Najnovije

Reakcija na limetu i ostale ozlijede kojima podliježu konobari i barmeni…

Konobari i barmeni imaju zahtjevan fizički posao na kojem često dolazi do raznih ozlijeda.

Ozlijede i alergije u ugostiteljstvu su česta pojava. Kako ih spriječiti i kako ih liječiti….

Sok limete može popraviti okus pića, po ljeti i zimi, ali za neke barmene, cijeđenje limete može značiti ruke pune plikova i crvenila. Vrući ljetni dan i rad u koktel baru pod suncem, zahtjeva velike pripreme prije smjene, što uključuje i rezanje i cijeđenje više od 100 limeta. Nakon nekoliko dana ruke mogu pocrveniti, nateći i postati prekrivene plikovima punima žute tekućine….

Ova reakcija zove se phytophotodermatitisa, bolje poznat kao “margarita burn” ili ti ga margarita opekline. Do te reakcije dolazi kada sokovi i ulja koja se nalaze u limeti, a sadrže kemikalije zvane fotosenzibilizatori, dođu u dodir s ljudskom kožom. Upravo fotosenzibilizatori čine kožu ultra osjetljivom na sunčevu svjetlost, što je dio radnih uvjeta na nekom beach baru. Barmeni su stalno na suncu, ili barem dio vremena.

Do ove reakcije na koži najčešće dolazi pri baratanju s agrumima, no i neko drugo voće i povrće može reagirati kao fotosenzibilizator, primjerice celer, kopar, smokve, pa čak i neki lijekovi kao što su antidepresivi. Opekline se tretiraju rutinski i rijetko ostavljaju dugoročne posljedice. Najbolja zaštita protiv ove reakcije je nošenje zaštitnih rukavica.

Za tretiranje koriste se hidratantne kreme i kreme za sunčanje. Plikovi se iscijede i nanosi se antibakterijska krema i stavlja se zaštitna gaza koju je potrebno mijenjati barem jedan put na dan dok se opekotine ne zaliječe. Ovo je ipak bolje prepustiti doktorima koji raspolažu svime što je potrebno da se rane saniraju.

Opekline nisu jedine ozlijede kojima barmeni mogu podleći za vrijeme svog posla. Tu su brojne malene ozlijede i ogrebotine najčešće uzrokovane slomljenim staklom ili noževima za izrade dekoracija i pripremu voća. Ovo su ozljede s kojima nije teško izaći na kraj, što se prije tretiraju, bolje zarastaju.

Postoje i one nešto rjeđe ali moguće ozljede koje su uzrokovane određenim ponavljanjima pokretima, poput teniskog lakta, istegnuće ručnog zgloba, burzitisa, sindroma karpalnog tunela ili tendonitisa. U ljudskoj ruci nalazi se više od 25 kostiju povezanih živcima, mišićima i tetivama koji omogućuju normalno kretanje tijela. Često se dešava da ih se u brzini preoptereti i na taj način ozlijedi.

Barmenima se savjetuje da ne opterećuju svoje ručne zglobove prevelikom težinom. Konobari i barmeni trebali bi pripaziti pri podizanju težih stvari poput pivskih bačvi ili gajbi da ne ozlijede leđa ili koljena, svakako podižite iz nogu jer bi vam mogla nastradati kičma. Radi ovih ozljeda dosta konobara i barmena završava na bolovanju, a oporavak nije baš brz.

2016_11_08-ozlijede-002