Najnovije

Bar Convent Berlin 2016. – Bili smo u Berlinu!

Barmen.hr predstavnici na jednom od najimpozantnijih sajmova barmenske struke – Bar Convent Berlin 2016.

Svjetska barska scena brzo se razvija i raste, a zajedno s njom i Barmen.hr koji je odlučio investirati više u novinska praćenja najvažnijih evenata koji su usko vezani upravo za barsku industriju. Kako bi doživljaj bio potpun, pridružio nam se miksolog i dragi član Udruge konobara i barmena Hrvatske – Lovro Vukadin čija se trenutna radna adresa nalazi u Nizozemskoj.

Zajedno sa predsjednikom Udruge, Zoranom Lukićem, popratili su nove trendove koji su prezentirani u Berlinu na jednom od najbitnijih sajmova barske industrije – Bar Convent Berlin.

Za početak vam prenosimo samo nekoliko detalja i doživljaja koje su nam naši predstavnici donijeli, no uskoro možete očekivati intervjue sa najpoznatijim barmenima svijeta i pročitati savijete koje su uputili Hrvatskim barmenima.

Jubilarni 10. rođendan BcB-a

Bar Convent Berlin se na svoj jubilarni deseti rođendan promovirao u najvažniji i najprestižniji svjetski sajam barskog svijeta i alkoholnih pića, a odnedavno i Craft piva. Zapravo je to najveće okupljalište barmena u svijetu i svih onih koji nešto znače u barskoj industriji.

Vlasnici barova, barmeni, proizvođači, distributeri i preprodavači alkohola iz 28 zemalja okupljaju se na jednom mjestu, razmjenjuju iskustva, sklapaju poslove, educiraju se i uza sve naravno druže i zabavljaju.

18_10_2016-bcb-001

Od malog Start Up-a sa 8 izlagača 2007. BcB je postao div koji se neprestano razvija i koji će i u 2017. godini i dalje obarati rekorde, jer organizatori planiraju daljnje širenje i očekuju dodatnih pedesetak izlagača.

Sedam dvorana za izlagače, četiri dvorane za seminare i press dvorana, sve to na 16 770 m², djeluje priznat ćete vrlo impresivno, a za istaći je da se ta brojka iz godine u godinu još povećava.

Božić za barmene

“Bartenders Christmas” je neslužbeni ali omiljeni nadimak BcB-a, koji počinje tradicionalno početkom listopada i traje dva dana. Ove godine je okupio rekordan broj izlagača (317) i rekordan broj posjetitelja ( 11067 ).

Preko 900 različitih brendova i giganti kao što su Campari, Borco, Brown Forman, Diageo, Pernod Ricard, Bacardi, Jägermeister, Beam, Schweppes, Ilva di Saronno ili Team Spirit su se natjecali tko će imati ljepši štand, prepoznatljiviji I uređeniji bar, pa su doslovce kopirani izgledi poznatih svjetskih barova, ne bi li u ta dva dana što više očarali i zadivili svjetsku kremu barske industrije.

Edukativni program je i više nego dojmljiv i pomno isplaniran. Seminare i predavanja drže najveća imena barske industrije kao: Dale De Groff, Salvatore Calabrese, Alex Cratena, Phil Duff i Ian Burell.

Mnoge od njih smo intervjuirali i pitali se da li je možda ostao koji barmen u New Yorku, Londonu, Parisu, Amsterdamu, Singapuru ili u Münchenu, jer su, činilo se, svi bili u Berlinu.

Mnoge etablirane i nadolazeće zvijezde koktel scene zaposlene su na sajmu, pa će vam recimo na baru Drapo vermuta svoju najnoviju kreaciju predstaviti Simone Caporalle, najbolji svjetski barmen 2014. god., ili će vam recimo na Baru Lucano amara pak Ago Perrone, koji je noć prije pokupio nagrade za najboljeg europskog miksologa i najbolji europski bar, pripraviti jedno od njegovih nagrađivanih pića.

Sajam traje od 11:00h do 19:00h, a nakon toga se većina barmena sa sajma rasprši po berlinskim barovima i rade gostujuće smjene, tzv. “guest shifts”. Tako su za vrijeme Bar Conventa svi vodeći barovi u Berlinu puni, barmeni su umjesto dj-a pod svjetlima reflektora, a Berlin, kao jedna od najvećih njemačkih i svjetskih metropola sa skoro 4 milijuna stanovnika, postaje centar svijeta i mjesto gdje se u listopadu slavi Božić barske kulture.

U narednim člancima ćemo vas  kao što je i najavljeno informirati i razveseljavati  razgovorima s poznatim barmenima, a  sve u želji da nam vrijeme do idućeg BcB-a prođe što prije.

18_10_2016-bcb-002

Lovro Vukadin (www.jiggerandco.nl) i Zoran Lukić