Najnovije

Problemi jednog bariste

I kako ih spriječiti :)

Samo treba imati na umu da se ponašate prema drugima onako kako i vi želite da se drugi ponašaju prema vama.

Kruže glasine da u jednom kafiću u Seattleu, kada je kupac bezobrazan na blagajni, blagajnik pita baristu „jesi li igrao loto danas?“ Pitanje zapravo signalizira baristi da napravi lošu kavu. Vjerojatno sada svi imamo u glavi „da, ali ja plaćam da dobijem kvalitetnu kombinaciju espressa i mlijeka.“ Istina, i svi zaslužujemo najbolje, ali onda se tako moramo odnositi prema svima bez obzira u kojoj uslužnoj djelatnosti radili. Ponekad se radi o osobi koja prima minimalac, i zaslužuje bar lažnu pristojnost, iako ste odlučili baš taj dan biti loše volje. Često smo pisali s koliko posla se suočavaju barmeni, ali ni baristama nije ništa lakše. Imajte na umu sljedeće:

  • Ne pogledavajte konstantno prema baristi dok radi kavu, i ne kružite oko njega samo da bi vidjeli koje mlijeko ili kavu upotrebljava. Zaista nepotrebno. I ako ste naručili bezkofeinsku kavu, takvu ćete dobiti. Ne morate stajati za šankom, gledati u njega i postavljat mu pitanja radi li bezkofeinsku, da li zna da ste naručili bezkofeinsku… zna.
  • Točka koje se svi vole uloviti – cijena. Vaš barista nema nikakve veze s cijenom kave. Ne vičete na djelatnika benzinske postaje kada porastu cijene benzina, stoga nema logike da isto napravite u kafiću. I sami znate da vas povećanje cijena neće spriječiti da uzmete prvu jutarnju kavu za van, jer svi moramo ličit na ljude kroz dan. Zato i postoji kava. Mi smo sigurni da ste vi svi prirodno lijepi i bez kave i šminke i svega nečeg, ali nećemo se raspravljat – moramo popiti svoju dozu kave. 😛 Zato sljedeći put kad budete počeli raspravu s nedužnim baristom o tome kako vam se cijena čini visoka, i da će im ljudi prestat zbog toga dolazit – on nije kriv.
  • Još jedna stvar koju možete izbjeći, a to je cupkanje nogom ili lupkanje prstima u šank, jer mislite da je usluga prespora. Kroz cijeli dan, a pogotovo ujutro, barista ne staje s kuhanjem kava. Taman kad ih je napravio pet, čeka ga još deset narudžbi.

I zadnjih par molbi/savjeta/kako god to nazovete: nemojte reći da je kava užas i grozna. Probajte na ljepši način pristupiti problemu. Probajte sa: oprostite, znam da ste zauzeti, i da vam možda smetam, ali možete li molim vas napraviti drugu kavu, ova mi je preslaba/prejaka.. eto, nije tako teško. Samo treba imati na umu da se ponašate prema drugima onako kako i vi želite da se drugi ponašaju prema vama.

Naša Škola za bariste je krenula jučer, a mi već primamo prijave za sljedeću koja započinje 29.03., dok se latte art tečaj održava ovu nedjelju 19.02. Mjesta se brzo popune, a bliži se sunce, toplo i lijepo vrijeme, i svi će jedva dočekati sjedenje na terasama kako bi popili finu i lijepu kavu. Zato smo mi tu da usavršimo vaša znanja i vještine, stoga nas kontaktirajte, na raspolaganju smo za sva pitanja i nejasnoće.

Nećemo vas previše zamarat, za sunčan dan ide jedan jednostavan koktel!

TULLAMORE DEW IRISH COFFEE

  • 1 šalica kuhane kave 
  • 2 kockice šećera
  • 3 cl Irish whiskey

Ulijte kavu u šalicu i ubacite kockice šećera. Miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Dodajte whiskey i prelijte šlagom.