svojoj ekipi. Barmeni pamte loše postupke, ali još bolje pamte dobre, koje i nagrađuju.

Nemojte zaboraviti na natjecanje do kojeg je ostalo samo dva dana! Mi smo jaaaako nestrpljivi! Podsjećam – četvrtak, 18,00 sati, FactoRI bar (ex Garibaldi). Be there or be square! 😀

Ej, vidi vrijeme vani. Pazi sad – Bright&Sunny cocktail. 🙂

BRIGHT&SUNNY

  • 4,5 cl ruma
  • 0,5 cl likera Fernet Branca
  • 1,5 cl soka od limete
  • 1,5 cl ODK sirup od đumbira
  • 6 cl soka od ananasa

Ubacite sve sastojke u shaker napunjen ledom i protresite. Potom procijedite u Collins čašu. Dodajte svježi led i ukrasite kriškom limete.