Najnovije

Što piti na prvom spoju?

Poznavanjem pića koja pijete, ispdatate sigurni u sebe, pametni, šarmantni i pomalo misteriozni, ali nemojte pretjerati, lako je ispasti i uobražen i bahat. Piće koje naručite govori o vama više nego što mislite.

Konačno ste skupili hrabrosti i pozvali osobu za kojom “slinite” već neko vrijeme na spoj. E sad, što naručiti na prvom spoju a da ne ispadnete dosadni?

Ako idete na prvi spoj uskoro, evo nekoliko pravila o tome koje ćete piće naručiti: ništa voćno ili frozen. Žao mi je ali ako se vaš prvi spoje neće odvijati na plaži na Karibima, zbilja ne bi trebali naručivati strawberry  piña coladu u nekom restoranu. Jedina iznimka ovdje je ako ste se odlučili da svoju odabranicu odvedete u meksički restoran pa naručite Margaritu. Ako ćemo iskreno, fina ljuta klopa i margarite zapravo zvuči kao vrlo zabavan spoj.

Najvažnije od svega kod naručivanja pića je da znate što naručujete. Ako znate preferirate li viski, vodku, gin ili rum, svakako će vam biti lakše odabrati idealno piće. Piće koje odaberete govori puno o vama. Ostavite kvalitetan prvi dojam i naručite neko od ovih klasičnih finih koktela.

Martini

2016_30_06-prvi_spoj-002

Photo: www.liquor.com

Postoji razlog zašto ga James Bond pije. Martini je izvrsno piće, ne morate ga naručivati “shaked, not stired”. Postoji mnogo načina za naručiti martini, ovisno o vašem ukusu. Martini je uvijek otmjeno piće i djeluje impresivno kada ga naručite.

Old Fashioned

2016_30_06-prvi_spoj-009

Photo: insidetailgating.com

Iako je piće u našoj generaciji postalo popularno zahvaljujući seriji Mad Man i Donu Draperu, Old Fashioned je svoje početke doživio 1800-ih. Tipični Old Fashioned priprema se sa kockicom šećera, kockom leda, bitterima, viskijem i za dekoraciju se koristi limunova kora ili Maraschino trešnja. Ako znate koji viski preferirate, izgledati ćete impozantno dok naručujete ovaj koktel.

Moscow Mule

2016_30_06-prvi_spoj-008

Photo: get1806.com

Moscow Mule je savršeni izbor za malo laganije piće koje ipak odiše poštovanjem. Sadrži vodku, pivo od đumbira, lime juice i obično se dekorira kriškom limuna i mente. Dodatni plus kod ovog pića je taj što dolazi u bakrenom lončiću što izgleda zaista profinjeno i vjerojatno će impresionirati osobu s kojom se nalazite na spoju.

 

Dark & Stormy

2016_30_06-prvi_spoj-006

Photo: www.youtube.com

Uzmite Moscow Mule i vodku zamijenite rumom i dobili ste Dark & Stormy (rum=dark, ginger beer=stormy, kužiš?). Ovo je još jedan lagani koktel koji bi trebao biti dostupan gotovo svugdje, ali čim izgovorite njegovo ime već postajete misteriozniji i zanimljiviji.

 

Bellini

2016_30_06-prvi_spoj-001

Photo: www.foodnetwork.com

Ovo je jedno voćno piće koje vas ne treba biti sram naručiti. Bellini je nešto noviji koktel koji je izvorno nastao 1900-ih u Veneciji u Harry’s Baru. Sadrži pouree od breskve i Prosecco, Talijansko pjenušavo vino. Ovo je super solucija ako je vaš prvi spoj piknik jer sve što vam treba je rashlađeno vino i ODK puree od breskve.

Gin Tonic

2016_30_06-prvi_spoj-003

Photo: www.crafthubs.com

Ovo je vjerojatno najučestalije od svih pića, svi ugostiteljski objekti ga poslužuju. Ovo piće koje sadrži samo gin, tonik, led i limetu, ostaviti će dojam da ste opuštena i pouzdana osoba.

Side Car

2016_30_06-prvi_spoj-004

Photo: pulze.dk

Odložite ključeve i uživajte u glatkoj vožnji. Priča kaže da je nastao u Parizu, piće se sastoji od Cognaca, likera od naranče i soka od limuna. Ovo je polu-slatko piće koje u sebi skriva dosta snage. Ovo je super koktel za naručiti ako ste pridošlica u svijet tamnih alkohola.

Vieux Carré

2016_30_06-prvi_spoj-007

Photo: punchdrink.com

Porijeklom iz New Orleansa, Vieux Carré svoje ime dobio je prema Francuskoj četvrti u ovom gradu. Međutim, ovaj koktel je izvrsnog okusa ali nije najlakši za pripremiti. Sastojci koji se u njemu nalaze uključuju rye whiskey, Cognac, slatki Vermouth, Bénédictine liqueur, bittere. led i za dekoraciju spiralu od kore limuna ili trešnjicu. Kompleksnost ovog pića pokazati će da ste sofisticirani i da znate što pijete, ali, ako barmen ne zna napraviti ovo piće, odaberite neko drugo i ne pokušavajte mu objasniti kako se priprema jer ćete ispasti arogantni.

Vino

2016_30_06-prvi_spoj-005

Photo: www.chaddsford.com

 

Ako se vaš prvi spoj odvija u restoranu ili pubu, vino je uvijek odličan izbor. Mali savjet za vas: proučite koju sortu vina volite i s kojom hranom ga je najbolje spariti jer vinske liste u restoranima mogu biti dosta dugačke i zbunjujuće. Također, neka vas ne bude sram pitati konobara ili sommeliera (ako postoji u restoranu) za preporuku. Vrlo lako možete ispasti pretenciozni i bahati kod naručivanja vina, zato se nemojte pretjerano truditi objašnjavati neke detalje koje ste naučili na nekoj degustaciji ili čuli od roditelja ili prijatelja.

 

White Russian

2016_30_06-prvi_spoj-010

Photo: www.liquor.com

Zabava ne mora stati nakon glavnog jela. Izvrstan koktel za poslije jela je White Russian, pripremljen od likera od kave Kahlue, vodke i tekućeg šlaga. Ovo piće je slatko, snažno i zbilja zbilja ukusno.

A što vaše omiljeno piće zapravo govori o vama možete pogledati ovdje.

Izvor: Spoonuniversity