Najnovije

Ice carving ili oblikovanje leda

Novi trendovi su nešto što je potrebno implementirati u redoviti rad barova i u sposobnost samih barmena. Mi ćemo dati sve od sebe kako bi naši polaznici Škole barmena ovladali osnovnim tehnikama Ice carving-a

Oblikovanje i kvaliteta leda postali su jedna od bitnijih komponenata u najkvalitetnijim barovima diljem svijeta. Pošto u našim edukacijama nastojimo pratiti najnovije trendove, tako se u Školi za barmene možete okušati u Ice carvingu.

Alcademics.com

U skladu sa vremenom koje nas okružuje, neke ledena bura, a neke centimetri snijega i leda; osvrnuti ćemo se na manji dio ‘ledene’ edukacije u našoj Školi barmena. Riječ je o lekciji pod imenom Ice carving.

Ledene skulpture mogu biti apstraktne ili realne te funkcionalne ili dekorativne. U ovom slučaju, mi ih koristimo za koktele, jer zašto bi led u čaši gosta bio obična kockica kad može poprimit neki oblik uz vašu pomoć?

Kad je Frederic Tudor, zvani ‘Ice King‘ započeo dostavu leda u prvoj polovici 19. stoljeća, odnosno putem pomorskog prometa prodavao je velike blokove leda diljem Europe i Indije, nije ni bio svjestan da pokreće novu svjetsku opsesiju.

http://www.truefabrications.com/

Danas barmeni diljem svijeta, osim izradi samog koktela, veliku pažnju posvećuju i kreiranju te kvaliteti leda koji stavljaju u svoje koktele.

Baš kao i kod dijamanta, i kod leda za koktele bitne su gustoća, veličina i rez,  kao i kvaliteta te estetika. Kako se voda smrzava, mjehurići zraka su zarobljeni i na kraju se rasprše unutar smrznute mase i stvaraju mutni izgled. Ali ako se proces smrzavanja uspori, onda se mjehurići rasporede na vrh i sa strane. Rezultat je kristalno čisti i gusti led, koji je teži i hladniji od tipične ledene kocke.

Kad ste s druge strane šanka i miješate pića, upravo je to led kakav želite u svom koktelu. Mnogi barovi diljem svijeta koriste blok leda da podignu kvalitetu svojih koktela. Velike kocke i kugle imaju manje površine od mnogih malih kockica leda, tako da dolazi do manjeg razrjeđivanja pića. A dok ispijate fini whiskey ili uživate u odličnom koktelu, sporije razrjeđivanje dovodi do finijeg okusa i zadržavanja kvalitete pića. Što se tiče samog oblika leda, ono može biti veća kocka, kugla, čak i dijamant. 

Nećemo vam otkriti baš sve male tajne velikih majstora, već ćemo daljnji dio predavanja koja počinju 19.11.2018. prepustiti našim vrsnim predavačima Zoranu Lukiću, Siniši Novkoviću i Marku Jovanoviću. 😀

Škola barmena svoj program širi iz godine u godinu i uvodi izmjene koje su u skladu sa trendovima u barskom svijetu. Prije se nije posvećivala velika važnost ledu no danas kada se ta situacija promijenila, u Školi barmena očekuje vas i lekcija iz ispravnog oblikovanja leda.

Pridružite nam se i osigurajte si izvrstan posao već ove sezone. Osim toga, možda vas uvjere i mišljenja naših polaznika.