Najnovije

Za savršeno ljeto – alkoholni sladoled

Sladoledi koji se rade na bazi kremastog sira a imaju okus fenomenalnih pića.

Sladoled sa okusom vašeg omiljenog alkoholnog pića, postoji li bolji način za osvježiti se ovog ljeta?

SLADOLED OD BOURBONA  I CHEESECAKEA SA ŠUMSKIM VOĆEM

2016_21_06-sladoled_od_alkohola-002

Sastojci:

  • 24 cl kremastog sira
  • 1/2 čašice kiselog vrhnja
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 1/2 šalice punomasnog mlijeka
  • 1 1/2 žličica ekstrakta od vanilije
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice burbona

Za voćni dio:

  • 2 žlice maslaca
  • 1/3 šalice šećera
  • 1 šalica miješanog voća
  • 1/4 šalice burbona
  • 1 1/2 žličice soka limuna

Skupa pomiješajte kremasti sir, kiselo vrhnje, šećer, mlijeko, ekstrakt vanilije i sol u blenderu (ako nemate blender možete iskoristiti ručni mikser). Bazu dobro rashladite, minimalno 2 sata. Dodajte burbon do željene konzistencije i ulijte ga u posudu te stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata.

Za pripremu voća, otopite maslac u posudi na srednjoj vatri, dodajte šećer. Dodajte voće i burbon. Kuhajte i povremeno promiješajte dok voće ne omekša i dok se smjesa ne zgusne. Dodajte limunov sok i kuhajte još jednu minutu. Maknite sa vatre i pustite da se smjesa rashladi. Kako se bude hladila, tako će se zgusnuti. Stavite u hladnjak do posluživanja.

SLADOLED OD RUMA I ĐUMBIRA SA UMAKOM OD RUMA I ČOKOLADE

2016_21_06-sladoled_od_alkohola-003

Sastojci:

  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 1 žličica svježeg naribanog đumbira
  • 24 cl kremastog sira
  • 1/2 čašice kiselog vrhnja
  • 1 šalica šećera
  • 1/2 šalice punomasnog mlijeka
  • 1 i 1/2 žlice ekstrakta od vanilije
  • prstohvat soli
  • 2 žlice tamnog ruma
  • 1/3 šalice naribanog đumbira (može i malo više, prema ukusu)

Umak od čokolade:

  • 1/2 šalice vrhnja
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 18 cl tamne čokolade, usitnjene
  • 1/4 šalice tamnog ruma
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije

Priprema:

Za pripremu sladoleda, zagrijte slatko vrhnje dok ne proključa. Dodajte đumbir i maknite sa vatre. Pustite da se đumbir namače 10ak minuta. Procijedite vrhnje i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pomiješajte vrhnje sa kremastim sirom, kiselim vrhnjem, šećerom, mlijekom, ekstraktom vanilije i soli u blenderu ili ručnim mikserom.

Bazu hladite barem 2 sata, nakon toga dodajte rum. Smjesu stavite u željenu posudu i u zamrzivač gdje mora ostati 4 sata prije posluživanja.

Umak od čokolade pripremite na sljedeći način. Zagrijte slatko vrhnje sa smeđim šećerom dok se šećer ne rastopi. Čokoladu stavite u vatrostalnu posudu i preko nje prelijte umak, miješajte dok se ne sjedine svi sastojci a smjesa ne bude glatka. Nakon toga dodajte rum i ekstrakt vanilije. Sladoled poslužite sa ovim preljevom a višak umaka možete pohraniti u hladnjak u posudi s poklopcem i što manje zraka.

CAFFÈ CORRETTO ICE CREAM

2016_21_06-sladoled_od_alkohola-001

Sastojci:

  • 1 1/4 šalice slatkog vrhnja
  • 1/4 šalice grubo mljevene kave
  • 24 cl kremastog sira
  • 3/4 šalice šećera
  • 1/2 čašice kiselog vrhnja
  • 1/2 šalice punomasnog mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • prstohvat soli
  • 2-3 žlice sambuce

Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, dodajte kavu i maknite sa vatre. Pustite smjesu da odstoji 5 minuta. Procijedite vrhnje kako bi odstranili grubo mljevenu kavu i ostavite ga da se ohladi do sobne temperature. Nakon toga sjedinite vrhnje s kavom, kremasti sir, kiselo vrhnje, mlijeko, šećer, ekstrakt vanilije i sol u blenderu. Ostavite da se hladi 2 sata. Potom umiješajte sambucu i stavite u plitku posudu pa u zamrzivač. Kao i kod prijašnjih, ostavite najmanje 4 sata prije posluživanja.

Izvor i foto: Liquor.com