Najnovije

Jutro poslije

Kako izliječiti mamurluk? :)

Uvijek treba birati kvalitetu, a ne kvantitetu.

Svi smo bili ( i bit ćemo 😛 ) u onim danima kad se probudimo, glava samo što ne eksplodira, a na ustima nam je naziv još jučer najdraže cuge (ne treba dodatno objašnjavat u kojem kontekstu). Divim se ljudima koji danas izađu, i sutra mogu opet ponoviti cijelu tu priču od sinoć. Svaka čast, kapa do poda. 😛

Odmah mi pada pitanje na pamet, koje su to strategije koje se mogu primijeniti kako bi umjereno konzumirali alkohol, a da bude zabavno? No, prije svega, svatko treba dati svoju definiciju umjerenog pijenja. Prema nekim istraživanjima, umjereno pijenje podrazumijeva ne više od 3-4 pića po danu, i ne više od 9-14 pića tjedno, a sve to naravno ovisi i o težini, visini i drugim karakteristikama. I naravno, treba definirati to ‘jedno piće’. Jer nisu iste količine od deca i pola litre. 😛

Kažu istraživanja da u izlascima treba čim više komunicirati s ljudima, i piće će duže trajati jer ćete biti usredotočeni na socijalizaciju, i nećete ispiti cugu u sekundi. Uvijek treba birati kvalitetu, a ne kvantitetu. Iskoristite priliku da probate nova pića koja još dosad niste probali. Pravilo koje postoji od pamtivijeka – uvijek pojedite nešto prije izlaska, a dobro je ako imate priliku da jedete i tijekom izlaska. To se naravno odnosi na evente gdje je postavljen npr. švedski stol. To će rezultirati sretnijim i manje mamurnim ishodom izlaska. Jači mamurluk će izazvati konjak, whiskey i crno vino, za razliku od votke i gina gdje će isti biti bar malo ublažen.  

Ako ‘slučajno’ i pretjeraš, uvijek postoje tradicionalni recepti kojima se liječi mamurluk. Kod nas su to juha od rajčice, puuuuno vode, kava bez šećera s limunom, jogurt, pileća juha.. mislim da ćemo se svi složit da smo u stanju pojesti punu padelu juhe ‘dan nakon’. 

Mi ćemo ovih par savjeta pokušati primijeniti pri sljedećem izlasku/mamurluku, a vas ćemo podsjetiti na početak predzadnje Škole barmena koja kreće 06.03.2017. Mjesta se popunjavaju, zato nas slobodno kontaktirajte!

Za oblačnu srijedu ide jedan recept. 🙂

Blackberry, Basil and Lemon with Tequila

  • 6 cl Tequila
  • 3 cl Grand Marnier
  • 3 cl soka od limuna
  • 1,5 cl šećernog sirupa
  • 7 kupina
  • 5 listova svježeg bosiljka

U shakeru izgnječiti bosiljak i kupine. Dodati preostale sastojke, napuniti ledom i protresti. Prelijte preko leda u čašu. Ukrasite kupinama i dodajte par kapljica Three cents tonika.