Najnovije

Naši barmeni u inozemstvu: “Od javljanja na oglas, do intervjua prošlo je 4 dana, a već 2 mjeseca kasnije bio sam na brodu…”

Treba se okušati u svemu, novo iskustvo nikad nije naodmet.

Brojni mladi ljudi odlučili su se na odlazak u inozemstvo u želji da zarade ili nauče nešto novo. Među našim dragim barmenim također imamo onih koji su se okušali u poslu vani, neki od njih još rade na tim pozicijama dok su se neki vratili kako bi svoje znanje podijelili sa drugima.

Razgovarali smo sa četiri barmena koji su se našli u sasvim različitim okruženjima. Marino je imao priliku raditi u Hamburgu i Bruxellesu, Siniša u Švicarskoj, Stjepan u Španjolskoj a Ivan na kruzerima i brodskim barovima. Odlučili smo ih ispitati o njihovom iskustvu, jer možda baš njihovo iskustvo pomogne nekome da se odluči na ovakav pothvat.

Koliko već radiš kao barmen, i kada si odlučio da je zanimanje barmena nešto čemu bi se mogao posvetiti?

Marino: Kao barmen radim već tri godine, a sve je krenulo nakon 1. godine fakulteta kada sam htio unijeti nešto novo u svakodnevni život, i posvetiti se nečemu za što sam tada mislio da mi neće trebati previše teorijskog znanja. Ozbiljnije sam pristupio zanimanju kada sam se prvi put susreo s miksologijom u Njemačkoj, i to je jednostavno bila ljubav na prvi pogled.

Siniša: Kao barmen radim od lipnja 2015. godine, a za to sam se odlučio nakon 14 godina konobarenja po raznim hotelima, restoranima, konobama i sličnim objektima u Lijepoj našoj i inozemstvu, te sam pomislio da bi bilo pametno produbiti znanje i osvježiti trenutnu situaciju. Ukazala mi se prilika da odem raditi  u bar u hotel Kronenhof, kako kažu jedan od najboljih hotela na svijetu.

Stjepan: Prvi put sam se odlučio za zanimanje barmena nakon što sam odradio prvu sezonu 2013. Godine. Barmensko zanimanje izgledalo mi je kao nešto u čemu bi se mogao dobro snaći pa sam odlučio upisati Školu barmena u sklopu Udruge. Na žalost, ili na sreću, taman prije završnog ispita pružila mi se prilika da odem raditi u Španjolsku tako da završni ispit nisam položio ali sam dobio jedno kvalitetno iskustvo.

Ivan: Kao barmen radim od 2008. godine, a kao koktel majstor od 2012. godine. Zanimanju barmena nisam se odlučio posvetiti, više je ono mene odabralo. Za vrijeme studiranja trebao mi je dodatni izvor zarade, i tako sam krenuo raditi kao konobar. Znanje njemačkog i engleskog jezika, kao i široki spektar obrazovanja samo su postavili temelje na kojem se zanimanje barmena gradilo kroz vrijeme.

Marino

Kako si se odlučio za našu Barmen.hr školu i na koji način si došao do nje?

Marino: Za Barmen.hr školu sam se odlučio jer nisam imao prijašnjeg iskustva u ugostiteljstvu i vidio sam tečaj za barmena kao brži put ka cilju, a za školu sam saznao preko interneta i raznih preporuka od poznanika.

Siniša: Za školu sam saznao sasvim slučajno. Bio sam doma, taman je bila međusezona, vidio sam da taman započinje novi termin Škole barmena i odlučio nazvati ured za više informacija, javila Ivana i na brzinu me spakirala već sljedeći dan u školu. J

Stjepan: Za Barmen.hr školu sam se odlučio nakon preporuke kolege s kojim sam radio, ali za istu sam čuo od mnogobrojnih kolega. Radio sam u kafiću koji je postao neslužbeno okupljalište ekipe nakon predavanja i svi su uvijek bili oduševljeni i pričali samo o školi.

Ivan: Za Barmen.hr sam čuo slučajno preko Facebooka, a odluka je pala jer sam smatrao da ću naučiti nešto novo i ‘podsjetiti’ se kako je to raditi kod nas.

 

Kada si se prvi put uputio u rad u inozemstvo?

Marino: Prvi put sam odlučio raditi izvan Hrvatske nakon prve ljetne sezone. Preko društvenih mreža i publiciteta nakon Junior Barmen Cup natjecanja barmena dobio sam priliku uvesti koktele u ponudu jednog bara u restoranu u Hamburgu. Upoznavanje sa  kulturom i okolnim barovima, među kojima je i poznati Le Lion, zaljubio sam se i tada je počeo beskrajni put istraživanja.

Siniša: Odlučio sam se davno na rad u inozemstvu, ali nisam mogao dobiti radnu dozvolu. No, 2010. godine sam dobio priliku i evo me…

Stjepan: Prvi put sam se odlučio na rad izvan Hrvatske 2015. godine.

Ivan: Slučajno sam 2006. godine saznao za kompaniju i naletio na oglas, i u razdoblju od kada sam vidio oglas do intervjua sa jednim od predstavnika kompanije proteklo je četiri dana, a već 2 mjeseca kasnije bio sam na brodu. Sve se odigralo prilično brzo i stihijski.

Stjepan

Koje su razlike između hrvatskih barova i barova u inozemstvu?

Marino: Rekao bih organizacija unutar samog bara. Pri tome mislim da su profesionalci puno više cijenjeni, ali teže ih je naći. Radeći vani, shvatio sam da u Hrvatskoj imamo jako visok standard ugostiteljstva i vrlo profesionalno osoblje, ali organizacija rada nije najbolje uređena, i pritom mislim na radno vrijeme, obaveze, honorare. To naposljetku vodi do pada koncentracije i motivacije radnika, ali i pada standarda. Isto tako, kultura ispijanja je znatno drugačija, gosti su puno obrazovaniji što se tiče odabira pića, te se traži kvaliteta, i samo piće se puno više cijeni i na neki način gleda kao dio kulture.

Siniša: Radio sam samo u Švicarskoj što se tiče inozemstva. Nisam čak niti radio u nekom baru u Hrvatskoj. Ali mislim da su vani barmeni jako profesionalni, konkretni, ima ih iz svih dijelova svijeta što ima veliki utjecaj na sve barove, lokale, klubove, kao i na cijelu branšu. Vjerojatno jaka konkurencija tjera svih da se trude i uče više.

Stjepan: Smatram da su hrvatski barovi mnogo profesionalniji.

Ivan: U inozemstvu je šanker ključna osoba – o njemu / njoj ovisi kako će se odvijati dinamika za šankom (od teme bara do tjednih ili dnevnih događanja), hoće li se gosti nastaviti vraćati ili ne i poslodavac to više cijeni. Barovi se vani razvijaju oko određene teme, te su više individualistički nastrojeni u smislu ponude karte i dekora, i „koktel scena“ se okrenula onome što je bar predstavljao na početku prošlog i u 19. stoljeću. Sve više barmena uči o alatima i metodama izrade koktela, te o koktelima koji su dominirali u prošlosti, kao i o alkoholima koji su dugo vremena bili zaboravljeni. Također, koktel majstor / miksolog ima mogućnost kreirati koktel na licu mjesta za pojedinačnog gosta koristeći sastojke koji mu stoje na raspolaganju.

U kojem smjeru se želiš dalje razvijati i koji su ti daljnji ciljevi?

Marino: Glavni cilj mi je kontinuirano se educirati, daljnji napredak i dijeljenje dosad stečenog znanja te pritom uživati u tome. U budućnosti se mislim posvetiti predavanjima, radionicama, te poslu izvan bara. Želja mi je prenijeti svoje znanje drugima te na taj način raditi na općem podizanju standarda.

Siniša: Teško mi je reći u kojem smjeru jer se ne želim ograničavati. Zanima me dosta drugih stvari u životu. Prije svega, smatram da bih mogao puno pridonijeti novim generacijama svojim iskustvom. Bio bih sigurno dobar mentor. Ali volio bih imati i svoj bar negdje na plaži u maksimalno opuštenom ambijentu. Također me zanima zdrava kuhinja, kokteli i smoothiji od svježeg voća, povrća, ginovi i mislim da u tome leži budućnost.

Stjepan: Cilj mi je dalje se školovati u ugostiteljskom sektoru, a onda ćemo vidjeti što nosi budućnost.

Ivan: Recimo da sam se za sada zasitio izbivanja iz Lijepe naše i da ću potražiti posao na području Rijeke, te se profesionalno nadograditi na nekom drugom polju.

 

Siniša

 

Što bi preporučio svima koji razmišljaju o poslu u inozemstvu?

Marino: Definitivno bih to preporučio svima, jer čak i uz ne tako dobre uvjete svako novo iskustvo, te provođenje vremena u novom okruženju i kulturi proširuje naše horizonte. Možda nađete posao iz snova, zaljubite se u nešto sasvim novo, razvijete nove inovativne ideje, ili jednostavno shvatite svoju trenutnu situaciju. U svakom pogledu, nešto novo ćete otkriti o sebi.

Siniša: Poručio bih svima da je dvoumljenje jedna od najvećih prepreka što se tiče privatnog, edukativnog kao i financijskog napretka u životu. Ako ne pokušaš, nikad nećeš znati, ali ćeš se gristi kad već bude kasno. Iako, sve leži u tome kako si posložiš prioritete u životu. Nigdje ti neće biti ljepše nego uz ljude koje voliš, i koji vole tebe, i iskreno te cijene. To je najveće bogatstvo u životu, nešto što nam je dano i što ne može nadmašiti nikakav novac i želja za dokazivanjem! Jedina iskrena želja bi trebala biti prenijeti ljubav, znanje i iskustvo u bilo kojem trenu!

Stjepan: Što se tiče inozemstva, bolja je zarada, ali stječe se manje znanja o samom poslu, te bih rekao da je Hrvatska bolja po tom pitanju. Ovdje se pruža više prilika, no vani se ti znanje više cijeni i bolje naplaćuje.

Ivan: Moja preporuka je svakome tko se nađe na takvom putu da se okuša jer iskustvo nikad nije naodmet. Rad vani, pogotovo na brodu, ima svojih prednosti i otežavajućih čimbenika. Uvijek se da naučiti nešto novo, vidjeti kako stvari funkcioniraju u drugim sredinama, i svakako uvidjeti kako se mi sami ponašamo u različitim situacijama.

Koje savjete želiš uputiti kolegama barmenima u Hrvatskoj?

Marino: Zaljubite se u svoj posao, interesirajte se, istražujte, budite dio raznih evenata i radionica, i nećete se nikad naći u situaciji da se žalite na svoj posao, jer ćete raditi ono što volite.

Siniša: Nemojte misliti da je drugdje bolje nego tamo gdje ste sada. Prije nego donesete odluku o odlasku, dobro preispitajte svoje razloge i ciljeve zašto želite otići. Vladari smo svog života, i svakodnevnih događaja i situacija. Mislim da bi nam svima prioritet trebao biti da učinimo druge sretnima, da ih oraspoložimo, nasmijemo ih i podsjetimo na jednostavne stvari u životu jer su ljudi konstantno pod sve većim stresom. A barem je u našem poslu gotovo uvijek moguće oraspoložiti druge.

Stjepan: Uživajte u svom poslu, budite nasmiješeni, dobre volje, pozitivni i dobro zaradite!

Ivan: Svatko tko drži do sebe, držat će i do svojeg zanimanja i sukladno tome nastojati dati sve od sebe, ma kako bilo jednostavno ili komplicirano. Kada je riječ o koktelu, nastojte ne škrtariti na sastojcima, posvetite dovoljno vremena izradi svakog koktela, informirajte se što točno stavljate u svaki koktel – a ako ne znate, nemojte da vas bude sram pitati gosta što ide u koktel, prezentirajte nešto, od leda do voća kojim ga ukrašavate. Napravite ono što bi naposljetku i sami popili!

Eto, nadamo se da je nekome od vas pomoglo iskustvo naših barmena. Budite hrabri i odvažite se na novo iskustvo. Na kraju krajeva, uvijek se imate gdje vratiti 🙂

A za one koji žele postati naši barmeni, preostalo je otvorenih termina u Školi barmena koja započinje 23.1.2016. Osigurajte si rad na super poziciji već ovo ljeto.