Najnovije

Što je zapravo tonik?

Jedno od najosvježavajućih pića danas svoj je put započeo kao lijek.

Svi smo ga popili, ali koliko nas zapravo zna što ga čini posebnim?

Gazirano piće koje ste popili barem jednom, no znate li što je tonik zapravo?

To je gazirano piće koje je obogaćeno kininom koji vrlo lako možete prepoznati po gorkastom okusu. 

A što je kinin?

Ako vam i kažemo da je alkaloid vjerojatno vam neće previše značiti tako da ćemo ga definirati kao gorku tvar koja se dobiva iz kore tropskog kininovca. Spadu među tvari najveće gorčine a osim što se koristi u osvježavajućim pićima poput tonika i bittera pa čak i aperitivnih vina, također je i lijek protiv malarije.

Tonik svoj naziv duguje “toničnim” (medicinskim) efektima. A za te efekte je zaslužan upravo kinin koji se dodavao kako bi spriječio pojavu malarije. Izvorno je nastao kao medicinsko sredstvo sačinjeno od gazirane vode i podosta kinina, a bio je namijenjen malaričnim područjima Južne Azije i Afrike. Britanski vojnici nisu bili oduševljeni okusom pa su ga pokušali popraviti s džinom. I uspjeli. Tako je nastalo danas dobro poznato piće – Gin & Tonic.

Današnji tonici koji su dostupni za konzumaciju imaju manju količinu kinina koja zapravo nije medicinski značajna već više služi za dobivanje specifičnog okusa.

Svi se možemo složiti da je tonik izvrsno i osvježavajuće piće, no ipak među njima postoji razlika. Prema Diffordu, najbolji tonik je Three Cents Aegean Tonic Water. To je tonik s dodatkom bilja, začina i mirodija s Mediterana. Proizveden je u Grčkoj tako da odabir arome ne iznenađuje. Posebnost ovog tonika je svakako ta da se sastoji isključivo od prirodnih sastojaka i ne sadrži nikakve konzervanse i industrijske dodatke. Osim toga, imali smo priliku razgovarati sa jednim od začetnika brenda Three Cents,  Dimitrisom Dafopoulosom pa pročitajte što on kaže o svemu.

U svakom slučaju, tonici su se počeli vraćati na velika vrata i svakako se veselimo i koktelima s ovim fantastičnim pićem. A ako se odlučite na više znanja, pridružite nam se u Školi barmena 🙂