Najnovije

Vojnik koji je bitku dobio – pivom!

Nevjerojatan potez mladog vojnika osigurao mu je i jedan od najcjenjenijih ordena.

Spokesman i njegova jedinica marširali su uzbrdo u cik zore i zauzeli poziciju gdje su trebali ostati i braniti je od gotovo 6.000 Kineskih vojnika.

www.popularmechanics.com

Svašta se može dogoditi u žaru borbe, a ponekada je ono što je može razriješiti upravo – pivo.

Pogledajte samo Williama Speakmana, vojnika Britanske Kraljevske vojske za vrijeme Korejskog rata. On je jedan od rijetkih preživjelih koji je zavrijedio orden Viktorijin križ, najviše odličje koje jedan vojnik može dobiti. Iako je bolje poznat kao “Beer Bottle VC”. (VC – Victoria Cross)

U listopadu 1951. godine, Speakman i njegova jedinica poslani su s vojskom Ujedinjenih Naroda u bitku s Kineskom narodnom oslobodilačkom vojskom. Spokesman i njegova jedinica marširali su uzbrdo u cik zore i zauzeli poziciju gdje su trebali ostati i braniti je od gotovo 6.000 Kineskih vojnika.

Dok su Kinezi došli do Speakmana i njegove jedinice, oni su bili spremni i ukopani na poziciji. Trećeg studenog 1951, lokacija je ugrožena, Kineska vojska raznijela je čitavo brdo. Preživjelo je svega 400 britanskih vojnika.

Kinezi nisu bili gotovi, slijedio je napad. U to vrijeme, Speakman je pripremao granate i nosio ih vojnicima na prvoj crti bojišnice. Nisu više mogli braniti poziciju. Vojnike oko Speakmana su uskoro zarobili dok je Speakman zgrabio granate i istrčao, ignorirajući zapovjedi svog nadređenog da ostane na koliko toliko sigurnom. Bacao je granate, pucao iz puške i udarao sve koji su mu se približili – četiri sata!

Na poslijetku se više nije imao čime boriti. Granate je potrošio, i ostao je bez metaka. Speakman je zgrabio prvo što mu se našlo pri ruci: pivske boce i kamenje. Pivske boce – oružje za kojim se poseže na parkiralištima i u barskim tučnjavama – bilo je jedino što je stajalo između Speakmana, njegovih suboraca i smrti. 

Konačno je došla i naredba za povlačenjem. Speakman je vodio neobičan napad protiv Kineza i tako osigurao taman dovoljno vremena da njegova jedinica pobjegne. I on je uspio pobjeći, ranjen, ali živ. Postao je jedan od vojnika s najvećim počastima u povijesti Britanije. Sljedeći put kad posumnjate u moć pivske boce, samo se sjetite Williama Speakmana, gospodina Beer Bottle VC!

 

Via: http://altrincham.today

Izvor: vinepair.com