Najnovije

Put oko svijeta: Andorra

Glavni grad Andorra la Vella je i najviši glavni grad na svijetu.

Andorra, državica na granici Španjolske i Francuske i dalje nije dio Europske Unije, nema niti jedan aerodrom i ima vojsku od čak 12 ljudi.

 • S površinom od 468 km kvadratnih, Andorra je 6. po redu najmanja zemlja Europe. Ispred nje se nalaze Vatikan, Monako, Liechtenstein, Malta i San Marino.
 • Glavni grad Andorre je Andorra la Vella. To je „najviši“ glavni grad u Europi koji je sagrađen na čak 1.023 metara nadmorske visine
 • Službeni jezik u Andorri je katalonski i to je jedina zemlja u kojoj je taj jezik proglašen službenim.
 • Andora nema narodnu banku i nikada nije imala svoju valutu. Trenutno koriste Euro (iako nisu član Europske Unije), a prije toga standardno sredstvo plaćanja bila je Španjolska Peseta ili Francuski Franak.
 • Iako je jedna od najmanjih zemalja svijeta, čak 30% njezine površine zauzima nacionalni park pod zaštitom UNESCO-a
 • Naziv Andorra navodno potječe od Arapske riječi al-durra što znači Biser
 • Andorru su nazivali „Švicarska za siromašne“
 • U Andorri nema aerodroma, koriste se obližnjim aerodromima u Francuskoj i Španjolskoj
 • Ukupna kilometraža svih cesta u Andorri iznosi 320 km
 • Andorra je izgradila, i održava škole u svojoj državi, no profesore plaćaju Francuska i Španjolska
 • Jedina je zemlja na svijetu koja se nalazi pod vladavinom dva princa
 • Andorra ima vojsku koju čini 12 ljudi, iako se vojska tehnički nije borila više od 700 godina

Iako je sitna država, ponuda pića koju tamo možete pronaći je dosta velika. Većina pića je porijeklom iz Španjolske i Francuske no domaće stanovništvo ipak ima neka pića koja preferira.

2016_08_07-Put_oko_svijeta-andorra-002

Photo: www.worldtravelguide.net

Acqua d’Or –katalonski brendi

Španjolski brendiji uglavnom se proizvode na jugu zemlje, u regiji gdje se uzgajaju trešnje oko Jerez de la Frontera, ali Katalonija ima dužu povijest proizvodnje. Katalonski brendi odležava u posebnim bačvama i obično se prebacuje u starije bačve za dulje dozrijevanje. Ovaj postupak rezultira kvalitetom koja je slična Armagnacu i Cognacu.

U Andorri su posebice poznati aperitivi tako da neka od najpopularnijih pića su Aiguardent (ovo je kolokvijalni naziv za sve destilirane alkohole), Byrrh, aperitiv od vina s dodatkom biljaka koje se koriste i u medicinske svrhe te s dodatkom kakaa i kore naranče. Proizvodi se u Thuiru u blizini Perpignana. Jedno od zanimljivijih pića je svakako Hypocras Ariègeois koji je izvorno nastao u srednjem vijeku. To je vino obogaćeno ljekovitim biljkama, ružinim laticama, đumbirom i začinima. Proizvodi se u Tarascon – sur – Ariège a svoj naziv duguje Hipokratu, najpoznatijem antičkom liječniku.2016_08_07-Put_oko_svijeta-andorra-005

Photo: www.biritemarket.com

Od nešto lakših pića tu su Cerveza pivo, kava, Sangría i Horchata.

Cerveza, ili pivo može se naći u bocama a ukoliko se zaželite točenog piva, dobiti ćete ga posluženog u malenoj čaši koja se naziva cañas. U Andori se pretežito može pronaći pivo s Francuskog tržišta, no dva najpopularnija Španjolska brenda piva ipak su omiljeno piće lokalnog stanovništva. Damm je naziv katalanske pivovare koja je osnovana u Barceloni krajem 19. stoljeća. Estrella Pilsner je jedan od najpoznatijih Španjolskih lagera dok je Edel malo bogatijeg okusa.

Kava, uz doručak, ili čak umjesto doručka, u pauzama na poslu i popodnevnim satima, nakon ručka ili večere ili uz druženje s prijateljima. Kava je više institucija nego napitak u Andorri i okolni krajevima. Zapravo imaju razvijenu ljubav prema kavama kao i Hrvati. Ako se nađete u Andorri, nazivi za kavu su ipak nešto drugačiji.

décaféiné je kava bez kofeina
café solo je kratka crna kava, kod nas poznata kao espresso
cortado je kratka crna kava s malo mlijeka, kod nas bi se to nazvali mali macchiato
café con leche bi bio produžena kava s više mlijeka. Ono što je kod nas veliki / produženi macchiato
carajillo je “café solo” s dodatkom alkohola (obično brendi, ali ako želite s nečim drugim, možete naručiti “carajillo de…” i birate svoj otrov. Kod nas je ovaj tip kave poznatiji kao correto.

2016_08_07-Put_oko_svijeta-andorra-006

Photo: mumspantry.com.au

Horchata je naziv za bezalkoholne energetske napitke koji su napravljeni od  chufe (mlijeko od tigrovog oraha) i ordi (ječmenog mlijeka)

Sangria, piće poput punča koje je mješavina vina, alkoholnog pića, svježeg voća. Postoje brojne varijacije i recepti za pripremu Sangrie. Ovo osvježavajuće piće popularno je na sunčanim obalama Španjolske ali isto tako se redovito konzumira diljem Andore.