Najnovije

Joe Fee (Fee Brothers Bitters): “Nisam ja glavni “Master Bitter man”, moja sestra je. Ja sam samo lijepo lice.“

"Ja sam trgovac, ja upravljam prodajom, pokrivam oko šest kontinenata. Da postoji koktel scena na Antarktiku, išao bih i tamo, ali mislim da je zasad nema. Svejedno bih otišao."

S nama je ovdje gospodin Joe Fee, koji vodi Fee Brothers Bitters. Možete li mi reći nešto više o svom prethodniku, Vašem pra-pra-pra-pradjedu?

Pa, moja sestra i ja četvrta smo generacija ove obitelji. Izvornih četvero braće bili su Owen, John, James i Joseph. John je moj pra-pradjed. Dakle, kao što sam rekao, sestra i ja zajedno vodimo ovaj posao. Roditelji su nam preminuli prošle godine, ali bili su spremni, nakon gotovo 68 godina braka, otišli su jedno za drugim u 138 dana razlike. Pustili su nam dobro nasljeđe i svaka generacija je učinila nešto drugačije s poslovanjem.

Vi ste sin jednog od braće Fee. A što je ostatkom braće? Surađuju li njihova djeca s vama?

Ne, imam devet nećaka i nećakinja, no čini se da nitko od njih nije zainteresiran za ovaj posao. Još uvijek smo puni nade, ali u ovom trenu smo moja sestra i ja sami.

www.donrevy.com

Lijepo, to je osiguranje da će Fee Brothers Bitteri imati iste dosljedne kvalitete i u narednom razdoblju.

Pa, što god da se dogodilo s tvrtkom, i tko god da je bude vodio, svakako se nadam da će biti dosljedan.

Što Fee Brothers tonike čini drugačijima od drugih?

Mnogi ljudi me pitaju jesu li naši biteri bezalkoholni? Ne, nisu, ali su drugačiji proizvod od ostalih. Kad je moj pradjed počeo proizvoditi bitere, bilo je to za vrijeme prohibicije, crnog razdoblja povijesti moje zemlje. Nije mogao nabaviti alkohol. Sljedeća ideja je bila da nabavi glicerin, što je jedan oblik alkohola, ali ne može vas napiti, već su ekstrakti i okusi vrlo bliski alkoholu. Mene ne zanima koliki je udio alkohola. Uopće ne razmišljam o tome dok god formula nije gotova. Tako da sadržaj alkohola koji ćemo koristiti ovisi o okusu na kojem radimo. Ali kao što sam rekao, želim naglasiti aromu u piću. Neke kompanije rade toliko jake i koncentrirane bittere da kada ih koristite ubijete piće, ne možete uopće osjetiti okus. Ja želim osjetiti okus. Biteri od celera trebaju imati okus celera. Od čokolade trebaju imati okus čokolade. Ali ako je previše koncentriran, gubi se okus.

Koliko ste formula primili prije nego ste postali Master Bitter man?

Ja nisam Master Bitter man, moja sestra je. Ja sam onaj lijepi u obitelji. Napravio sam samo jedan – bitter od crnog oraha. Kad je moj djed umro (prilično mlad i prilično iznenadno), moj otac je bio kemičar u Eastman Kodak firmi. Njegova majka, moja baka, pokušala je održati posao, međutim nije se baš razumjela u to. Moj otac se potom vratio kući i pronašao je djedovu knjigu recepata, ali svi recepti su bili pisani u kodovima. Pisalo je: uzmi žlicu Božića. Što ti dovraga znači Božić? I koja žlica, puna ili do crte!? Moj stari je bio kao Sheldon iz ‘Teorije velikog praska’. Možete samo zamisliti što mu je sve bilo u glavi. I tako je moj otac uspio sačuvati (otkodirati) 6 ili 7 proizvoda od ukupno 25 ili 30. Moj djed je napravio puno proizvoda kako bi kamuflirao ilegalni alkohol u vrijeme prohibicije. S obzirom na to da se prodavalo puno ilegalnog alkohola, pravio je okus Bacardija, Benedictine okus, okus Konjaka, proizvodio je sirup s okusom likera Creme de Menthe, koji je u to vrijeme bio dosta popularan. Kao što sam rekao, otac je bio u mogućnosti sačuvati 5 ili 6 proizvoda, a sam ih je razvio još 50. Moja sestra ih je osmislila 50 – 55, neke od njih smo izbacili, nisu bili toliko dobri, a trenutno imamo oko 96 proizvoda. U Europi ih predstavljamo samo 17. Sirupi su prilično teški, i previše bi koštalo da ih distribuiramo u Europu, konkurencija je jaka, ali biteri su nešto s čime se možemo natjecati. Planiramo nešto drugo za Europu, ali prvo moram testirati da vidimo ako će preživjeti putovanje…

hostandserve.com

Otkuda ste?

Rochester u New Yorku, koji je u zapadnom dijelu New Yorka, nekih 7 sati vožnje sjeverozapadno od New Yorka.

Je li to izvorno mjesto rođenja svih Fee braće ili ne?

Pa zapravo smo Irci. Roditelji četvero Fee braće bili su Owen i Margaret McMahon-Fee. Došli su iz Irske i tako je sve započelo.

Kako vidite tržište biterima u barskoj industriji u budućnosti?

U ovom trenutku, sve što vidim je rast. Mislim, posljednjih 12 godina bile su zapanjujuće. Nevjerojatan rast. Bio je toliko velik da mi je sestra rekla: „PRESTANI prodavat!“, A moj odgovor je bio „Brže ih proizvodi!“ Ja sam trgovac, ja upravljam prodajom, pokrivam oko šest kontinenata. Da postoji koktel scena na Antarktiku, išao bih i tamo, ali mislim da je zasad nema. Svejedno bih otišao. Moja sestra je odlična u području istraživanja i razvoja, i brine se da imamo što prodavati.

Jeste li ikad bili u Hrvatskoj?

Nisam još. Ali veselim se posjetu.

Bilo bi nam drago da budemo Vaši domaćini sljedeće godine!

Meni to zvuči odlično!