Najnovije

Seks – razlog dolaska turista?

Znate li koje su najposjećenije destinacije?

Kada je jedini razlog dolaska do neke destinacije romantika i seks. Ovaj oblik turizma zaživio je na brojnim destinacijama.

Razlozi zbog kojih se odlučujemo ići na putovanja nazivaju se motivi. To mogu biti standardni motivi poput gastronomije, povijesti, plaže i more…. ili seks.

Seks turizam noviji je trend gdje “seks turisti” odlaze u određene destinacije isključivo kako bi koristili seksualne usluge domicilnog stanovništva. To su najčešće ljudi iz stabilnih i ekonomski jakih država, a destinacije su vrlo često zemlje nižeg statusa.

Neke od najpopularnijih destinacija su:

Karibi – Dominikanska Republika, Jamajka i Kuba vrlo su česte destinacije “seks turista”. Muški dio turista u ovim zemljama svoje vrijeme uglavnom provodi u bordelima i salonima za masažu gdje djelatnice vrlo često rade i kao prostitutke.

Tajland – Ovdje su najčešća odredišta Bangkok ili Pataju gdje su seksualne usluge vrlo lako dostupne. Iako ih se može naći na svim mjestima, od restorana do ulica i trgova, najpoznatije su i dalje takozvane “Bar Girls”. To su oskudno odjevene djevojke koje animiraju publiku u barovima (nešto poput striptizeta) samo što ujedno pružaju i seksualne usluge. Za ove djevojke upravo barovi u kojima rade garantiraju da ne boluju od spolno prenosivih bolesti, a djevojke na sebi imaju istaknute brojeve prema kojima ih mušterije izabiru. Još jedna specifičnost Tajlanda su svakako “Lady Boys” – transvestiti koje je na prvi pogled vrlo teško razlikovati od djevojaka.

2016_24_08-seks_turizam-002

Bugarska – ova zemlja postala je sve popularnija u ovoj grani turizma od kada je Men’s Health naveo kako je za svega 200$ u ovoj zemlji moguće boraviti čak tjedan dana i to uz uključen smještaj, hranu i naravno, djevojku. Djevojka je tu da svih 7 dana pravi društvo, smije se šalama i gleda zaljubljeno u svog “gosta”, i naravno, pobrine se da se ne osjeća usamljeno u svojoj sobi. Osim Bugarske, često odredište je i Ukrajina.

Što se žena tiče, one su intenzivnije krenule sa seks turizmom sredinom 60-ih, kada se pojavio prvi jaki val feminizma. Žene uglavnom traže romantične avanture. One uglavnom izaberu jednog muškarca s kojim provode čitavo vrijeme koje imaju na raspolaganju.

Iako se u ovom turizmu ističu egzotične zemlje, ni Hrvatska ne zaostaje previše. U Istri se organiziraju noćne plovidbe za samce i swingere uz zadržavanje u nekoj od skrovitih uvala.

Žene preferiraju različite destinacije, tako npr. Amerikanke odlaze uglavnom u Južnu Ameriku, Kanađanke na Barbados, dok Europljanke idu u Tunis.

Seks turizam ima svoje prednosti i nedostatke, no potrebno je napomenuti kako se edukacijama turista mogu umanjiti posljedice poput trgovine ljudima, širenje spolno prenosivih bolesti i zlostavljanje. Edukacija i odgovorno ponašanje turista u ovom slučaju bi olakšao institucijama da bolje kontroliraju negativne strane ovog specifičnog turizma.