Najnovije

Vino sa marihuanom

Iako je kombinacija pića sa kanabisom poznata već tisućama godina, ova sorta vina mogla bi se uskoro proizvoditi i konzumirati u Američkim državama.

Što nas čeka u budućnosti na tržištu vina? Proizvodnja ove sorte vina zaživila je u Americi, i ukoliko dođe do promijena u zakonu, tamošnji turisti i lokalni stanovnici bi uskoro mogli uživati u ovoj jedinstvenoj kombinaciji.

Jeste li znali da infuzija kanabisa u vino nije nova ideja već da se prakticira tisućama godina? Rani zapisi iz dinastije Han u Kini govore o tome kako se kombinacija kanabisa i grejpa koristila kao anestezija prije operacija.

U Americi je vino sa dodatkom marihuane razvijeno sredinom osamdesetih godina u Kaliforniji gdje su tamošnji vinari proizvodili ovo piće za privatna druženja s prijateljima. U pravilu se proizvodi od rosé vina, u neetiketiranim bocama. Radi činjenice da marihuana nije legalna, proizvodnja ove vrste vina je skupa i prilično riskantna.

Kako se zakoni o legalnosti marihuane mijenjaju, i čine ju dostupnijom, vinari i vinoljupci iz Kalifornije imaju sve veću mogućnost uživati u ovoj kombinaciji medicinske marihuane i vina. Sve u medicinske svrhe naravno.

Melisa Etherige, rock pjevačica i autorica pjesama, gitaristica i aktivistica koristila je marihuanu povremeno prije nego je oboljela od raka dojke 2004. godine. Nakon agresivnih kemoterapija postala je zagovornica korištenja marihuane u medicinske svrhe, te je čak razvila proizvodnju vlastitog vina obogaćenog marihuanom u suradnji s Greenway Compassionate Relief. Naziv vina je “No Label”.

Kako se proizvodi?

Vinari pomoću infuzije obogaćuju Pinot Noir, Syrah, Cambernet, Chardonnay, Grenaches i Viogniers. Razni sojevi marihuane imaju različite okuse i svojstva, i češće se koriste hibridi sojeva jer čiste sative i indike u kombinaciji sa alkoholom čine one koji ga piju nervoznima, anksioznima i “pijanijima”. Vinari obično dodaju oko pola kile kanabisa u vinsku bačvu, i u procesu fermentacije, THC i vino se sljubljuju. Kombinacija navodno daje poseban doživljaj onima koji je popiju.

Ako vam je palo na pamet da bi mogli proizvesti ovaj tip vina u domaćoj radinosti, nije baš tako lako kako mislite. Bacanje svježeg kanabisa u čašu omiljenog vina neće rezultirati ničime jer e upravo fermentacija ta koja izvlači THC iz kanabisa i stavlja u vino.  Da i ne spominjemo činjenicu da je nelegalno posjedovanje marihuane. Ali, sudeći prema promjenama zakona koje se dešavaju na zapadu, možda turisti budu u mogućnosti isprobati ovaj tip vina u državama poput Kolorada…

2016_12_08-vino_sa_marihuanom-002

Photo: www.zamnesia.com

Izvor: theheartysoul.com