Najnovije

Barovi na nevjerojatnim mjestima i još zanimljivijom poviješću

Barovi koji su otvoreni na apsolutno neočekivanim mjestima. Originalnost se u ovom slučaju svakako isplatila.

www.we-heart.com, www.wcclapham.co.uk

Puno je primjera u svijetu gdje se kreativni ljudi upuste u avanturu pretvaranja raznovrsnih objekata u one ugostiteljskog tipa. Tako su se u ovoj kategoriji našle crkve pretvorene u noćne klubove, stare tvornice, bankarski sefovi i još svakakve zgrade koje su danas luksuzni restorani, barovi i hoteli. Donosimo vam nekoliko primjera koji su nas se posebno dojmili.

Malmaison Hotel and Brasserie, Oxford, UK

www.malmaison.com

www.malmaison.com

Prije je bio – zatvor

Malmaison je danas možda luksuzno mjesto, no nekada je bio dom stotinama okorjelih kriminalaca kojima je bio posluživan kruh s vodom a ne gastronomske delicije koje se danas poslužuju gostima ovog hotel i restorana. Ovaj butique hotel je smješten unutar preuređenog zatvora u sklopu srednjovjekovnog dvorca. Ovaj zatvor bio je u funkciji u Viktorijanskom razdoblju, zatvoren je 90-ih radi prenapučenosti. Nakon toga prenamijenjen je u hotel. Nekadašnje zatvorske ćelije sada su spavaće sobe, i to njih 95. Izvorno željezno stubište koje se koristilo u zatvoru je zadržano u prostoru. Svoju večeru možete pojesti u nekadanjem prostoru za vježbanje.

Holborn Dining Rooms, Holborn, London

www.rosewoodhotels.com

www.rosewoodhotels.com

Prije je bio – Banka

Ovaj objekt nalazi se u nekadašnjem prostoru banke Pearl Assurance. Prostor je dizajnirali H. Percy Monckton, prva faza dizajna je završena 1914, a završena je 50 godina kasnije. 2013. je prenamijenjen u prostor kakav je i danas. Ipak, nakon prenamjene zadržan je “štih” banke, s crvenim separeima, visokim stropovima i zlatnim polugama i mramornim podovima.

The Bedford, Chicago, SAD – Restoran

barovi_003

Prije je bio – Sef

Ovaj restoran nalazi se unutar zgrade nekadašnje Home Bank and Trust Company Building. Restoran zauzima čitavi prostor nekadašnjeg podruma s time da se jedan dio nalazi unutar velikog neprobojnog sefa. Vrata sefa, koja nisu funkcionalna već isključivo dekorativna, ali i dalje su izrazito impozantna. Uz još brojne detalje iz 1920-ih, ovaj restoran raspolaže i VIP sobom  koja se nalazi u samom sefu koji sadrži i 6.000 pretinaca. Većina materijala je restaurirana i zaista potječu iz sefa. Sama zgrada, koja potječe iz 1926. godine, postala je zaštićena i smatra se jednom od najvažnijih zgrada u Chicagu iz 20. st.

De Kas, Amsterdam, Nizozemska

www.youropi.com, tomostyle.wordpress.com

www.youropi.com, tomostyle.wordpress.com

Prije je bio – staklenik

Ova impresivna staklena zgrada nekada je bila staklenik. 1926. godine bila je namjera srušiti nekoliko staklenika kada je chef Gert Jan Hagenman, dobitnik Michelinove zvjezdice odlučio preuzeti jedan staklenik i preurediti ga u restoran. Danas ova zgrada ima funkciju i restorana i staklenika gdje Hagenman uzgaja svoje povrće, začine i jestivo cvijeće za dekoracije. Restoran ima u ponudi jedan meni dnevno, a zavisi isključivo o tome kojim povrćem i ostalim potrepštinama iz svojeg uzgoja raspolaže.  Niti jedan dan menu nije isti.

WC Wine and Charcuterie, Clapham, London

www.we-heart.com, www.wcclapham.co.uk

www.we-heart.com, www.wcclapham.co.uk

Prije je bio – javni WC

Andy Bell i Jayke Mangion došli su na ideju da javni WC star više od 100 godina pretvore u wine bar. Trebalo im je više od dvije godine kako bi to i realizirali. Dosta izvornih dijelova ostalo je sačuvano, poput mozaika na podovima i ljubavnih poruka ispisanih na pregradama te čak 2 pisoara.

German Gymnasium, King’s Cross, London

barovi_006

www.germangymnasium.com, www.kingscross.co.uk

Prije – gimnastička dvorana

Ova dvorana bila je prva dvorana koja je rađena ciljano za gimnastičare i imala je veliki utjecaj na razvoj sporta i atletike u Britaniji. Sagrađena je davne 1864. godine. 1866 su se u njoj održale olimpijske igre i to je trajalo sve do 1908. godine. Dvorana je prestala služiti u svrhe sporta prije rata, i od tada se koristila kao skladište i prostor za izložbe. Prošle godine je prostor ove dvorane postao spektakularni restoran. Ponuda hrane je iz Njemačkog jelovnika tako da je ovo mjesto gdje idete ako ste se zaželili wiener shnitzela ili bratwursta.

The Wolseley, Piccadilly, London

www.flickr.com/photos/sergioo, www.wtg-global.net

www.flickr.com/photos/sergioo, www.wtg-global.net

Prije je bio – salon za automobile

Zgradu su dali izgraditi Wolseley Motors 1921. godine. Zgrada je napravljena prema uzoru na Venecijansku i Florentinsku arhitekturu s daškom egzotičnog istoka. Na žalost, Wolseley Motors je pet godina nakon toga proglasio bankrot. Nakon toga, zgrada je postala banka čija se obilježja još mogu vidjeti (mramorni podovi i pretinci). Ured voditelja poslovnice pretvoren je u bar i salon.

Via: www.thedrinksbusiness.com