Najnovije

Studenti kuhali pivo prema receptu starom 5.000 godina

Na recept su naišli arheolozi, među kojima je bila i profesorica Li Liu, koja je odlučila da bi za njezine učenike moglo biti zanimljivo iskustvo i zabavan zadatak da proizvedu pivo prema tom receptu.

Stanford University – studenti ovog prestižnog učilišta rekreirali su jedno od najstarijih piva na svijetu koristeći se receptom starim 5.000 godina pronađenim u Kini.

Na recept su naišli arheolozi, među kojima je bila i profesorica Li Liu, koja je odlučila da bi za njezine učenike moglo biti zanimljivo iskustvo i zabavan zadatak da proizvedu pivo prema tom receptu. Recept uključuje proso i ječam, kao i jam, korijen ljuljana, Jobove suze (Coix lacryma-jobi), vrstu trave koja raste u istočnoj Aziji.

Recept su dobili analizom drevne Kineske keramike kojom su se nekada služili za pripremu piva. Istraživači su pronašli tragove sastojaka, što dokazuje da su ljudi u toj regiji pripremali pivo prije 5.000 godina. Međutim, točna količina sastojaka nije poznata pa su studenti eksperimentirali.

Rezultat ovog eksperimenta bilo je nekoliko različitih vrsta piva, neka boljih a neka gorih okusa. Jedan student dobio je gusto pivo ugodnog voćnog mirisa i citrusnih nota. Većina je svoje pivo ipak opisala s riječima “kiselo” i “pljesnivo”.

Liu je iznenadio jedan sastojak, a to je ječam, zato što se ječam u tom periodu nije javljao u Kineskoj hrani. Pojavio se tek 1.000 godina kasnije kao standardna namirnica. Liu sumnja da je ječam u Kinu za pripremanje alkoholnih pića, kao hrana se počeo koristiti tek u kasnijem razdoblju.

 

Izvor: news.stanford.edu