Najnovije

S druge strane šanka

Iskustva barmena

“Želimo vam stvoriti ugodnu atmosferu unutar bara, i želimo da se osjećate dobro i voljeno na neki način.“

Iskreno, bez barmena bismo bili izgubljeni. Sve vide, odlično čitaju ljude, daju savjete vezane uz zdravlje/ljubav/obitelj/školu/faks/zašto se kandidirati za sljedećeg predsjednika/kako se riješit Jetija iz podruma – za sve su tu. Otkrivamo vam tajne s druge strane šanka.

“Prije nego sam se zaljubio u ovaj posao, primarni razlog zašto se baviti ovime bio mi je taj što barmen u New Yorku u prosjeku može zaraditi 70,000 $ godišnje, radeći preko 60 sati na tjedan. Nisam se razočarao.”

“Ako se bar nalazi unutar hotela, velika je verojatnost da će se naći onaj jedan koji upravo prolazi kroz rastavu. Nalazi se na šanku skoro cijelo radno vrijeme, i očito je da prolazi kroz loše razdoblje u životu. Jednom je jedan ‘razvedeni’ pri kraju radnog vremena povraćao po cijelom baru. Zato, savjet broj 1 – uvijek uzmite ekipu kad prolazite kroz loše razdoblje u životu. Vama će bit lakše i pazit ćete na količinu alkohola koju unesete u sebe. Ili će jednostavno prijatelji paziti na vas.”

“Ryan Gosling je jednom ušao u kafić gdje sam radila. Bio je jako jednostavan, i popio šalicu kave. Kad je otišao, jedna žena u srednjih 20 – tim ga je zapravo krenula slijediti. Vratila se 10 minuta kasnije nakon što ga je doslovno ‘špijunirala’ nekoliko blokova sa pričom da mu je htjela dati svoj broj, ali je ušao u zgradu taman. Sa svime ćete se susretat.”

“Ako pokušavate flertat sa mnom, i želite mi dat broj, napravite to preko mog kolege koji vas poslužuje. Nemojte direktno. Koristite ovo kao prednost, jer ne samo što ćete pokazati da poštujete činjenicu da je gužva u baru i ne želite ometati ‘simpatiju’, već osoba preko koje pošaljete broj zasigurno puno bolje poznaje vašeg ‘dragog’ barmena od vas, i znat će kako pristupiti. Nikad se ne zna.”

“Koristim dating aplikacije da dovedem ljude do bara u kojem radim. Svaka promocija dobro dođe, ali znalo se dogoditi da regularnim single gostima pronađem partnera. A ponekad dođe i netko baš za mene.”

“Muškarci su žedniji od žena. Kao barmen, često znam skrenut dečkima pozornost na to jer sam shvatio čim više on časti, daje do znanja da ima debel novčanik, i to bude jedino zašto se neke žene ‘zakače’ za njega.”

“Posao nam je da budemo ljubazni prema vama i simpatični. No, to ne mora uvijek značiti da flertamo. Biti vi muškarac, žena, gay, hetero – nema veze. Želimo vam stvoriti ugodnu atmosferu unutar bara, i želimo da se osjećate dobro i voljeno na neki način.”

“Ako ne znate što biste pili, samo mi recite koji alkohol volite i pustite me da se zabavim malim miksanjem. To mi je najdraži dio. Barmeni nisu tu samo da vam toče pića i otvaraju boce. Oni su miksolozi – uvijek stvaraju nove stvari i pokušavaju novim tehnikama i metodama doći do kreativnih mikseva pića, i uče jedni druge. Njihov cilj je da vi uživate u svom piću.”

“Barovi su uvijek puni u jesen. Vrijeme postaje hladnije, svi se vraćaju s ljetovanja, i bude krcato ljudi.”

“Ako ti dam cugu na račun kuće, zapravo ti ju ja kupujem. Većina barova ne funkcionira na način sustava neprijavljivanja pića, iako većina tako misli. Barmeni plate piće gostima s kojima su izgradili dobar odnos.”

“Najbrži način da se barmen ohladi od vas je taj da postanete preosobni. Ako želite razgovarati, pustite barmena da vodi ritam razgovora. Vi ste na njihovom terenu, a njihov posao osim posluživanja pića uključuje i razgovor s ljudima. Onaj tip ljudi koji postanu preosobni, i postavljaju takva pitanja treba izbjegavati. I ne, možete ih poslužiti, ali nemojte se previše upuštat u razgovor s njima.”

“Veće su šanse da će se barmen spetljat s drugim barmenom, nego s nekim gostom. A i sigurnije je da doma odete s kolegom s posla, nego s nekim random strancem koji cijelu večer ne skida oka s tebe.”

“Stvarno me nije briga na koliko dijelova ćete razdvojiti stolove dok god na iste dijelove razdvojite napojnicu. Pošteno. I samo budite svoji, i dobro se zabavljajte jer radite odličan posao.”