Najnovije

Naši barmeni u inozemstvu: Posjet destileriji Jameson viskija

Irska avantura jednog od naših barmena.

Barmeni iz Barmen.hr tima svoje karijere razvijaju diljem svijeta, često nas se sjete kada dobiju priliku posjetiti neke od najpoznatijih destilerija ili prisustvovati posebnim edukacijama. Danas vam donosimo priču koju nam je poslao Antonio Vukić Dabo koji je opisao svoj posjet destileriji Jameson viskija.

Naši barmeni svoje karijere razvijaju diljem svijeta, i često nas se sjete. Ovaj put nam se javio Antonio Vukić Dabo koji je svoj uspjeh odlučio pronaći  Irskoj, a kako najavljuje, možda i na nekom drugom kontinentu u bliskoj budućnosti. Znajući da smo zaluđeni sa novim saznanjima i informacijama, pobrinuo se da posjeti destileriju Jameson viskija u Dublinu te je pristao ukratko opisati svoj doživljaj:

“Prvi konkretniji susret sa viskijem doživio sam u Školi barmena koju sam završio 2014. godine. Tada sam naučio kako ga degustirati, koje okuse u njemu tražiti i naučio cijeniti ovo piće. Nakon nekoliko odrađenih sezona, odlučio sam unaprijediti svoje znanje i iskušati sreću u Irskoj, na zelenom otoku gdje su se uputili brojni mladi ljudi iz Hrvtaske.

2016_10_06-jameson-002

Ovaj otok poznat je i kao dom jednog od najpoznatijih viskija. Svjetski poznati brend i najprodavaniji Irski viski kojim se časte ljudi diljem svijeta – Jameson Whisky. Nakon 7 mjeseci boravka u Irskoj, odlučio sam se na posjet poznatoj destileriji u Dublinu kako bi naučio više pošto mi se već ukazala prilika. Iskustvo je bilo više nego ugodno…

Na samom ulazu u destileriju susreli smo se sa ljubaznim osiguranjem koje nas je uputilo na mjesto prodaje karata. Uz prisustvo vodiča dobili smo priliku pogledati kratki film o počecima proizvodnje ovog brenda. Film komercijalnog ali i edukativnog karaktera najviše me iznenadio informacijom da je proizvođač najpoznatijeg Irskog viskija zapravo bio Škot.

2016_10_06-jameson-003

Nakon filma imao sam priliku bolje se upoznati sa proizvodnjom ovog viskija, sa sastojcima koji se koriste i čitavim postupkom, ovaj dio ostavio je na mene poseban dojam. Definitivno je posebno iskustvo svojim očima pogledati i doživiti sve što sam izvorno čuo u Školi barmena. Kada kvalitetno teoretsko znanje potkrijepite ovakvim osobnim doživljajem, to definitivno čitavu priču čini kompletnijom.

Kraj obilaska destilerije popraćen je degustacijom različitih vrsta viskija kako bi još osobnije doživjeli ovu priču. Nakon degustacija, bili smo počašćeni jednim pićem po izboru u baru gdje nas je, ni više ni manje, dočekao sunarodnjak koji je također odlučio svoju karijeru razvijati na ovom prekrasnom otoku.”

2016_10_06-jameson-001